Autor Wątek: Prius III, wymiana przedniej szyby.  (Przeczytany 5442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
Prius III, wymiana przedniej szyby.
« dnia: 19 Stycznia 2019, 10:08:40 »
Cześć, pękła mi szyba z przodu. Zastanawiam się czy nie wymienić na taką z miejscem na czujnik deszczu i domontować czujnik. Pytanie, co wchodzi w skład automatycznych wycieraczek oprócz czujnika. Jest tam może jakiś dodatkowy przekaźnik lub coś podobnego?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius III, wymiana przedniej szyby.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2019, 22:39:00 »
W moim P3 działa fatalnie. Często tak jest że jak potrzebuje żeby często zamiatały wycieraczki, to działają wolno a jak nie trzeba to potrafią zamiatać kilka razy bez przerwy. Dokładnie czyściłem w miejscu czujnika, i bez zmian. Najgorsze jest to że nie mam możliwości przełączania na manual, przez to fatalnie mi się jeżdzi w czasie deszczu. Może innym użytkownikom działa dobrze? Może mój czujnik jest wadliwy? Tego nie wiem.

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2019, 09:15:22 »
U mnie w PIII po lifcie działa w miarę ok, wiadomo - czasami niepotrzebnie przeciera po kliku kropelkach, czasami za długo zwleka z włączeniem, ale ogólnie jestem zadowolony.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2019, 20:11:24 »
Dzięki, ale pytam dalej - czy każdy Prius III ma Hud'a? Zaproponowano mi szybę bez HUD za 500zł, albo z Hud za 1300, więc chyba poszukam używki.
Nie chciałbym się jednak sparzyć, stąd moje pytanie z tym Hud'em.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2019, 20:14:47 wysłana przez parian »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2019, 21:42:47 »
1300? to chyba zamiennik...

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2019, 22:04:34 »
1300? to chyba zamiennik...
Oczywiście.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2019, 20:24:56 »
czasami niepotrzebnie przeciera po kliku kropelkach, czasami za długo zwleka z włączeniem

Właśnie kluczowe słowo *czasami *. Dla mnie albo coś działa, albo nie działa. Gdy jadę autem, deszcz zalewa mi szybę to się zastanawiam, zareagować czy jeszcze poczekać aż czujnik zareaguje. Ostatecznie sam reaguje. Zbyt często tak się dzieje!!! To nie może działać na chybił trafił. Dla mnie o wiele bardziej sprawdzało się ustawienia czasowe.

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2019, 12:06:39 »
Hm...z tego co kojarzę to nie każdy PIII musi mieć HUD. Były rynki, że to było wyposażenie dodatkowe. Poza tym chyba nie ma HUD gdy jest solarny dach
Tylko co to ma do szyby ? Nie ma tam jakiegoś ekstra pola do wyświetlania informacji

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2019, 16:17:06 »
Tylko co to ma do szyby ? Nie ma tam jakiegoś ekstra pola do wyświetlania informacji
HUD na zwykłej szybie też będzie działał tylko, że odbicie będzie z dwóch powierzchni szyby - wewnętrznej i zewnętrznej. Skutkiem tego obraz będzie wyświetlany podwójnie. Podobno niewielka różnica - coś jak astygmatyzm.

Gdyby mnie to spotkało, brałbym tańszą. Mój Prius i tak łże jak pies z prędkościami. Koła i opony mam w rozmiarze fabrycznym, a zawyża nawet o 8 km/h. Rozumiem 2 km/h ale 8? W rezultacie jeżdżę pewnie za szybko, bo biorę jeszcze większą poprawkę liczoną na oko.

Offline arti-s72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2019, 21:35:27 »
Bodajże dwa i pół roku wstecz zmuszony byłem wymienić przednią szybę w moim prusaku, bo dostałem kamieniem spod ciężarówki. Z przyczyn finansowych oczywiście wziąłem zamiennik, bodajże za 700-800 zł z nordglassa z czujnikiem deszczu, ale bez opcji hud. Prawdę mówiąc nie ma dużej różnicy między oryginałem z opcją hud, a zamiennikiem bez. Lekka różnica jest, ale wg mnie dopłata jakieś 2000 zł to przesada.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2019, 22:24:08 »
czyli jak to rozumieć? działa Ci HUD na wersji bez czy jak?

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Stycznia 2019, 13:06:40 »
Koła i opony mam w rozmiarze fabrycznym, a zawyża nawet o 8 km/h

mam tak samo, ale gdzies czytałem ze to norma, zawyża o ok 8%
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Stycznia 2019, 13:30:42 »
To jest norma w każdym aucie. Wszystkie zawyżają o około 5%
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2019, 14:16:59 wysłana przez fazibazi »

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2019, 14:44:53 »
Kilka aut używałem od czasu posiadania GPS. Nie przekłamywały więcej niż 2-3 km/h Jak było ograniczenie do 50 km/h to wiedziałem, że trzeba jechać 52 (w Niemczech tylko niestety). Natomiast teraz nie wiem nic. Czasem na liczniku mam 50 a realna prędkość (tak OBD jak GPS) wynosi 42- 43.

Wiem, że istnieje legislacja narzucająca producentom aut błąd w górę ale to jest po  prostu głupie. Tak duży błąd powoduje, ze jeżdżę o wiele za szybko, bo nie mam głowy do ciągłego przeliczania prędkości. I to nie są procenty. Przy 120 km/h licznik kłamie o tyle samo.

Zabawne, że jak pierwszy raz wsiadłem do Priusa na próbną jazdę to aż krzyknąłem do gościa, że w ogóle się nie czuje prędkości. Myślałem, że po dieslu mam takie złudzenie. Niestety miałem rację, to nie złudzenie. To licznik łże jak pies. Na szczęście nie dotyczy to przejechanych kilometrów.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2019, 15:20:09 wysłana przez KilgoreT »

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Stycznia 2019, 18:20:39 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. W każdym razie kupiłem oryginalną, używaną szybę za 550 zł brutto. Już wstawiona (150 zeta wstawienie). Jak ktoś jest ze Szczecina to polecam firmę Auto Janicki z Pomorskiej, mają sporo części do Toyoty i Lexusa. Bezproblemowi, pomocni, wystawiają fv. Polecam również chłopaków od szyb z Santockiej :)
Wracając do tematu, szybę kupiłem wraz z zamontowanym czujnikiem deszczu. Ktoś wie czego bym jeszcze potrzebował żeby uruchomić automatyczne wycieraczki?

Na szczęście nie dotyczy to przejechanych kilometrów
No powiem Ci, że jak porównuję przebieg z licznika z tym, co pokazują mapy googla to też widzę przeklamanie :/
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2019, 18:23:28 wysłana przez parian »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl