Autor Wątek: Auris I - Pedał gazu  (Przeczytany 2403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MacPerson

• Toyot Leżący
  • *
Auris I - Pedał gazu
« dnia: 16 Marca 2019, 09:40:45 »
Witam wszystkich serdecznie.

Posiadam od jakiegoś czasu Auris po lifcie z 2010 roku benzyna 1.6 132km, zauważyłem ostatnio że samochód zaczyna marudzić powyżej 3 tysięcy obrotów, ma lekkie opóźnienie lub też przycinanie pedału gazu. Czy ktoś z was miał również taki problem ?. Czytałem gdzieś że Toyota miała problemy z potencjonometrem pedałem gazu i była wielka akcja serwisowa. Samochód mam od 3 właściciela więc nie wiem czy była dokonywana wcześniej naprawa.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris I - Pedał gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2019, 13:05:58 »
Czytałem gdzieś że Toyota miała problemy z potencjonometrem pedałem gazu i była wielka akcja serwisowa. Samochód mam od 3 właściciela więc nie wiem czy była dokonywana wcześniej naprawa.
Jesli była taka akcja i samochód został na nią zgłoszony to będziesz miał info w ASO. Czy samochód podlega jakiejś akci sprawdzisz po VIN na stronie toyoty.
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe

Offline MacPerson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2019, 16:45:36 »
Dziękuję za informację, nie wiedziałem że istnieje coś takiego. Dzięki tobie wiem że mogę wymienić przy okazji dwie części w swoim samochodzie :). Po numerze ViN  wyskoczyło mi że mogę wymienić poduszkę powietrzną od strony pasażera i zbiornika par paliwa. Co do potencjonometru do wymiany, oryginalny koszt około 700 zł.. Ale poszukam coś taniej.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2019, 21:34:05 »
zauważyłem ostatnio że samochód zaczyna marudzić powyżej 3 tysięcy obrotów, ma lekkie opóźnienie lub też przycinanie pedału gazu.
Wstrzymaj się z wymianą potencjometru. Najpierw wyczyść przepływomierz i przepustnicę, daj znać czy coś się zmieniło.

Offline MacPerson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2019, 05:54:31 »
Podjadę zatem dziś do innego mechanika żeby mi to wyczyscili, dam znać czy coś pomogło. Pozdrawiam

Offline MacPerson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2019, 06:12:05 »
Mam pytanie czy samodzielne wyczyszczenie przepustnicy może spowodować że coś się zepsuje ?  Jest trochę filmików na Internecie typu zrób to sam ... kwestia tylko poskladania tego później do "kupy". Czy może się coś rozkalibrowac ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl