Autor Wątek: Prius plus stabilizator  (Przeczytany 2026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Polima

• Toyot Leżący
  • *
Prius plus stabilizator
« dnia: 06 Lutego 2019, 17:46:52 »
Witam. Ponownie potrzebuję Waszej pomocy. Muszę wymienić gumy mocowania stabilizatora. Powiedzcie mi czy jest problem z wymianą i czy sam mogę to zrobić ( ewentualnie jakieś wskazówki). Po za tym gdzie takue gumy kupić. Czy tylko serwis czy  są jeszcze gdzieś indziej. Czy wymienia się z tymi mocowaniami czy same gumy?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Offline JJP

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius plus stabilizator
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2019, 10:30:27 »
Gum nie musisz kupować w Aso. Są dostępne w innych sklepach. Wymiana prosta. Lewarek i przód do góry. Od spodu blacha na 4 śruby albo 3 nie pamiętam. Odkręcasz... wymieniasz i przykręcasz. Koło warto zdjąć będzie wygodniej. Są oznaczone lewa i prawa. Prosta robota.

P.s zazwyczaj po wymianie samych gum za jakiś czas przyjdzie czas na łączniki. Na początku jest to charakterystyczne skrzypienie. Łącznik 60zł. Warto pomyśleć czy kpl nie zrobić. Guma chybacoś ok 30zł.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2019, 10:38:51 wysłana przez JJP »

Offline Polima

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2019, 16:45:57 »
Dzięki serdeczne. Łączniki już wymieniłem dwa miesiące temu.

Offline Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2019, 17:37:22 »
Cześć, przed chwilą odebrałem auto od mechanika po wymianie gum stabilizatora. Ceny ASO- 100pln/szt., Inter... 50pln/szt./, alle... 37pln/szt.
Teoretycznie możesz sam wymienić, ale u mnie trzeba było śruby popieścić palnikiem - po jednej stronie, a po drugiej śruba się urwała, więc było trochę gimnastyki. Ale po tych zbiegach - cisza w aucie jak w nowym. A tak btw 2 miesiące temu kazałem wymienić patyki, bo słychać było stukanie w przednim zawieszeniu  :grin:
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2019, 17:39:05 wysłana przez Gutek »

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2020, 18:05:07 »
Czy ktoś miał problem z gumami stabilizatorów? Niestety gumy mają 20-23 mm wewnętrzne Fi, kiedy potrzebne jest 26. Co ciekawe stara guma nawet ma na oznaczeniu 25,5. Niby po VINie wszystko pasuje, a tu .

Jutro jeszcze sprawdze ASO, bo jedyne pasujące zamienniki KAVO które mają 26mm, nigdzie nie są dostępne.
https://www.autodoc.pl/kavo-parts/12053247

Jakie gumy kupowaliście?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl