Autor Wątek: Toyota Camry Hybrid czy wymieniać olej w skrzyni CVT?  (Przeczytany 14425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
Toyota Camry Hybrid czy wymieniać olej w skrzyni CVT?
« dnia: 28 Lutego 2019, 10:36:45 »
Już sam nie wiem co robić. Wiem, że auto mało popularne ale czy są może osoby, które wymieniały olej w tej skrzyni jeżeli tak to przy jakim przebiegu? Może są też osoby, które nie wymieniły i jaki mają przebieg. Toyota nie przewiduje wymiany oleju w tej skrzyni - dlaczego? Ale chyba wiedzą co mówią.

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Camry Hybrid czy wymieniać olej w skrzyni CVT?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2019, 11:12:19 »
hybryda to hybryda , czy popularne ?  a co to za różnica  jak skrzynia popularna bo w każdej hybrydzie toyoty czy w  lexusie, a oznaczenie to E-CVT
w Priusie chyba jest taka sama skrzynia  i ja wymieniałem co 80.000 km,
koszt z filtrem  chyba 250-300 zł ( wymieniałem ponad 2 lata temu )
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2019, 11:18:56 wysłana przez on356wawa »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2019, 11:25:18 »
Toyota nie przewiduje wymiany oleju w tej skrzyni - dlaczego? Ale chyba wiedzą co mówią.
Tak, oni przewiduja wymianę całej skrzyni biegów jak ja rozwlisz jeżdżąc bez wymiany oleju.

Offline Emil123

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2019, 13:11:17 »
Producent zaleca wymianę oleju w skrzyni co 100 tyś km ja wymieniłem przy 130 tyś

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2019, 13:17:47 »
Specjaliści zalecają wymianę oleju co 60 tys. , czyli praktycznie co 4 przegląd serwisowy, jeżeli ma działać długo i bezproblemowo.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2019, 15:59:21 »
Ja zmieniam w naszym HSD co 25-30kkm. I zawsze spływa mooocno przepracowany.

Oczywiście zaraz się podniosą głosy, że szkoda pieniędzy i tym podobne, bo ktoś zrobił pół bańki bez wymiany, ale że każdy jest kowalem swojego błotnika, więc prosiłbym o względny spokój w wątku.

3VZ.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marca 2019, 15:11:27 »
W związku z tym, iż za wymianę oleju w skrzyni e-cvt mojego samochodu w serwisie zażądano dość wysoką kwotę to pozwoliłem zadzwonić sobie do kilku serwisów aby sprawdzić czy cena jest taka sama.

Włocławek: uzyskałem informację, że lepiej tego nie ruszać bo producent nie przewiduje. Jeżeli chcę to mogą wymienić cena około 450 - 500 zł. Gdybym chciał wymienić również filtr (ten siatkowy) cena wzrasta do 1100 zł.

Toruń: jeszcze się nie spotkano aby ktoś wymieniał olej w takiej skrzyni, a serwisowali Priusy do przebiegu 200 tys km. Jeżeli chcę wymienić to cena wynosi około 1000 zł i może być w tej cenie wymiana filtra siatkowego.

Bydgoszcz: jak się zapytałem czy wymieniali olej w skrzyni w tak mało popularnym samochodzie to pan serwisant powiedział, że wcale ten samochód nie jest mało popularny i przyjeżdżają nimi na wymianę oleju w skrzyni biegów. Oczywiście on zaleca wymianę oleju w tej skrzyni. Dalej już tak kolorowo nie było. Cena wymiany z filtrem to 1500 zł. Jak powiedziałem, że tam nie ma takiego tradycyjnego filtra to pan serwisant zaczął sprawdzać po nr VIN i powiedział,że tam w ogóle filtra nie ma. W takim przypadku cena za wymianę oleju bez filtra wynosi 1000 zł. Coś nie chce mi się wierzyć aby tak przyjeżdżali na wymianę oleju w takiej cenie i obeznanie tego pana w temacie jest co najmniej mierne :)

Gdańsk: nie wymieniali jeszcze w hybrydach oleju w skrzyni e-cvt i pan serwisant nie zaleca wymiany.

Płock: Można wymienić, a koszt to około 300 zł.

Łódź: Pan serwisant potrzebował troszkę czasu aby zgłębić się w temacie. Po jakimś czasie oddzwonił i powiedział, że koszt wymiany samego oleju to 600 zł. Olej był oczywiście dopasowany do mojego samochodu po nr VIN.

Warszawa Okęcie: tutaj się dowiedziałem, że dobrze by było abym wymienił olej w tej skrzyni. Oni w Priusach z tego roku wymieniali co 90 tys km. Była to druga generacja hybrydy i też dobrze by było abym wymienił.  W trzeciej generacji jeszcze nie wymieniali oleju w tych skrzyniach. Koszt wymiany w Toyocie Prius kształtował się w cenie około 300 zł i w moim przypadku powinno być podobnie. Ta odpowiedź i rozeznanie co do tematu było rzeczowe.

Wniosek z tego taki, że nie w każdym serwisie wymienimy olej w tych skrzyniach w jednakowych cenach i pewnie dzwoniąc ponownie do tego samego serwisu gdybyśmy trafili na innego serwisanta odpowiedź by była inna. Cena w każdym serwisie powinna być bardzo podobna a nawet taka sama. Niestety poziom wiedzy "panów serwisantów" zostawia wiele do życzenia.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2019, 15:51:24 »
Na stronie Toyoty chciałem sprawdzić cenę oleju do skrzyni e-cvt. Toyoty Camry z roku 2007 nie było do wyboru wiec wybrałem Toyotę Prius z silnikiem 1,5 l z 2007 roku.
Pokazało mi się kilka rodzajów płynów do skrzyni automatycznej:
1. ATF D-III cena za 1l to 37,13 zł
2. ATF WS cena za 1l to 50,53 zł
3. ATF T-IV cena za 5l to 232,10 zł
4. CVT FE cena za 5l to 406,21 zł

Który z nich powinien być zastosowany do Camry Hybrid z 2007 roku? Ciekawe jaki płyn panowie serwisanci brali pod uwagę chcąc wymienić w moim samochodzie? Przy każdym wymienionym wyżej płynie pisze, że nie należy mieszać poszczególnych rodzajów płynów. Skoro nie spuszczamy 100% płynu ze skrzyni to ważne aby był on taki sam.

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marca 2019, 16:20:17 »
a te serwisy i ich ceny to było ASO ??
czy  " zwykłe " warsztaty ? bo tego nie napisałeś
ja jeżdżę z moimi toyotami do gościa ( okolice Warszawy ) który na co dzień pracuje w ASO Toyota Mościska  ( jest elektronikiem i mechanikiem )
a po godzinach i w weekendy robi u siebie w garażu, i zapłaciłem  za TO około 250-300 za wymianę w Priusie 2014r. ( nie pamiętam dokładnie bo to było ponad 2 lata temu i robiłem też jakieś inne rzeczy )

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marca 2019, 16:32:20 »
Ale kpina. Niestety, tak działa większość warsztatów, i "panie, nie takie auta robimy" wiecznie żywe. Potem się właśnie okazuje, że chcą wymieniać filtr w CVT (albo nawet "wymienią", bo jest na fakturze), albo spuszczą z drugiego korka i się okazuje, że płynie glikol a nie ATF  :grin:

Z zasady do CVT się leje WS'a, a ja dla bezpieczeństwa sprawdzam za każdym razem w ASO po VINie, bo były jakieś drobne zmiany między rocznikami/modelami. Lepiej dwa razy zapytać niż raz zepsuć.

Gorzej, jeśli to, co zebrałeś w swojej wypowiedzi, to są odpowiedzi ASO, bo wtedy ja się poważnie obawiam o przyszłość Toyoty i "serwisowany w ASO" nabiera nowego znaczenia  :wallbash:

3VZ.pl

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marca 2019, 17:23:54 »
Panowie po 1 primo...
Olej wymienia się zawsze... Producenci swiadomie obecnie postarzają auta aby po przekroczeniu 200tyskm poszło na złom
po 2
Sa dwa rodzaje wymiany dynamiczna i statyczna. Statyczna to wymieniasz kilka litrow oleju zwykle 3-5l poprzez odkrecenie korka zjecie misy + zmiana filtra (jak jest) i tyle.
Dynamiczna to potrzeba okolo 10- 14l oleju i wymienia sie olej za pomoca maszynki (pomki cisnieniiowej) , aż do momentu w którym kolor oleju zmieni się.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marca 2019, 19:06:50 »
Oczywiście tylko i wyłącznie są to ASO Toyoty.
W instrukcji obsługi (str 402) mojego samochodu przetłumaczyłem (tłumacz google :)) wątek dotyczący oleju w skrzyni:

Pojemność płynu (odsącz i uzupełnij) - 4.0 qt (3,8 L, 3,3 lmp. qt)
Rodzaj płynu - oryginał Toyota ATF WS

UWAGA
Typ płynu przekładniowego
Używanie płynu przekładniowego innego niż oryginalny Toyota ATF WS może spowodować pogorszenie jakości zmiany biegów, zablokowanie transmisji w przełączaniu z wibracjami, a w konsekwencji uszkodzenie przekładni twojego pojazdu.

Z instrukcji wynika, że jest to płyn z powyższego mojego postu nr 2 w cenie za litr 50,53 zł
Taką cenę liczyło mi ASO Warszawa Okęcie czyli za prawidłowy płyn. Natomiast ASO Włocławek podało cenę ponad 80 zł za litr. Jest to płyn nr 4 czyli nie odpowiedni do mojej skrzyni. Co do innych ASO nie wiem jaki brali pod uwagę.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2019, 19:08:32 wysłana przez Piotr. »

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marca 2019, 21:21:57 »
mOZESZ UZYc RAVENOLA T-WS - BARDZO DOBRY JAKOSCIOWO OLEJ (tylko nie kupuj go na allegro) ;]
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2019, 21:26:04 wysłana przez iko01 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl