Autor Wątek: Spalanie miasto / trasa  (Przeczytany 2237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukpod

• Początkujący
Spalanie miasto / trasa
« dnia: 08 Lutego 2019, 19:50:49 »
Witam. Mam taki problem a mianowicie mam Prius z 2011 roku 1.8 hybryda 165 tys przebiegu i nie wiem czemu ale przy spokojnej jeździe w mieście pali mi ok 8 litrów zaś w trasie ok 5-6. Jaka może być przyczyna jeśli chodzi o spalanie w mieście ? :o

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Spalanie miasto / trasa
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2019, 20:26:53 »
u i nie wiem czemu ale przy spokojnej jeździe w mieście pali mi ok 8 litrów zaś w trasie ok 5-6
Ja mogę napisać, że w mieście to mój Prius+ spala od 5.5 do 8.5 litra na 100km.
Wysokie spalanie (7.5-8.5) to wszystkie poniżej czynniki razem
ruszam po nocy, zimno i wilgotno, nadmuch na szybę, przejazd poniżej 10km, najczęściej 5-7 km, długie postoje w korku i na światłach.
Wypadnięcie któregokolwiek z powyższych czynników to spadek spalania.
Niskie spalanie (<6) to:
ruszam po krótkim postoju (<3 godz. samochód nie do końca wychłodzony), jak dmucham na szybę to krótko, płynna jazda bez korków.
Co ciekawe, to spalanie 7.5 i więcej oraz to poniżej 6 litrów to ta sam trasa, ten sam dzień, ale w innych godzinach....

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2019, 21:09:19 »
Witam. Mam taki problem a mianowicie mam Prius z 2011 roku 1.8 hybryda 165 tys przebiegu i nie wiem czemu ale przy spokojnej jeździe w mieście pali mi ok 8 litrów zaś w trasie ok 5-6. Jaka może być przyczyna jeśli chodzi o spalanie w mieście ? :o

Pierwsze, co przychodzi mi do głowy to nie domknięty termostat. Niedogrzany silnik może się za często włączać. Sprawdzałeś czy chłodnica nie jest aby ciepła przy nie nagrzanym silniku?

Sam raczej nie jeżdżę na odległości poniżej 10 km. Zawsze staram się hamować regeneracyjne i przewidywać sytuację. Kiedy trzeba (włączanie się na autostradzie albo wyprzedzanie) potrafię przycisnąć do dechy i posłuchać przez chwilę silnika.

W zimie max spalanie mam 5,8, w lecie minimalne było 3,9 (komputer). Moim zdaniem najbardziej zwiększa spalanie nie miasto a niska temperatura. Poprawia się trochę przy ustawieniu na 17 stopni. Reguluję też przepływ powietrza odpowiednio zasłaniając grill.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2019, 21:14:35 wysłana przez KilgoreT »

Offline Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2019, 21:24:20 »
Witam. Mam taki problem a mianowicie mam Prius z 2011 roku 1.8 hybryda 165 tys przebiegu i nie wiem czemu ale przy spokojnej jeździe w mieście pali mi ok 8 litrów zaś w trasie ok 5-6. Jaka może być przyczyna jeśli chodzi o spalanie w mieście

To ciekawe. Co dzień jadę ok.6.30 w Warszawie 16km. Auto stoi pod blokiem. Na końcu przejazdu ,w ostatnich tygodniach komputer pokazuje 5,7l/100 z odcinka. Kiedy wracam ok.16 (jest cieplej) ten sam odcinek (+korek), komputer pokazuje, 5,4l/100. Jeśli się bardzo postaram mam nawet 4,8. Generalnie średnia z miesiąca po Warszawie na krótkich przebiegach, dziś 5,7l/100. Jeżdżę raczej normalnie.Rytm ruchu nie pozwala na jakieś super oszczędności.Mam włączony tryb eco.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2019, 22:31:28 wysłana przez fazibazi »

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2019, 08:23:54 »
Mój prius III z 2009 roku w krótkich odcinkach ( ok. 10km ) parkowany pod chmurką temp. ustawiona na 20.5 stopnia w trybie auto spala 6.1 L/100km a w trasie po górzystym terenie 30 km spalanie było na poziomie 3.2 L/100km

Offline Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2019, 11:47:18 »
Przed priusem jeździłem ok. 3 lata lexusem rx 330. Gdy palił w mieście 15/100 byłem happy, ale czasem potrafił spalić 18, przy takim samym stylu jazdy. Wtedy pomagało  na jakiś czas czyszczenie tylnych hamulców, które jak się dowiedziałem, lubią się w toyotach lekko blokować. Może w priusach też występuje taki niewyczuwalny wzrost oporu toczenia?

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2019, 22:18:46 »
Wtedy pomagało  na jakiś czas czyszczenie tylnych hamulców, które jak się dowiedziałem, lubią się w toyotach lekko blokować. Może w priusach też występuje taki niewyczuwalny wzrost oporu toczenia?

W każdym aucie, które używałem, blokowanie hamulców było od razu wyczuwalne. Przy powolnym zatrzymaniu  w płaskim terenie - np. w korku, po puszczeniu hamulca sprawne auto lubi się przetoczyć. Nawet do tyłu, bo prawie nigdy nie jest idealnie płasko. To gwarancja, ze hamulce się nie blokują.  W Priusie dzieje się tak samo, tyle, że po włączeniu "parking". Po prostu czuć, że wszystko jest w porządku, bo nieraz odbija na zapadce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl