Autor Wątek: Nakrętki kół - alu versus stal.  (Przeczytany 1227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
Nakrętki kół - alu versus stal.
« dnia: 26 Stycznia 2019, 09:23:16 »
Witam,

Dzisiaj pierwszy raz przełożyłem kompletne koła z felgami alu na stalowe i przy odkręceniu pierwszej nakrętki pojawiło się zdziwienie. Początkowo myślałem, że z wymiany nici i będę potrzebował komplet nowych śrub, ale po krótkich oględzinach okazało się że te które mam także posiadają stożek. Przykręciłem więc koła i poza dziwnym wyglądem wydaje się być OK, ale chciałbym się upewnić że moge tak zrobić i że to bezpieczne. Poniżej zdjęcie śruby, a co do wyglądu to myślę, że kupię kołpaki. To i tak wskazane bo osłonią trochę felgę ale głównie śrubę piasty.

rkon1

• Gość
Odp: Nakrętki kół - alu versus stal.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2019, 09:46:23 »
Mam takie same i przy próbie założenia dojazdówki, zrezygnowałem. Wg mnie sruba powinna trzemac calym kolnierzem a nie tuleja ktora z niego wystaje. W Norauto za 20 zł kupilem komplet do stalówek i po temacie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2019, 10:30:07 »
Też się nad tym zastanawiałem, bo mojego Priusa kupiłem bez dojazdówki. Był tylko wyposażony w komplecik z płynem do tymczasowego łatania.

Jednak po kupnie używanej oryginalnej dojazdówki, drogą "dedukcji" doszedłem do wniosku, że te same śruby MUSZĄ pasować.
Żadna instrukcja Toyota nie mówi o jakimkolwiek problemie. No i rzeczywiście. Zrobiłem próbną jazdę na dojazdówce i wszystko jest OK. Niemożliwe, żeby producent dawał ludziom koło zapasowe, do którego potrzebne są inne śruby.

Tak przy okazji, jak ktoś ma oryginalny kompresorek Toyoty do naprawy opony. Można go bardzo łatwo przerobić na dobrą i dokładną pompkę. Wystarczy wyrzucić z obwodu butelkę z mlekiem i połączyć wężyki.

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2019, 11:10:00 »
Dojazdówka, to jednak tylko dojazdówka a nie koło do normalnej jazdy. Dla świętego spokoju kupię chyba jednak komplet normalnych nakrętek i po temacie.

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2019, 17:38:49 »
Ja na tych śrubach ze zdjęcia już drugą zimę jeżdżę na stalówkach i wszystko jest ok. W ten sposób cała szpilka jest chroniona

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2019, 21:09:29 »
Dokładnie o to chodzi. Szpilka powinna być chroniona. Zwykłe nakrętki, bez zamknięcia to złe rozwiązanie. Zwłaszcza w zimie.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2019, 21:39:12 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl