Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników Auris 2010  (Przeczytany 16906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobRoberto

• Gość
Wymiana fabrycznych głośników Auris 2010
« dnia: 27 Stycznia 2019, 10:09:38 »
Witam,
Czy wymieniał ktoś fabryczne głośniki w Aurisie wersja 2010?
Chciałbym mieć lepsza jakość dźwięku z fabrycznego radia.
Jaki model polecacie?
Czy dużo roboty jest przy takiej wymianie?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana fabrycznych głośników Auris 2010
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2019, 10:21:18 »
Przy takiej wymianie warto zrobić wygluszenie drzwi.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2019, 11:26:56 »
Czy dużo roboty to zależy co chesz wsadzić. Uwaga jak sciągniesz boczek to tweeter zostaje w boczku, trzeba porozpinac. Jak nie będziesz ciągnął audiofilskich kabli to PnP i do przodu. Z modeli nic nie polecę bo dla mnie gra to dobrze. Tylko basy mam skręcone bo na standardowych ustawieniach dla mnie to studnia.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2019, 13:22:28 »
Mamy speca na forum od dźwięku i radia. Poczekaj aż Ci odpowie ale ktoś pisał że głośniki nie są złe tylko wina leży po stronie radia i jego wzmacniacza

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2019, 13:50:56 »
Dokladnie  - zmiana jednostki i jest mega przepaść.
Ta fabryczna gra po prostu kiepsko.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2019, 14:35:18 »
Serwis Car Audio wycenił:
400zl głośniki
400zl wyciszenie drzwi

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2019, 15:16:57 »
400pln na porządne wygluszenie to za mało. Pewnie dadzą 1 warstwę taniej maty.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2019, 15:36:09 »
ludziska często zapominają, że a audio cały tor dźwiękowy musi być dobrej jakości. Czyli:
- odtwarzacz CD lub inne źródło
- przedwzmacniacz
- wzmacniacz mocy (przedwzmacniacz i wzmacniacz mocy to wzmacniacz zintegrowany - czyli na nasze polarny wzmacniacz do salony)
- głośniki
- kabelki - nie tylko do kolumn, ale i pomiędzy odtwarzaczem CD - wzmacniaczem) - tu należy wspomnieć, że kabelki też wpływają na charakterystykę dźwięku. inaczej brzmi zestaw łączony CD-wzmacniacz za pomocą pary za 10zł/40zł/200zł. Serio - testowane na yahama a-s700 i yahama cd-s700

należy pamiętać, że jeśli naszym źródłem dźwięku ma być USB to trzeba się upewnić, że to także będzie dobry DAC

przykładowo modne są ostatnio domowe wzmacniacze z wbudowanym wejściem cyfrowym. Okazuje się, że o ile tradycyjne wejście analogowe ma określone fajne parametry to ten dodatkowy układzik cyfrowy jest na doczepkę - o kilka klas gorszy niż przesyłając dźwięk a tradycyjny analogowy sposób z odtwarzacza CD

Tak więc stworzenie dobrego audio to nie takie pitu pitu za parę stówek :). Należy odpowiednio zaprojektować cały tor. A często okazuje się, że jeśli chcemy wyraźny skok jakościowy to należy położyć kilka tysi. W dodatku trzeba odpowiednio wygłuszyć auto by nic nie rezonowało. Tutaj więcej oczywiście powiedzą specjaliści od car audio
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2019, 19:23:24 »
Jeśli chodzi o tor to zapomniałeś o jednej z ważniejszych spraw - kolumnach (w naszym przypadku drzwiach).
I tu jest problem bo nie za dużo można tu zrobić z np pojemnością.
Dlatego do dobrego car audio ale nie profesjonalnego lepiej dać jednostkę z dsp - znacząco poprawi dźwięk bez konieczności martwienia się rezonansami.

« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2019, 21:21:37 wysłana przez fazibazi »

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2019, 19:43:57 »
Jeśli chodzi o tor to zapomniałeś o jednej z ważniejszych spraw - kolumnach (w naszym przypadku drzwiach).
w swoim wyliczeniu uwzględniłem głośniki. Oczywiście fizyczne ograniczenie w aucie jest zupełnie inne niż w salonie (mniej opcji). Z dźwiękiem naprawdę trzeba uważać bo można łatwo być niezadowolonym z końcowego efektu.

na boku sam jestem na etapie wyboru słuchawek do domu i mam zgryz pomiędzy senkami hd 650 a 660s (+ ewentualny rekabling). To tylko jeden element bo resztę toru mam a i tak można osiwieć

Wracając do car audio zastanawiam się czy tutaj należy też brać pod uwagę wielkość auta/rozłożenie elementów. Czy taki sam osprzęt zagra inaczej w jednym aucie, a inaczej w innym modelu. Czy auto można traktować jak amfiteatr ze swoją charakterystyką. Chyba, że za bardzo już odleciałem ;)
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2019, 20:18:29 »
w swoim wyliczeniu uwzględniłem głośniki.
Ale ja nie pisze o glosnikach tylko o tym do czego sa przytwierdzone.

Dziś elektronika pozwala na zmianę sceny bez przestawiania źródeł dźwięku.
Dsp koryguje tanim kosztem to z czym musiał byś walczyć długimi godzinami.

Najlepsza opcja jest Audyssey z automatyczną korektą. Pakujesz cokolwiek co gra i wciskasz optymalizacje - efekt powala.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2019, 20:37:07 »
napisz proszę coś więcej - żeby zrozumiał laik jak ja.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2019, 21:02:58 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2019, 22:00:01 »
Serwis Car Audio wycenił:
400zl głośniki
400zl wyciszenie drzwi
To jest dobra cena jeżeli za jeden kanał.  Za parę lub dwie pary drzwi to musi być jakaś tanizna.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2019, 22:08:25 »
I tu jest problem bo nie za dużo można tu zrobić z np pojemnością.
Dlatego do dobrego car audio ale nie profesjonalnego lepiej dać jednostkę z dsp - znacząco poprawi dźwięk bez konieczności martwienia się rezonansami.
Wyciąć może, ale charakterystyki przetworników nie poprawi, bez suba ciężko uzyskać dobre zejście i dynamikę.  Mnie serwis car audio proponował aby najpierw wymienić głośniki i zrobić wytłumienie drzwi, a dopiero potem, jeśli wciąż jest za słabo, dokładać DSP.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2019, 22:24:40 »
Ja wymieniałem w Aurisie 2 Uważam że głośniki fabryczne  są beznadziejnie. Ja włożyłem wysokiej klasy pioniery bo miałem z poprzedniego samochodu.  Radio zostawiłem to samo. Jakość dźwięku się poprawiła, ale szału nie ma. Trzeba zmienić radio na jakieś porządniejsze. Akustyka w Aurisie jest kiepska. Może jakby były zamontowane tylne głośniki w tylnej półce od kufra to lepszy byłby bas. Teraz głośniki przy głośniejszej muzyce mi drżą chociaż są przyklejone na sylikon i dobrze przykręcone. A może coś drży w środku drzwi. W renault  lagunie grały świetnie, ale radio było jakiś najwyższy model pioniera. Fachowcy się wypowiadali, że zamontowanie dodatkowego wzmacniacza może tylko minimalnie polepszyć dźwięk. Laguna tylne głośniki ma montowane pod tylną szybą po bokach tylnej półki.
Może najpierw wymienić głośniki jak efekt będzie niezadowalający to zmienić na inne radio, a jak to nie da efektu to dopiero wygłuszyć drzwi lub dokupić wzmacniacz.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2019, 22:28:37 wysłana przez cezario1 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl