Autor Wątek: Naprawa tapicerki w boczkach drzwi.  (Przeczytany 25218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ibiz

• Prawie Toyot
Odp: Naprawa tapicerki w boczkach drzwi.
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Października 2021, 21:03:27 »
Naprawiałem boczki trzy - cztery lata temu, do dzisiaj jest super. Po wyczyszczeniu starej gąbki, dociąłem z naddatkiem ok. 3 cm nowy materiał, do przyklejenia użyłem kleju w spraju. Po wyschnięciu kleju przyciąłem materiał tam gdzie było go za dużo i ponacinałem materiał w otworach na klamkę i sterownik szyb. Po zmontowaniu wygląda jak oryginał. Materiał obiciowy tj. tkaninę samochodową i klej kupiłem w hurtowni tapicerskiej, sprzedawca porównując próbki tkanin do tkaniny na boczku wybrał idealnie.

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Października 2021, 22:33:29 »
to dobry tapicer z Ciebie. Ja też przeszedłem przez to ale uważam że to nie takie proste jak w Twojej wypowiedzi.
Po pierwsze uważam że lepiej się nadaje klej w puszce do nakładania pędzlem i robienie na dwie czesci, wybrzuszenie na gorze i druga czesc wglebienie do srodka. Robienie na raz powodowało u mnie nierówne nakładanie przez co się marszczył materiał albo rozciągał.
Po drugie nie dawać za dużo kleju bo przesiąknie przez gąbkę i nie dociskać materiału bo też przesiąknie allbo się dociśnie i tak już zostanie a ma złapać tylko wierzch gąbki żeby po wyschnięciu materiał pozostawał miękki i miał swoją grubość. nie naciągać na zagięciach bo się spłaszcza przez co widać że w jednych miejscach jest grubszy a w innych spłaszczony.
Po trzecie jak nie wyszło to od razu zrywać i czyścić klej bo ja po paru dniach jak zerwałem to jeszcze gorzej się czyściło niż oryginalny.
Po czwarte nie robić w upały bo klej szybko schnie albo coś z niego szybko odparowuje choć to może też od kleju zależy.
z jednym boczkiem to mi się schodziło od rana do wieczora z jakimiś przerwami ale trzeba liczyć z te kilka godzin w zależności jak dokładnie się czyści starą gąbkę 

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Października 2021, 07:34:35 »
Gąbkę najpierw przyklejałeś do materiału, a później materiał z gąbką do boczku, czy najpierw gąbkę do boczku, a później do tak przyklejonej gąbki przyklejałeś materiał?

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Października 2021, 10:58:10 »
Macie jakieś namiary na tkaninę? Jaką najlepiej kupić chodzi mi o producenta i model. Byłem pytać u mnie w sklepie tapicerskim ale szczerze powiem to gość mnie zasypał informacjami i zgłupiałem totalnie :) Gąbkę o jakiej grubości jaką kupujecie? są też równe typy... poliuretanowe, silikonowe i kto wie jaki jeszcze :)

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Października 2021, 19:51:49 »
josef, ja kupiłem materiał z gąbką a pod tym jeszcze taka siateczka materiałowa która ponoć ma lepiej trzymać w połączeniu z klejem. Smarowałem tylko tworzywo/plastik i na to naklejałem materiał. Materiał miałem już ułożony na boczku, odkrywałem część materiału, smarowałem klejem i kładłem materiał. Pierwszy boczek zrobiłem tak że posmarowałem boczek klejem i dopiero położyłem cały materiał ale z takim dużym kawałkiem ciężko żeby się gdzieś nie zagiął czy źle ułożył i powychodziły nierówności. Dlatego zmieniłem taktykę i następne wyszły jak z fabryki :D

mar11111 ja kupiłem na allegro od sprzedawcy IBERIS23, "PODSUFITKA AUTO TKANINA BOCZKI SAMOCHÓD GRAFIT 96"
Link https://allegro.pl/oferta/podsufitka-auto-tkanina-boczki-samochod-grafit-96-9593766365
Wydaje się spoko ale nie mam porównania do innych, strukturą materiału z wierzchu bardzo podobna do oryginalu, kolor wybrałem grafit bo oryginalne też mi się wydawały bardziej grafitowe niż czarne (może wyblakły z wiekiem), w swietle kupiony materiał jest ciutkę jaśniejszy od oryginału ale też nie wiem czy nie stracił koloru z wiekiem, teraz jak bym miał kupować to bym pewnie kupił czarny albo zamówił próbnik czarnego i grafitowego bo miałem obawy że czarny może być za czarny ale materiał to nie lakier i chyba nie będzie aż tak przesadnie czarny.
A i jeszcze nie brałem w rulonie bo trzeba było dodatkowo zaplacić za transport kurierem i rulon i tak był mniejszy niż materiał więc wziąłem w paczce do paczkomatu bo darmowo ze smartem no i materiał miał zagięcia w paru miejscach więc trzeba było trochę pokombinować a że miałem nadmiarowo materiału to się udało wybrnąć (ponoć można przeprasować, nie sprawdzałem) ale polecam wziąć nawinięty materiał na rulonie (rulon trzeba u nich kupić)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Października 2021, 08:43:11 »
W boczkach są wgłębienia i wypukłości - nie są one płaskie.
1) czy są jakieś problemy z ułożeniem materiału tapicerskiego w tych wgłębieniach i wypukłościach?
2) czy ten materiał jest dość elastyczny i łatwo poddaje się układaniem w tych płaszczyznach nie powodując w jednych miejscach zmarszczek a w innych miejscach braki materiału, które trzeba eliminować przez silne naciąganie materiału, co może z czasem skutkować odklejaniem się materiału? Kiedyś słyszałem, chyba od tapicera ogólnego, że w oryginale materiał w takich boczkach jest przyklejany na gorąco, co ma ułatwiać odpowiednie jego trwałe wyprofilowanie.

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Października 2021, 15:57:39 »
jest elastyczny wiec w miarę ładnie sie układa ale trzeba uważać żeby nie naciągnąć za mocno zawijając na drugą strone na brzegach czy w otworach klamek/przycisków bo się wtedy gąbka na krawędzi spłaszcza i widać na krawędziach że w jednym miejscu jest spłąszczone a w innym grubsze, generalnie bez naciagania robiłem.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Października 2021, 18:18:08 »
pokażcie efekty, może się skuszę

Offline Palbertino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Grudnia 2022, 14:36:31 »
Moje boczki mają już trzy lata. Cały czas jak nowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl