Autor Wątek: Dmuchawy w P2  (Przeczytany 2332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
Dmuchawy w P2
« dnia: 04 Lutego 2019, 15:41:23 »
Mam problem z nadmuchami np. lewa strona na szybę, właściwie to wszystkie działają dziwnie. Ogrzewanie i klimatyzacja też na 50%. Żeby grzało jako tako muszę nastawić 24 stopnie, chociaż na początku /pierwsze 20 min./ grzeje jak głupie przy nastawie 18 stopni. Słyszałem, że można nasmarować jakieś zębatki od nadmuchów, tylko nie wiem gdzie i jak. Może ktoś coś wie na ten temat.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dmuchawy w P2
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2019, 17:43:04 »
Sprawdź dokładnie czy jest poziom płynu chłodzącego i czy nie jest zapowietrzony układ chłodzenia. To może być  poważna sprawa, potencjalnie groźna dla uszczelki pod głowicą. Nie miałeś jakichś problemów z silnikiem niedawno? Jak długo masz to auto?

Offline Maniek2710

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2019, 14:30:28 »
Cześć,
Jeżeli poziom płynu masz w miarę ok, to raczej nie ma powodu do niepokoju.
Opisana przez Ciebie praca układu wydaje się normalna dla P2 (przynajmniej mojego, bez problemów) i innych aut z elektronicznym regulatorem temperatury w kabinie(!). Pomiar temperatury jest chyba przy lusterku, niedaleko kierownicy znajduje się czujnik wilgotności, który też wpływa na pracę układu.
Regulator stara się dobić jak najszybciej do zadanej temperatury, a potem używa już dużo mniej mocy żeby ją utrzymać.
Nie ma możliwości bezpośredniej kontroli temperatury powietrza w kanałach wentylacyjnych, w przeciwieństwie do układów bez regulacji elektronicznej.

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2019, 12:25:51 »
W końcu dolałem ok. 0,6L płynu, ale to nie pomogło z ogrzewaniem. Mam chyba także problem z "klapkami" nawiewów /nogi, tułów, szyba i mieszanki/, mam wrażenie, że nie wszystkie dobrze działają. Czy ktoś wie gdzie one się znajdują i czy można je samemu przesmarować. Ktoś /chyba MZ/ coś na ten temat pisał, że jemu pomogło, ale nie opisał dokładnie, a poza tym nie mogę tego znaleźć.

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2019, 15:30:45 »
Ostatnia próba, czy naprawdę nikt nie miał problemu z nawiewami? A co z regulatorem temperatury, na początku ustawiam 18 st. C, a temp. dochodzi do 26-30 C, po pół godzinie nastawiam 25 st. C, a w kabinie jest 18-20, a najśmieszniejsze jest to, że na zakrętach wieje zimne powietrze z nawiewów.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2019, 22:46:40 »
Znalazłem coś identycznego do Twojego przypadku. Facet pewnego poranka stwierdził, że mu Prius 2 nie grzeje. ASO powiedziało mu, że termostat, więc odebrał auto i sam zmienił. Nie pomogło i musiał jeszcze potem odpowietrzać układ chłodzenia. Potem wrócił do ASO, a Ci powiedzieli, że muszą się skontaktować z technikiem Toyoty. Technik powiedział, że mieli dotąd tylko 4 takie auta i we wszystkich była zatkana pompa AC/chłodzenia (nawet nie wiem, gdzie to jest ani jak wygląda).

ASO zapytało, czy robić. Zgodził się z niesmakiem i nie pożałował. Pompa była zatkana kawałkiem czarnej pianki izolacyjnej.

Potem w tym samym wątku inny facet mu dziękował, bo w jego aucie było to samo - kawałek pianki zatkał pompę. Skąd się wziął nikt nie wie:

https://priuschat.com/threads/08-prius-no-heat-blowing-only-cold-air.92782/

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2019, 18:21:34 »
Dzięki, sprawdzę ten trop.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl