W związku z tym, iż za wymianę oleju w skrzyni e-cvt mojego samochodu w serwisie zażądano dość wysoką kwotę to pozwoliłem zadzwonić sobie do kilku serwisów aby sprawdzić czy cena jest taka sama.
Włocławek: uzyskałem informację, że lepiej tego nie ruszać bo producent nie przewiduje. Jeżeli chcę to mogą wymienić cena około 450 - 500 zł. Gdybym chciał wymienić również filtr (ten siatkowy) cena wzrasta do 1100 zł.
Toruń: jeszcze się nie spotkano aby ktoś wymieniał olej w takiej skrzyni, a serwisowali Priusy do przebiegu 200 tys km. Jeżeli chcę wymienić to cena wynosi około 1000 zł i może być w tej cenie wymiana filtra siatkowego.
Bydgoszcz: jak się zapytałem czy wymieniali olej w skrzyni w tak mało popularnym samochodzie to pan serwisant powiedział, że wcale ten samochód nie jest mało popularny i przyjeżdżają nimi na wymianę oleju w skrzyni biegów. Oczywiście on zaleca wymianę oleju w tej skrzyni. Dalej już tak kolorowo nie było. Cena wymiany z filtrem to 1500 zł. Jak powiedziałem, że tam nie ma takiego tradycyjnego filtra to pan serwisant zaczął sprawdzać po nr VIN i powiedział,że tam w ogóle filtra nie ma. W takim przypadku cena za wymianę oleju bez filtra wynosi 1000 zł. Coś nie chce mi się wierzyć aby tak przyjeżdżali na wymianę oleju w takiej cenie i obeznanie tego pana w temacie jest co najmniej mierne

Gdańsk: nie wymieniali jeszcze w hybrydach oleju w skrzyni e-cvt i pan serwisant nie zaleca wymiany.
Płock: Można wymienić, a koszt to około 300 zł.
Łódź: Pan serwisant potrzebował troszkę czasu aby zgłębić się w temacie. Po jakimś czasie oddzwonił i powiedział, że koszt wymiany samego oleju to 600 zł. Olej był oczywiście dopasowany do mojego samochodu po nr VIN.
Warszawa Okęcie: tutaj się dowiedziałem, że dobrze by było abym wymienił olej w tej skrzyni. Oni w Priusach z tego roku wymieniali co 90 tys km. Była to druga generacja hybrydy i też dobrze by było abym wymienił. W trzeciej generacji jeszcze nie wymieniali oleju w tych skrzyniach. Koszt wymiany w Toyocie Prius kształtował się w cenie około 300 zł i w moim przypadku powinno być podobnie. Ta odpowiedź i rozeznanie co do tematu było rzeczowe.
Wniosek z tego taki, że nie w każdym serwisie wymienimy olej w tych skrzyniach w jednakowych cenach i pewnie dzwoniąc ponownie do tego samego serwisu gdybyśmy trafili na innego serwisanta odpowiedź by była inna. Cena w każdym serwisie powinna być bardzo podobna a nawet taka sama. Niestety poziom wiedzy "panów serwisantów" zostawia wiele do życzenia.