Autor Wątek: Akcja serwisowa P3 - przeprogramowanie układu sterowania mocą  (Przeczytany 30143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
Sprawdzalem sobie VIN  na https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe i wyskoczylo mi cos takiego:

Przeprogramowanie układu sterowania mocą w samochodach Toyota Prius, Prius + oraz Auris HV (kod kampanii: LGG76)
Akcja polega na zmianie oprogramowania układu sterowania mocą w samochodach Toyota Prius, Prius+ oraz Auris Hybrid wyprodukowanych w okresie od października 2008 do listopada 2014.

Robil to juz ktos? Pytam bo na priuschat dwie osoby pisza o wzroscie spalania. Inna osoba pisze, ze po upgradzie softu uzywajac techniki push and glide samochod potrzebuje 5 sekund zeby przelaczyc w stan "coast".
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2019, 01:38:28 wysłana przez priusowner »

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Akcja serwisowa P3 - przeprogramowanie układu sterowania mocą
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2019, 12:19:23 »
też się łapię. jeszcze się nie umawiałem
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2019, 18:36:35 »
Mój też się łapie.
@priusowner te osoby z Priuschat piszą o problemach po wykonaniu w ASO akcji serwisowej do której się też łapiemy czy przed? 

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2019, 20:33:56 »
Mój też się łapie. Polska Toyota skąpi informacji na stronie. Za to australijska informuje, że chodzi bezpieczeństwo jazdy w trybie awaryjnym. Ponoć przy awarii napędu, wejściu auta w tryb fale-safe i gwałtownym dodaniu gazu, może ono się wyłączyć, co stwarza niebezpieczeństwo w ruchu drogowym. Przeprogramowanie ma temu zaradzić.

Tutaj: https://www.productsafety.gov.au/recall/toyota-motor-corporation-australia-limited-toyota-prius-prius-v

Offline piter_wro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2019, 07:42:10 »
Cześć.
Mi to wgrali w ubiegłą sobotę przy okazji wymiany oleju. Na razie odnoszę wrażenie, że podczas ruszania dużo wcześniej włącza się spalina -  w trybie NORMAL ciężko ruszyć na elektryku. Co prawda przejechałem od tego momentu dopiero 60km, głównie w ruchu miejskim - wcześniej średnie spalanie to niecałe 7 litrów, teraz komputer pokazuje 8,5. Na razie tłumaczę to sobie tym, że przez ostatnie kilka dni we Wrocławiu jest bardziej mroźno, poczekam aż się ociepli i zobaczymy wtedy. Radzę Wam na razie wstrzymać się z wgrywaniem tego softu.     

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2019, 10:10:39 »
Dość dużo Ci pali. Mój ostatni bak to 5,8 z komputera i 6,2 liczone od korka do korka. Głównie krótkie trasy i jedna wycieczka na narty z makabryczną jazdą 4 km pod górę na łańcuchach w śnieżnej brei (z powrotem też łańcuchy). Myślałem, że silnik wyzionie ducha.
Dla uczciwości muszę dodać, że nie cały bak przejeździłem w trzaskających mrozach. Prawie nie używam klimy, podgrzewania szyb i dmuchawa na 1.

« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2019, 10:43:20 wysłana przez KilgoreT »

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2019, 11:50:00 »
Mi to górzystym terenie, mrozie i krótkich odcinkach pali 6-6.3 według komputera

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2019, 15:31:25 »
głównie w ruchu miejskim - wcześniej średnie spalanie to niecałe 7 litrów, teraz komputer pokazuje 8,5.
Prius+ licząc średnią z 10 tys kilometrów, to nigdy nie przekroczyłem 6l/100km.
Jednak obecnie na krótkiej trasie, niewiele ponad 6 km, z zatrzymaniami na światłach i w korku, mam spalanie 7-7.5l/100km, a na pojedynczej trasie czasami nawet około 8l/100km.

w trybie NORMAL ciężko ruszyć na elektryku

W Prius+ ruszanie na elektryku w trybie Normal wymaga bardzo delikatnego dodawania gazu  :-(.
Może dlatego, wyjątkowo często, spod świateł ruszam w trybie Power   :-)

Temperaturę mam ustawioną na 16C, AUTO, czasem nadmuch na szybę....

A i nie łapię się na tą akcję serwisową.... sprawdzę za parę dni...

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2019, 16:18:07 »
Jak Ty to robisz? Pytam, bo też mam Plusa,

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2019, 19:13:28 »
Ja mam też Plusa i dzwonili do mnie z Toyoty w sprawie tej akcji. Odpuściłem na te chwile bo nie wiem o co chodzi. A babka z ASO była tylko jako call center.

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2019, 21:02:05 »
Też mam Plusa i na akcje serwisową się nie łapie.

Od lipca zrobiłem 40 tys km. Jeżeli chodzi o spalanie to na LPG 5,8-6 l, a teraz zimą wychodzi cały czas około 7 litrów. W aucie teraz 20 stopni, tylko na początku cieplej by szybko nagrzać. Praktycznie cały czas na klimie.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2019, 10:04:41 »
Cytat: Glider w Wczoraj o 15:31:25

Jak Ty to robisz? Pytam, bo też mam Plusa,

Może dlatego, że dłuższe spokojne trasy przejeżdżam w cieplejszych porach roku.
Teraz przy temperaturach poniżej 0C i w 80% krótkich miejskich jazdach, 5-6km, tak jak pisałem 7-7.5l/100km.
Wypad na działkę, 30km w obie strony, a spalanie spada poniżej 7l/100km.
Jak tylko robi się cieplej to wyjazdy z kajakiem i średnia roczna 6l/100km.
A na początku użytkowania Plusa, z pierwszych 10 tys km, miałem poniżej 5.5l/100km.
Dzisiaj już nie jeżdżę przesadnie oszczędnie.

Offline piter_wro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2019, 14:22:49 »
W moim przypadku zmianie uległy dwie rzeczy - nowy soft i spadek temperatury zewnętrznej. Styl jazdy mi się raczej nie zmienił:) Spalanie wzrosło o jakieś 1,5 - 2 litry, przejechałem od tego momentu ok. 90km. Jeżdżę w 99% w mieście - cały czas włączona klima, temperatura AUTO na 17 stopni, rano po ruszeniu nadmuch na szybę przez jakieś 3 minuty. Średnie spalanie z 1500km komputer pokazuje 6,1 litra - sporo było w tym jazdy pozamiejskiej. Od jutra ma być cieplej - może wszystko wróci do normy. Niech ktoś jeszcze zaryzykuje i wgra ten nowy soft w ASO:)

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2019, 22:15:29 »
Też się łapię, ale trochę strach. Średnią wg kompa z ostatnich 7kkm mam 4.2l ale faktycznie ostatnio przy mrozach spalanie podskoczyło do 4.7. Jeżdżę raczej spokojnie, tak jak pozwala na to panujący ruch - ani wolno ani szybko, większość CZASU jednak wlokąc się w korku. Codziennie 27km w jedną stronę (spod Wrocławia do Wrocławia) i tyle samo przy powrocie. Gdyby spalanie samą aktualizacją softu miało mi podskoczyć o 2l to dziękuję za taki biznes zwłaszcza że wycofać z tego się nie da...

P.S. Czy mógłby ktoś przytoczyć wątki z PriusChatu? Tak na szybko ich nie widzę a po kodzie kampanii ich nie znajduje..
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2019, 22:19:20 wysłana przez zurdar »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Stycznia 2019, 10:31:26 »
Wydaje mi się, że ta dyskusja jest o niczym. Zaczynacie Panowie mówić o odczuciach jak Panienki ;-) Efekt placebo.
Zmiany w oprogramowaniu dotyczą stanu awaryjnego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl