W ostateczności można doubezpieczyć na szyby i pomóc w wymianie nie tracąc zniżek.
Nie chcę Cię martwić (ani innych, którzy wykupili pakiet na szyby) ale...
Zniżki z reguły zawsze leca bo ubezpieczyciele od bodajże 2 lat zgłaszają szkody w centralnym rejestrze. I takie uszkodzenie szyby usuwane z tego dodatkowego ubezpieczenia też potrafią zgłosić.
W praktyce działa to tak, że wykupienie takiej pseudoochrony powoduje, że przy przedłużaniu ubezpieczenia u tego samego ubezpieczyciela nie policzy nam więcej za utratę zniżki wynikającej z tej szkody. Ale jeśli zapragniemy przejść do innego zakładu ubezpieczeń - to będzie niespodzianka :(
Tak samo działa opcja "ochrony zniżek" - mimo jej posiadania przy zmianie ubezpieczyciela nagle okazuje się że była zarejestrowana szkoda i cena jest dużo wyższa.
Mówię z własnej praktyki - niestety...
Samo doubezpieczenie szyb wygląda tak, że dostajemy zamiennik, czasem jest udział własny a do tego trzeba się boksować jeśli w grę wchodzi kalibracja czujników po założeniu nowej szyby.
Jak do tego dokładamy utratę zniżek (dla nowego auta przy przedłużeniu to będzie większa kwota niż za tę szybę wymienioną na własną rękę) - to trzeba samemu ocenić co się opłaca.
Co do samej szyby, to jeśłi czyszczenie nic nie da, to NordGlass lub Pilkington są bardzo dobrą opcją i ich bym poprosił o ocenę i propozycję usunięcia problemu.
Mi usunęli uszkodzenie niemal bez śladu - i dostałem dożywotnią gwarancję z wymianą szyby na ich koszt, jeśli będzie problem wynikający z tej naprawy.