Autor Wątek: Jaki filtr oleju do AE541  (Przeczytany 2567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anabolo

• Toyot Leżący
  • *
Jaki filtr oleju do AE541
« dnia: 21 Marca 2019, 08:22:44 »
Jak w temacie - przeczytał wątek odnośnie wymiany oleju w ASB i wiem jaki olej, ale nikt nie pisze o filtrze.
Z tego co widzę, to z dostępnych zamienników jest WIX (niby to polskie) czy tylko oryginał z ASO?

Może ktoś coś polecić?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Jaki filtr oleju do AE541
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2019, 08:56:33 »
WIX to Filtron.

Bierz cokolwiek - wszystkie zamienniki są na jednym poziomie i wiele się od oryginału nie różnią.
3VZ.pl

Offline Anabolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2019, 09:55:46 »
    Toyota Klub ?
    .: GARAŻ :. ?
    Camry (Moderator: marcin) ?
    Wątek: Jaki filtr oleju do AE541

Ok, dzięki za podpowiedź. Chciałem się upewnić, bo słyszałem o przypadku, gdzie zamiennik średnio pasował.

A do wymiany statycznej lepszy będzie Motul Multi ATF czy Mobil 220? Pytam się, bo różnica w cenie dość spora...
Myślałem, żeby wymienić możliwie najwięcej oleju, to najpierw zlać tlyko przez korek, a potem druga wymiana z wymianą filtra.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2019, 10:02:20 »
Bo większość handlarzy nie odróżnia filtra od 540 i często taki sprzedaje do 541.

Ja leję Motula.

Jeśli chcesz statycznie wymienić jak najwięcej, to ściągnij 2x miskę i filtr, a za drugim razem poskładaj na nowych częściach.
3VZ.pl

Offline Anabolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwietnia 2019, 09:58:35 »
Zrobiłem tak jak mówiłeś, z tą różnicą ze nie ściągnąłem miski -nie dostałem filtra na czas, a nie wiedziałem czy nie rozsypie się Uszczelka.  musiałem spuścić  olej, bo musiałem wyciągnąć półoś.
Z deka syfu było -praowodobnie nigdy nie wymieniony. Z racji ceny zalałem Mobila.

A orientujesz się czy olej w dyfrze miesza sie podczas pracy z resztą oleju w skrzyni? Bo mimo spuszczenia całości z miski i tak było go jakieś książkowe  0.85 litra w dyfrze.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2019, 10:01:13 wysłana przez Anabolo »

Offline maciek11.84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwietnia 2019, 22:27:53 »
Olej w dyfrze i skrzyni nie maja wspolnego obiegu. Zalewasz osobno i w takiej ilosci jak piszesz.
A co do polosi, to mam do wymiany osłony przegubów. Trzeba wyciagac polos, nie da sie jej odkrecic od flanszy w skrzyni? Jesli trzeba wyciagac, to olej wyleci. Myslalem, ze jest odkrecana.

Offline Anabolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2019, 13:01:20 »
Jak osobno? Nie znalazłem tam drugiego wlewu. 2. Jak zalałem przez bagnet skrzyni, jak wymieniałem drugi raz olej, to w dyfrze było tyle samo co poprzednio. Gdyby był osobny wlew, to raczej nic by mi stamtąd nie płynęło...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2019, 13:13:19 »
Olej w dyfrze i skrzyni nie maja wspolnego obiegu. Zalewasz osobno i w takiej ilosci jak piszesz.

Proszę nie wprowadzać zamętu, póki się nie dowiesz jak jest naprawdę.

W A541 obieg jest wspólny, można zalewać dyfer przez skrzynię, choć można też osobno.
3VZ.pl

Offline maciek11.84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2019, 06:23:37 »
można też osobno
Właśnie tak zrobiłem. Być może da się zalać wspólnie. Kierowałem się info z  manualu, żeby wymienić olej w skrzyni i w dyfrze.
Nie wiem jak wkleic załącznik.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl