Autor Wątek: Nie odpala  (Przeczytany 4708 razy)

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
Nie odpala
« dnia: 05 Marca 2019, 17:22:35 »
Witam,mam problem z odpaleniem mojej corolli e11 1.4 vvti. Co sie stało ? Zostawiłem kluczyki w stacyjce na noc z soboty na niedziele i jak chciałem przestawić samochód odpalił na ok 2 sec i tyle do dzisiaj nie mogę odpalić silnik kręci i nic aku zmieniony i tez  nic co zauważyłem to po przekreceniu kluczyka nie ma tego charakterystycznego pssssst i pyk , czy to pompa , przekaźnik może immo jak macie jakieś pomysły to dajcie znać  :grin:

Offline Zola67

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2019, 17:35:55 »
Miałem taki przypadek jak szczotki w alternatorze się zablokowaly.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2019, 08:46:54 »
Alternatorze?

Wygląda na immo, chociaż nie mam pomysłów jak mogło do tego doprowadzić pozostawienie kluczyków. Jak zmieniałem ECU, też mi odpalił na chwilę, zgasł po 2-3 sekundach, pojawił się błąd, a następne próby odpalenia to już tylko kręcenie.
Oczywiście niewykluczone, że to coś innego, więc na drugi rzut idą do sprawdzenia bezpieczniki i przekaźnik pompy.

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2019, 10:22:08 »
Przekaźnik i bezpieczniki sprawdzone wszystko ok,właśnie tez podejrzewałem immo ale czemu ? A są jakieś sposoby na rozkodowanie tego immo czy tylko serwis może to zrobić ?

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2019, 10:28:08 »
Nie odpowiem bo po prostu nie wiem ale sugeruję żebyś sprawdził czy masz błąd, bo zabrniesz w immo, a może problem jest gdzie indziej. Zadziałanie fabrycznego immo powinno zaowocować błędem.

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2019, 12:44:19 »
Dobra kolejna próba na wpół udana dziwna rzecz się stała wykręciłem pompę zeby sprawdzić czy nie zapchana i takie tam akurat miałem kogoś do pomocy to podłączyłem pompę z powrotem ale nie wsadziłem do zbiornika i odpalamy samochód żeby sprawdzić czy pracuje co się okazało samochód odpalił a pompa na zewnątrz tylko ze pompa tez działała,po wsadzeniu do zbiornika auto ani rusz wtf. :wallbash:

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marca 2019, 12:52:36 »
Brak pomysłów :/
Ponoć w polifcie filtr paliwa jest w pompie. Czyżby dała radę pchnąć paliwo ssąc przez filtr powietrze, a po zanurzeniu w paliwie nie daje rady pociągnąć? To by sugerowało filtr ale to naprawdę strzał z mojej strony, z braku lepszego pomysłu.
A nie masz tam jakiegoś patentu odcinającego dopływ prądu do pompy?

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2019, 12:58:07 »
Nic tam nie ma żadnych opcji odcięcia,śmieszne jest  tez ze ona podaje paliwo bo jak ja włożyłem do zbiornika to odpialem wężyk pod maska doprowadzający paliwo do listwy wtryskowej żeby sprawdzić czy podaje paliwo no i tam napierniczalo paliwo po próbie odpalenia

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2019, 13:12:10 »
Acha, czyli w obu przypadkach pompa i pracuje i podaje paliwo, jedynie samochód nie odpala, jeśli pompa jest w zbiorniku?
Pytam właściwie tylko dla uporządkowania własnych myśli :)
No to jak mamy paliwo, to brakuje zapłonu, czyli wracamy do ECU i immo, chociaż wpływ miejsca położenia pompy, na całą sytuację,  jest co najmniej zabawny. Przynajmniej przez chwilę... ;)
Błędy, błędy?

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2019, 12:00:30 »
Ok pod kompem nic nie pokazuje (nie jest z najwyższej póki ale działa ) po kolejnej próbie zauważyłem ze jak odepne wężyk od pompy i zaciągnie powietrze to auto odpala,czy to może być wina regulatora ciśnienia paliwa i czy to jest naprawialne  czy tylko wymienialne ?

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2019, 12:29:03 »
Dobra a wiec tak wyjąłem regulator dmuchnąłem kilka razy i CUD odpaliła ,nie wiem do końca co i czemu ale działa Dzięki wszystkim za podpowiedzi ????

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marca 2019, 12:33:41 »
Miało być THUMB UP a nie znaki zapytania  :good:

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Marca 2019, 12:35:44 »
Właśnie miałem pisać, żebyś podłączył z pominięciem filtra, bo jednak jak paczam, to różnie były w zależności od produkcji, SB i JT - w jednych filtr w pompie, w drugich pod maską. Ale byłby to strzał gdzieś obok tarczy.
Brawo Ty!
Ciekawym co mu się porobiło i od czego.

Offline Danitoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2019, 17:04:33 »
Mnie tez właśnie zastanawia co się stało czy go zalałem w jakiś magiczny sposób czy jakiś syf go przyblokował a może się zawiesił bo zostawiłem  kluczyki w stacyjce na cała noc ? Zobaczymy czy problem rozwiązany czy powróci jak będę jeździł  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl