Autor Wątek: Naprawa tapicerki w boczkach drzwi.  (Przeczytany 25212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Johny11

• Toyot Leżący
  • *
Naprawa tapicerki w boczkach drzwi.
« dnia: 23 Lutego 2019, 13:26:22 »
Witam. Naprawial ktos sam lub wie czy da sie wykleic nowy material zrobic cos z tym materialem? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Odrazu dodam ze zakup uzywek w dobrym stanie wiaze sie z cudem ale to pewnie wiecie :)

Offline mothra

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Naprawa tapicerki w boczkach drzwi.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2019, 13:53:21 »
Naprawiłem a w zasadzie naprawiam caly czas... Do tej pory zrobiłem jedne drzwi z tylu . Juz pisze co i jak. Materiał (na
4 drzwi) razem z klejem to koszt 60 zł. Tu od razu uczulę na dobór materiału. Ja niestety kupiłem fajny czarny ale grubości około 4 mm, a co się z tym wiąże po położeniu na boczek strasznie ciężko zrobić w nim zagiecia i łuki. Chyba na allegro można dostać typowy na boczki ktory jest cieńszy. Jeden boczek zajął mi jeden dzień  pracy, najgorzej jest usunąć starą gąbkę z boczka. Listwa boczną tą srebrną trzeba rozwiercic a z powrotem wkręcić na małe wkręty. No i chyba tyle. Dużo cierpliwości polecam bo mozna samemu to zrobić. Mój boczek ma dwa miesiące i narazie nic się nie odkleja. Teraz muszę znaleźć czas na resztę:)

Offline bzyku137

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2019, 14:02:41 »
Witam mógłbyś kolego  wstawić jakieś zdjęcie jak to wygląda, i podać link lub powiedzieć gdzie kupić taki podobny materiał na boczek.

Offline mothra

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2019, 14:15:22 »
Materiał kupiłem w sklepie z tapicerkami, tyle ze mój byl typowy na podsufitke. Patrzylem kiedys na allegro i byly aukcje z materiałami na boczki. Kleiłem klejem bonaterm a plus. Z efektu jestem zadowolony średnio ze wzgledu na to że materiał nie dawał sie formować w zagieciach(za gruba warstwa gąbki). Zdjecia narazie nie robiłem t9 sie nie pochwalę ale napewno lepiej to wyglada niz te odklejajace sie szmaty.

Offline Palbertino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2019, 16:16:03 »
Tutaj jest filmik świetnie obrazujący jak to zrobić. Gąbkę można usunąć chyba jakimś rozpuszczalnikiem.
https://www.youtube.com/watch?v=tUV2a_L852w

Offline franc5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2019, 21:34:38 »
Ja robiłem wszystkie drzwi u tapicera koszt 200zł - zawoziłem zdemontowane  boczki, materiał dobierałem u niego z wzornika
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2019, 21:36:12 wysłana przez franc5 »

Offline romekf

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2019, 13:53:20 »
RAV4 IV 2.0L AWD CVT.

Offline Johny11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2019, 08:31:37 »
Dzieki za odpowiedzi. Wiem juz napewno ze zrobie to sam. Ale to dopiero koncem marca bede mial troche luzniejszego czasu. Oczywiscie jesli chcecie podesle zdjecia jak wyszlo

Offline Palbertino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lipca 2019, 23:09:06 »
Odświeżę wątek... Będąc na urlopie postanowiłem wziąść się w końcu za boczki drzwi mojej Tośki. Robiłem dokładnie tak jak we wstawionym wcześniej przeze mnie linku. Cóż, doszło do "awarii" i musiałem robić wszystko od nowa. Hm, ale od początku. Wymyśliłem sobie, że boczki mają być w ekoskórze bo cholera mnie brała jak tylko kropla wody/deszczu spadała na oryginalny materiał obiciowy - zawsze było widać zacieki. Poza tym, materiał zaczął odchodzić a gąbka pod spodem się wykruszyła. Na Allegro kupiłem ekoskórę podbijaną płomieniowo 3 mm gąbką. No to jazda! Samo ściągnięcie boczka poszło w kilka minut. Odpięcie elementu tapicerowanego trochę dłużej (w odróżnieniu od linku, gdzie zastosowano mini tarczę, zrobiłem to ostrym nożem). Jazda zaczęła się podczas usuwania starej gąbki. Najpierw starą łyżką stołową zdrapałem gąbkę potem prysznic ze szczotką, a to co zostało zlikwidowałem szmatą z rozpuszczalnikiem - trochę czasu tu zeszło...).  Kleić zacząłem tak jak koleś z "jutuba" czyli klej na gąbkę i klej na czysty plastik. Dobrze szło do miejsca wklęśniętego w tapicerowanym elemencie boczka... Krzywo poszło i ... zrywanko! Hm, a powiem Wam, że zrywać to co już przyschło to koszmar!!! Przeszedłem to... Drugie podejście to tylko klej na plastik i małymi etapami. Ze względu na to, że ekoskóra to nie materiał zrobił się problem z ułożeniem jej we wklęsłości boczka. Ekoskóra nie da się naciągać i modelować jak materiał więc potrzebne było nacięcie z lewej strony (widać to na zdjęciu) i zamaskowanie tego doklejoną blędą. Gdyby nie to przyznałbym sobie medal! Niemniej, wspiąłem się na wyżyny swoich umiejętności i jestem z siebie zadowolony. Cóż, sami oceńcie.

http://img146.imagevenue.com/img.php?image=186106995_IMG_20190703_215351_123_4lo.jpg
http://img245.imagevenue.com/img.php?image=186112236_IMG_20190703_215414_123_60lo.jpg
http://img243.imagevenue.com/img.php?image=186116643_IMG_20190703_215404_123_219lo.jpg
http://img187.imagevenue.com/img.php?image=186121870_IMG_20190703_215427_123_78lo.jpg
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2019, 23:34:18 wysłana przez Palbertino »

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lipca 2019, 23:03:50 »
Bardzo ładnie. Super efekt, też mnie trochę wkurza ta fabryczna tapicerka drzwi... mogli to już zrobić po prostu z plastiku i byłoby po problemie.
Mam brata tapicera popytam jak to można zrobić żeby się ładnie i równo naciągnęło.
Ale efekt twojej pracy jest bardzo ładny.
Pozdrawiam

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca 2021, 18:12:43 »
Też muszę się zabrać za swoje boczki. Poleci ktoś jakiś materiał żeby nie było problemów z zaginaniem? interesuje mnie normalny materiał nie ekoskora.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2021, 21:06:33 »
Mnie też czeka zabawa :/

Offline esox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Czerwca 2021, 20:51:53 »
Też muszę się zabrać za swoje boczki. Poleci ktoś jakiś materiał żeby nie było problemów z zaginaniem? interesuje mnie normalny materiał nie ekoskora.

Nie polecę, ale zapytam czemu nie ekoskóra? W sumie dużo łatwiej się czyści od takiej przyklejonej 'szmatki' ?

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2021, 14:37:25 »
czemu nie ekoskora? bo mam kanapę która ma boczki w ekoskorze, 2-3lata wytrzymały i sie zaczeło kruszyc, oddałem do tapicera, zrobił na nowo i po ok 4latach znowu sie sypią.
Siostra ma cale łozko w ekoskorze ktore po kilku latach wygląda tragicznie.

zwykły materiał jest trwalszy od tych ekoskor z ktorymi mialem styczność, no i ekoskore ciezko bedzie ładnie pozaginać.

Offline Verso08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipca 2021, 08:29:23 »
Przyłączam się do zapytania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl