Autor Wątek: Fabryczne czujniki parkowania Auris- awaria?  (Przeczytany 3669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BartekWawa

• Toyot Leżący
  • *
Fabryczne czujniki parkowania Auris- awaria?
« dnia: 31 Stycznia 2019, 21:49:57 »
Witam,

mam Toyotke Auris 1.4D 2013r z fabrycznymi czujnikami parkowania przód tył (+IPA). Zauważyłem że podczas postoju nie działają, tylko wówczas kiedy auto się porusza. Wydaje mi się na 99% że wcześniej działały na postoju również, jak się przechodziło wokół auta było słychać sygnał. Czy może ktoś to potwierdzić?
Co więcej mam wrażenie, że są mniej czułe, zwłaszcza boczne. Co więcej żona użytkująca auto twierdzi,  że niekiedy "wariują" , raz działają a raz nie.
Sprawdzałem, wszystkie sensory są na swoim miejscu,  początkowo myślałem, że są mocno zabrudzone, obmyłem wszystkie, ale nic to nie zmieniło, wyświetlacz - komputer na desce nie sygnalizuje żadnej awarii...

Możliwe że to jakaś awaria - czujniki, centralka?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Fabryczne czujniki parkowania Auris- awaria?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2019, 21:59:47 »
Czujniki po paru latach mogą zawilgotnieć w środku i wariować. Zbadaj czy dziwne objawy występują gdy jest mokro lub sucho.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2019, 14:00:43 »
W HSD w pozycji P (parking) nie działają. Tylko gdy skrzynia jest w pozycji do jazdy.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2019, 19:42:26 »
Witam,

mam Toyotke Auris 1.4D 2013r z fabrycznymi czujnikami parkowania przód tył (+IPA). Zauważyłem że podczas postoju nie działają, tylko wówczas kiedy auto się porusza. Wydaje mi się na 99% że wcześniej działały na postoju również, jak się przechodziło wokół auta było słychać sygnał. Czy może ktoś to potwierdzić?
Dobrze Ci się wydaje, działają na postoju, cisza nastaje jak ręczny zaciągniesz.

Offline BartekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2019, 21:38:53 »
Dzięki za podpowiedz. A orientuje się ktoś gdzie umiejscowiona jest centralka?

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2019, 19:11:52 »
Podpinam. Auris II 2014. Pierwsza awaria czujników środkowych z przodu, bodajże prawy, wymiana na gwarancji w 2017. Teraz znowu pierdykło, pipa przy bezruchu i bez przeszkody jak szalone. Wymiana czy można to jakoś reanimować. Kolega Wojtek pisze o zawilgoceniu  :roll:

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2020, 12:31:51 »
Zamierzam się dobrać do tych czujników, zdejmował już ktoś przedni zderzak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl