Autor Wątek: Tryb Sport w 1.2T  (Przeczytany 8864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
Tryb Sport w 1.2T
« dnia: 20 Lutego 2019, 08:43:14 »
na forum mamy troche "porozrzucanych" wypowiedzi na temat trybow jazdy - ECO, NORMAL, SPORT....

Wynika z nich, ze ECO to nie ECO...auto jest malo responsywne i wbrew nazwie trybu pali wiecej niz w SPORT....
Byc moze Toyota ma tutaj miejsce do poprawek....?

Wpiszmy w watku nasze spostrzezenia dotyczace sposobu jazdy i zachowania auta w poszczegolnych trybach jazdy...oby Toyota poczytala i zareagowala....  :-)

W moim aucie korzystam w wiekszosci z trybu SPORT - auto jest troche bardziej zrywne niz w NORMAL i tak jak pisalem wyzej pali okolo 0,3 - 0,5 l/ 100 km mniej - jazda 70% miasto, 30% drogi podmiejskie.

Nie testowalem ustawien w jezdzie autostradowej na dluzszych odcinkach - byc moze wtedy tryb ECO sprawdza sie lepiej....

Duzym usprawnieniem bylby dostep do ustwiania trybow "z przelacznika" lub mozliwosc ustawienia na stale trybu SPORT (w obecnej chwili po ponownym uruchomieniu auta wraca NORMAL lub ECO)

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Tryb Sport w 1.2T
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2019, 09:40:26 »
ja mam wrażenie ten cały tryb sport - eco to bardzie sterowanie pedałem przyspieszenia tj. w trybie sport jest on bardziej wrazliwy w trybie eco ospały tak jakby w szereg włączono rezystor  :roll: w tych trybach nie ma chyba zmiany w ustawieniach zapłonu - wtrysku itp.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2019, 09:47:53 »
a mam wrażenie ten cały tryb sport - eco to bardzie sterowanie pedałem przyspieszenia tj. w trybie sport jest on bardziej wrazliwy w trybie eco ospały tak jakby w szereg włączono rezystor  :roll: w tych trybach nie ma chyba zmiany w ustawieniach zapłonu - wtrysku itp.

qurcze gdyby tak bylo to Toyota zaliczylaby niezla "wtope"....

Cos jednak jest na rzeczy bo wspomniane tryby dzialaja "tak se"....jak dla mnie to auto mogloby miec jeden- SPORT....reszta to faktycznie takie dziwadlo jest (poki co)....

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2019, 11:01:39 »
Nie wiem jak w 1.2, ale w hybrydzie po włączeniu trybu sport kierownica również działa bardziej sztywno.

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2019, 12:40:08 »
Mój pierwszy tysiąc zrobiłem na nornal i końcówka na eko. Po tysiącu spróbowałem sportu i widzę dużą zmianę . Przyjemność jazdy większa i duża frajda. Czułość pedału zmienia się -ale to za sprawą komputera ,który wolniej rozpędza auto a przez to ekonomiczniej. Jak na razie nie widzę wielkich różnic w spalaniu -ale to za mało przejechanych kilometrów.
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2019, 15:19:56 »
Nie bardzo rozumiem czym tutaj się ekscytujecie, jakie znaczenie mają te tryby, w 116 KM dupowozie do jazdy miejskiej z przyspieszeniem w granicach 11s  :o

Offline Eryko_twl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2019, 21:05:57 »
Nie bardzo rozumiem czym tutaj się ekscytujecie, jakie znaczenie mają te tryby, w 116 KM dupowozie do jazdy miejskiej z przyspieszeniem w granicach 11s  :o
nikt sie nie ekscytuje to pewnie taka ściema toyoty , trzeba wrzucić furę na hamownie i wszystko się wyjaśni

Wysłane z mojego Lenovo YB1-X90L przy użyciu Tapatalka

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2019, 10:11:30 »
nikt sie nie ekscytuje to pewnie taka ściema toyoty , trzeba wrzucić furę na hamownie i wszystko się wyjaśni

to wyjasniloby temat definitywnie...no ale nie kazdy ma dostep do hamowni albo chce wydac na to kase...

tymczasem mozna porownac jak to dziala w roznych autach.... i albo to faktycznie bezuzyteczny gadzet, sciema Toyoty...albo jakas uzytecznosc toto posiada....
Byc moze producent zdecyduje sie na update softu i np. da mozliwosc wlaczania na stale wszystkich trybow (a nie tylko ECO i NORMAL)...
Apel napiszemy jak watek sie rozwinie... :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Remek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2019, 11:28:07 »
Gdzieś czytałem że 1.2T na hamowni pokazał 128KM. Biorąc pod uwagę inne silniki turbo o podobnej pojemności te 130KM jak najbardziej realne. VW z 1.4T ma od 140 do 170KM podobnie Alfą Romeo
Chetnie bym wrzucił auto na hamowanie ale szkoda mi kasy pewnie trzeba z 500zl liczyć

1.2T w trybie sport przyspiesza odczuwalnie lepiej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2019, 17:20:27 »
Gdzieś czytałem że 1.2T na hamowni pokazał 128KM.
Ja wiele rzeczy słyszałem, ale niewiele się z tego sprawdziło w rzeczywistości. Toyota kłamie zaniżając moc, tylko po co? :o

Remek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lutego 2019, 18:42:54 »
Producenci podają przybliżoną moc silnika bo tolerancja przy produkowania go może się różnic więc podawana moc to pewnie raczej minimalna gwarantowana moc.
Nie wiem dokładnie jak jest, zrzucimy się i ktoś pojedzie na hamownie z 1.2T

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2019, 09:19:36 »
Producenci podają przybliżoną moc silnika bo tolerancja przy produkowania go może się różnic więc podawana moc to pewnie raczej minimalna gwarantowana moc.

Z ktorego trybu najczesciej korzystasz...? SPORT..?

Remek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2019, 19:28:58 »

Z ktorego trybu najczesciej korzystasz...? SPORT..?
Jak nie zapomnę włączyć i jade w dłuższą trasę to sport

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2019, 08:46:05 »
Jak nie zapomnę włączyć i jade w dłuższą trasę to sport

Tez korzystam glownie ze SPORT....mysle, ze mniejsze spalanie wynika z krotszego (bo dynamiczniejszego) rozpedzania do zmiany  na wyzszy bieg ...ale pewien nie jestem.... w ECO to jest jakas dziwna dziwnosc... :-) trza gniesc pedal zeby auto zaczelo jechac....byc moze ten tryb sprawdza sie na autostradzie przy utrzymywaniu predkosci przelotowej...do miasta sie moim zdaniem nie nadaje.

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2019, 11:21:22 »
Tryb SPORT zmienia też program pracy skrzyni biegów, utrzymuje trochę wyższe obroty i przy kickdownie nie trzyma na maksymalnych obrotach, ale symuluje zmiany biegów.
Toyota C-HR 1.2 CVT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl