Autor Wątek: 1.2 + automat CVT  (Przeczytany 7597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
1.2 + automat CVT
« dnia: 28 Lutego 2019, 08:50:45 »
Witam wszystkich,

wczoraj odebrałem moją CH-R, 1.2 turbo ze skrzynią automat CVT, wyposażenie Premium.
Zgodnie ze specyfikacją powinna mieć kierownicę z manetkami do zmiany biegów, a NIE MA!  :czerwona:

Czy są na forum posiadacze CH-R'ek  z silnikami 1.2 i CVT? Macie manetki?
Toyota C-HR 1.2 CVT

pireus

• Gość

Offline zoja

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 1.2 + automat CVT
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2019, 23:24:00 »
Witam wszystkich,

wczoraj odebrałem moją CH-R, 1.2 turbo ze skrzynią automat CVT, wyposażenie Premium.
Zgodnie ze specyfikacją powinna mieć kierownicę z manetkami do zmiany biegów, a NIE MA!  :czerwona:

Czy są na forum posiadacze CH-R'ek  z silnikami 1.2 i CVT? Macie manetki?

Witam
Ja mam automat,manetek na kierownicy nie posiadam.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2019, 12:29:37 »
Przecież ten  silnik jest  za słaby ,żeby sie tam manetki znalazły. :o
RAV4 2.5 hybrid

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2019, 09:50:19 »
moc nie ma znaczenia w JUKU przy skrzyni CVT masz też manetki ale czy ktoś z tego trybu manualnego korzysta to wątpię

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2019, 20:06:13 »
czyli gadżet który jest w samochodzie , a przydaje się jak saperka w bagażniku <zamkniety>
RAV4 2.5 hybrid

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2019, 21:45:03 »
Zgodnie ze specyfikacją powinna mieć kierownicę z manetkami do zmiany biegów, a NIE MA!
W którym miejscu w specyfikacji są manetki ? Możesz pokazać ? W konfiguratorze po wybraniu CVT i widoku wnętrza nie ma manetek, ba nie ma trybu manualnej zmiany biegów.
Jak swój kupowałem, to w katalogu Corolli też były jakieś brednie o manetkach, ale na zdjęciach ich nie było (tak samo jak w realu). Manetki były w silnikach 2.0 (Ave i Rav)
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2019, 11:18:13 »
https://pdf.sites.toyota.pl/spec-C-HR.pdf

W cenniku, na stronie 5 w specyfikacji jest: "Manetki zmiany biegów przy kierownicy dla skrzyni
automatycznej  - silniki konwencjonalne" standard dla wszystkich wersji wyposażenia oprócz Selection, bo Selection to tylko hybryda.

W katalogu dokładnie tak samo.

Myślę, że zwłaszcza w samochodach z niezbyt mocnym silnikiem jest to przydatne, bo można się już przygotować do manewru wyprzedania odpowiednio redukując bieg.

P.S. Jechałem na jeździe testowej Corollą 1.6 CVT i miała manetki przy kierownicy.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2019, 11:23:52 wysłana przez Stefan1234 »
Toyota C-HR 1.2 CVT

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2019, 11:46:53 »
czyli gadżet który jest w samochodzie , a przydaje się jak saperka w bagażniku <zamkniety>

Są np. elektrycznie składane lusterka, których nigdy nie używałem (a wkurzają przy chęci wejścia do auta bez konieczności jazdy / uruchamiania auta) a świadomy wybór pierwszego biegu na zjeździe już mi się przydał - bez tego niektórych odcinków górskich dróg nie dało się przejechać...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2019, 14:01:48 »
@ Stefan1234, sprawa jest prosta, jeżeli miałeś w specyfikacji na zamówieniu, to otrzymałeś towar niezgodny z umową. Idź do salonu i egzekwuj swoje prawa. Jeżeli nie to po co bić pianę, że było to w jakiś ulotkach.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2019, 21:28:16 »
P.S. Jechałem na jeździe testowej Corollą 1.6 CVT i miała manetki przy kierownicy.
w polifcie ? Czyżby zlikwidowali tryb manualny polegający na wachlowaniu patykiem i wrzucili manetki ??  :o
E18_Prestige_MultidriveS

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marca 2019, 15:31:02 »
U mnie też nie ma. Szczerze, to te manetki pewnie bardziej by Cię wkurzały niż cieszyły. Masz przecież symulację sekwencyjnej zmiany biegów przy dźwigni skrzyni biegów (pewnie, właśnie o tym była mowa w specyfikacji). Ja przez ostatni rok bawiłem się tym dwa razy i nie widzę sensu używania tego.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2019, 15:34:25 wysłana przez jinn »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl