Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników Auris 2010  (Przeczytany 16926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana fabrycznych głośników Auris 2010
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Stycznia 2019, 09:47:04 »
Pomijając pierwiastek audiofilski, to albo wzmacniacz jest w stanie wysterować głośniki i można go zostawić, albo nie i trzeba go zmienić lub dodać końcówkę mocy.  Rezonanse zależą od drzwi i będą tam dopóki się ich nie wytłumi, bez względu na zainstalowane głośniki - chyba że dokładamy sub i odcinamy pasmo głośników niskośredniotonowych powyżej rezonansów.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Stycznia 2019, 12:51:25 »
napisz proszę coś więcej - żeby zrozumiał laik jak ja.
To zadaj jakieś pytanie.

Wyciąć może, ale charakterystyki przetworników nie poprawi
Właśnie że sumarycznie poprawi.

Serwis zaproponował ci wytłumienie i dopiero potem DSP bo pewnie wiedział że jak kupisz DSP to już nie wytłumisz i nie zarobią :)
Do mnie zawsze klient przyjezdza i mówi stacja + nowe glosniki + wytłumienie poproszę - ja grzeczenie tłumaczę że najpierw stacja i potem zobaczy czy mu starcza.
Efekt jest taki że na 100 zamontowanych stacji na dalsze modyfikacje decyduje się moze 1 osoba.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2019, 12:54:40 »
Rezonanse zależą od drzwi i będą tam dopóki się ich nie wytłumi, bez względu na zainstalowane głośniki
Tylko że tłumić można mechanicznie (wygłuszanie) lub elektronicznie (dsp).
Wiadomo że najlepszy efekt da i to i to ale jak wiadomo chodzi o pieniądze.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2019, 14:48:09 »
W takim razie jaki jest koszt tego DSP z montażem?
Przypuszczam że są różne ,ale ile kosztuje u Ciebie ten który polecasz mechu?

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2019, 20:43:04 »
Już wspominałem na forum ale jeszcze raz powiem, zacznijmy od początku.

1. za 400zł wymieniać głośniki to szkoda tylko kasy, będą grały zbliżenie do fabrycznych a czasem nawet i gorzej, głośniki to się od 600 zł zaczynają.
2. głośniki firmy jak Blaupunkt, Pioneer, Magnat itp omijać szerokim łukiem, to są klepane w chinach masówki nadające się na popielniczkę Januszowi do Passata.
3. wygłuszenie drzwi, blacha jest cienka i rezonuje - drży, toyota wkleja kawałek bitumicznej maty taki z 15x25cm, to jet za mało na audio, trzeba wykleić od środka i na zewnątrz. Niestety najlepsze głośniki nie będą grały bez wygłuszonych drzwi, inaczej bas będzie buczący, dudniący itp.
4. Wybierając głośniki należy otworzyć kartę katalogową i sprawdzić chociaż 2 parametry o ile producent nie oszukał, QTS oraz Fs.
Qts musi być powyżej 0,5 idealnie jak jest powyżej 0.8, oznacza to, że głośniki są przeznaczone do dużych drzwi, wszystkie z Qts poniżej 0,5 nie będą miały basu, będzie jego znikoma ilość, także zwracać uwagę na parametr Fs, dobrze jak by był między 50-60Hz. Im niżej tym lepiej. Po wyżej 70hz to są słabe głośniki.
5. Radio, waty. Producenci oszukują nas pisząc 4x45-55W. To jest fikcja, realna moc z 12-14,4V to jest między 15 a 17W w porywach.
Tanie radia, mają słabe końcówki mocy TDA, dają jeszcze mniej wat, lub są po prostu słabej jakości, duży odstęp sygnału od szumu - szumią jak jest cisza w muzyce, lub Damping Factor jest słaby, przez co bas jest poluzowany. Oczywiście w droższych jednostkach daje się lepsze TDA kości, oraz stosuje lepsze przetworniki DAC. Pewnie widzieliście nie raz jak piszą, że radio jest 16bit czy 32bit, lub 192kHz, oczywiście im te numerki wyższe tym DAC jest lepszy w dużym skrócie, ale to też zależy od innych rzeczy ilość zegarów itp.
6. Kable, I tu jest podzielony świat. Ludzie jak ja po szkole elektronicznej z wiedzą elektroniczną oraz doświadczeniem i fantaści tzw. audiofilie, którym producenci wszystko wcisną. Normalny miedziany kabel 2x1.5mm2 do 2x2.5mm2 kosztuje od 6 do 12zł za metr, wszystkie poniżej 6zł powinny wzbudzić czujność, bo chińczyk miedziuje aluminium i daje nalepkę, że miedziany. Trzeba przeciąć kabel i sprawdzić co jest, czy żyły są srebrne czy miedziane. Dobry kabel przeważnie ma też napis OFC. Cały czas mowa o kablach głośnikowych. Potem są jeszcze kable sygnałowe jak ktoś planuje podłączyć wzmacniacz i tu się zaczynają cuda, producenci oszczędzają na potęgę i potem ludzie słyszą, ze ten grał tak czy innaczej. Dobry kabel ma napisane jakie jest zagęszczenie erkanu i powyżej 80% to są dobre kable, ale producenci dają 4 druciki na krzyż i potem jest 100 postów, że coś buczy w głośnikach itp bo kabel łapie zakłócenia elektromagnetyczne itp.
Ja jestem zwolennikiem kupienia sobie kabla na metry jak Klotz czy Cordial i wtyki RCA i polutować, wychodzi 4 razy taniej, a Ci producenci podają jakiej grubości są kable w środku, jaki duży ekran, jakie pojemności itp. A kabel z alledrogo to loteria.
Wracając do mat. STP lub te Bitmat, albo z grubej rury jak Dynamat, i samemu kleić, tylko drzwi w środku wyczyścić i umyć benzyną ekstrakcyjną (żadne rozpuszczalniki). To baza. Dalej radio, potem głośniki.

Co do DSP. Tu jest jazda, i tanio nie będzie :D Byle jakie radio z DSP nowe to z 650zł, ale takie lepsze 1000-1300zł. 2 Dni to chyba od 2500 w wzwyż. Są jeszcze DSP zewnętrze, i tu od 2000zł w górę, jak z budowanymi wzmacniaczami w klasie D to już i pod 5000zł podchodzi jak Helix.

Ktoś zapyta po chłopsku na co mi to całe DSP w aucie. Już tłumacze najprościej jak mogę.
W domu w dobrym stereo jest tak, że siedzimy w trójkącie, czyli siedzisz na środku a kolumny masz z 3 metry przed sobą rozstawione na około 2.5 metra między sobą.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSVyMpnwoLqV0QZvkXE4U-0xxjgU67P_I8TH3YFqT4kRs3XymQN-A
I muzyka nagrana jest tak, żeby był efekt zwany stereofonią, czyli jak ktoś gra po prawej to jest po prawej jak na środku to słyszysz, że jest na środku.
A teraz w aucie jest to samo, ale twój fotel nie jest na środku a po lewej. I co teraz, i teraz DSP pomaga, opóźnia się lewą stronę, że mózg myśli, że lewe głośniki są dalej, i siedzimy w trójkącie już jak w domu :D
Zróbcie sobie test włączcie sobie jakiś wokal, usiądźcie na tylnej kanapie tak, żeby głowę mieć między zagłówkami, posłuchajcie, a potem się przesiądźcie na miejsce kierowcy, zobaczcie gdzie teraz macie ten wokal, a gdzie był wcześniej :D

Sorry, że się tak rozgadałem, ale może kogoś to zainteresuje, te moje farmazony. Niestety mam takie hobby od lat :D
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2019, 20:47:47 wysłana przez kondrax »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Stycznia 2019, 20:47:24 »
Stacja 2din z dsp (podstawowy ale starczy) to koszt od 900pln.
Taka z korekcjami czasowym od 1800 (już na andku)
Do tego oczywiście ramka i przyłącza zależnie od modelu.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2019, 22:06:42 »
Ok. Bardzo dziękuję Wam obu za poświęcony czas i wyoślenie mi tego,nie sądziłem, że to aż tak skomplikowany temat, ale jak już wspomniałem to nie moja bajka.
Biorąc pod uwagę koszty i moje wymagania raczej na razie odpuszczę. Jeszcze raz dzięki :good:

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Stycznia 2019, 22:16:47 »
Ok. Bardzo dziękuję Wam obu za poświęcony czas i wyoślenie mi tego,nie sądziłem, że to aż tak skomplikowany temat, ale jak już wspomniałem to nie moja bajka.
Biorąc pod uwagę koszty i moje wymagania raczej na razie odpuszczę. Jeszcze raz dzięki :good:
No to Cię zachęciłem Nie taki był mój zamiar.
Warto parę złoty zebrać i umilić sobie jazdę w aucie.
Samo radio na początek już będzie skokiem jakościowym. Stopniowo można potem dalej łapać króliczka.
No ja jeszcze to nie złapałem
Nie rezygnuj tak szybko. Człowiek często wydaje $ na bzdury. Lepiej sobie radio kupić.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Stycznia 2019, 22:58:13 »
Ps. Co do mat to ja oczywiście wklejam gms-em.
W wersji na bogato Ida 4 warstwy.
3 na metalowe drzwi i jedna na plastiki.
Do tego jeszcze odbice zaraz za glosnikiem.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Stycznia 2019, 23:01:19 »
Jak Ty miescisz 4 warstwy? Ja w Avensis 2 warstwy plus gąbka i już było kiepsko z założeniem boczku.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Stycznia 2019, 23:04:32 »
Ja nie polecam kleić mat podwójnie jedna druga. Lepiej już grubsza kupić. Jest ryzyko spłynięcia. Miałem tak 100 lat temu w corsa B na dekarce. Cały płat się od gorąca odkleił i mi szybę zablokował.
Ale jak powierzchnia dobrze oczyszczona i mata złapie to potem czołgiem trzeba odrywać

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Stycznia 2019, 14:38:24 »
Jak Ty miescisz 4 warstwy?

Mata na zewnetrzne poszycie, mata na wewnetrzne, na to pianka i na tapicerkę od srodka pianka.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Stycznia 2019, 18:41:53 »
To zadaj jakieś pytanie.

chciałem, żebyś napisał coś więcej o tym systemie elektronicznym do radia, o którym pisałeś.... zamiast zmiany głośników etc.

Offline kondrax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Stycznia 2019, 19:07:56 »
To zadaj jakieś pytanie.

chciałem, żebyś napisał coś więcej o tym systemie elektronicznym do radia, o którym pisałeś.... zamiast zmiany głośników etc.
Opisałem już ja, w moim długim poście ci to jest DSP. O tym mówił mechu.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Stycznia 2019, 20:57:37 »
W skrócie.
1. Wstawiasz dsp (najprościej w stacji bo takie p&p sa chwilowo ciężko dostepne)
2. Ustawiasz
3. Cieszysz się jak dziecko
;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl