Autor Wątek: Wskazania licznika,a predkosc po zmianie felg z 14 na 15  (Przeczytany 9760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wocher86

• Gość
Bede bardzo wdzieczny wszystkim ktorzy udzielom mi jakichs informacji na ten temat :)  Ostatnio bylem w sewisie na przegadzie i zapytalem o zmiane felg na 15 i uslyszalem odpowiedz ze licznik zacznie oszukiwac i ze nie da sie tego przerobic :(  Czy to prawda ze nie mam mozeliwosci zalozenia fajnych koleczek :( ?? Prosze o rade  :modlitwa

CarinaGTI

• Gość
Wskazania licznika,a predkosc po zmianie felg z 14 na 15
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2005, 15:09:36 »
jesli masz np. 175/65/14 i założysz prawidłowo np. 185/55/15 lub 195/50/15 to róznica bedzie max. 1% we wskazaniu licznika, czyli przy 100km/h bedzie ci max oszukiwał o 1km/h, wiec podziekuj Panom z serwisu za cenne uwagi
P.S. a propos programiku to wyszło na nim, że różnica miedzy 175/65/14 a 185/55/15 to 185/55 są o 1mm większe czyli ciut wolniej beda sie obracałuy 185/55 róznica to minus 0,2% we wskazaniach rpedkosciomierza,
natomaist miedzy 175/65 a 195/50 różnica wynosi już 7mm(na korzyść 195 bo są mniejsze) w wysokości i róznica bedzie we wskazaniach o plus 1.2% (szybciej siębedą obracały kółka)
 wiec kopnij ich przy okazji ode mnie też :-DD

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2005, 15:09:42 »
Srutu-tutu,
a nie wspomnieli Ci o roli rozmiaru opony ?
Jak chcesz to mogęci podesłać prosty programik liczący jak wpływa zmiana rozmiaru koła na wskazania prędkościomierza licząc od np. bazowego 175/65R14...

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2005, 15:17:43 »
pamietaj też o ET felgi (seryjnie Y ma ET 38), zwiekszając czyli idąc w kierunku ET40 koła bedziesz miał bardziej schowane, idać w dół odwrotna sytuacja i mogą chaczyć,  ale o tym juz sporo było w tym dziale :D
czyli zwiekszajac ET poprawiasz zużycie paliwka (nieznacznie of kors) ale pogaraszasz trzymanie sie na drodze, a zmniejszając ET na odwrót :D

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Re: Wskazania licznika,a predkosc po zmianie felg z 14 na 15
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2005, 16:25:54 »
Cytat: wocher86
Ostatnio bylem w sewisie na przegadzie i zapytalem o zmiane felg na 15 i uslyszalem odpowiedz ze licznik zacznie oszukiwac i ze nie da sie tego przerobic :(

:cnice Dobre :D Jeśli to był serwis samochodowy to polecam więcej ich nie odwiedzać ;-)

PS: polecam 185/55R15 ET35 (lub ew. troche bezpieczniejsze ET38)
Seat Leon Cupra :D

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2005, 16:33:11 »
Cytat: CarinaGTI
czyli zwiekszajac ET poprawiasz zużycie paliwka (nieznacznie of kors)

Ludzie, co wy znowu opowiadacie ;-) Co ma ET felg do zużycia paliwa??  :chmmm

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2005, 16:40:43 »
Cytat: Sober
czyli zwiekszajac ET poprawiasz zużycie paliwka (nieznacznie of kors)

Ludzie, co wy znowu opowiadacie ;-) Co ma ET felg do zużycia paliwa??  :chmmm

Felga głębiej osadzona powoduje mniejsze opory powietrza, niż na z małym ET - wysadzona na zewnątrz. Kiedyś na jakieś zagranicznej stronie widziałem test.
Fakt faktem, różnica w spalaniu byłaby pewnie niezauważalna :)

wocher86

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2005, 18:07:28 »
Spox dziekowa wam za informacje,ale mam jeszcze jedno pytanko, jesli wloze szersza opone to czy nie bedzie konieczna wymiana zawieszenia na twardsze :?:  Nie bedzie przycierac o nadkola przy komplecie pasarzerow :?:

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2005, 19:22:10 »
185/55R15ET38 na 100% nie będzie ocierało. Ja mam 185/55R15ET35 i też nic nie ociera ale fakt że nie jechałem jeszcze z na maksa załadowanym autem. To też zależy od profilu opony - czy jest zwykła (przekrój bardziej owalny) czy "sportowa" (przekrój zbliżony bardziej do prostokąta)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2005, 19:25:41 »
Cytat: tomek_paseo
Felga głębiej osadzona powoduje mniejsze opory powietrza, niż na z małym ET - wysadzona na zewnątrz. Kiedyś na jakieś zagranicznej stronie widziałem test.

:roll W to to nie uwierzę:) To już większy wpływ na zuzycie i opory powietrza niż te 3mm ma chyba to, czy Ci jakiś ptak narobi na maske, czy nie :)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2005, 19:37:20 »
Masz tu Brachu kalkulatorek online  :adremel

Kalkulator zamienników opon
"I love the smell of flames early in the morning..."

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2005, 20:05:58 »
To już większy wpływ na zuzycie i opory powietrza niż te 3mm ma chyba to, czy Ci jakiś ptak narobi na maske, czy nie :)

Fakt, ptasia kupka także zwiększa opory powietrza, a co za tym idzie również spalanie  :-DD

Sober, temat większego spalania potraktowalem z przymruzeniem oka, mogą to być tysięczne, dziesięciotysięczne części litra, napisałem to tylko ot tak - gwoli formalności :)

Wszystkie auta, które uczestniczyły w biciu rekordów najmniejszego spalania miały specjalne osłony na koła, idealnie płaskie i pełne kołpaki (czy też felgi), mniejsze lusterka, zakładane płyty pod całe podwoziem, itp, itd :)

Pozdrawiam.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2005, 20:28:19 »
Cytat: wocher86
Spox dziekowa wam za informacje,ale mam jeszcze jedno pytanko, jesli wloze szersza opone to czy nie bedzie konieczna wymiana zawieszenia na twardsze :?:  Nie bedzie przycierac o nadkola przy komplecie pasarzerow :?:

jesli założysz o jeden rozmiar to może ci haczyć o rant, więc z tym uważaj :D
no chyba, że np ET 40 i o jeden szersza opona, ale czy ejst sens tak naprawde?? chyba nie, juz lepiej zainwestowac z sprezyny ;ub w rozporki i bedzie sie lepiej 3mał drogi :D

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2005, 20:29:11 »
Cytat: tomek_paseo

:roll W to to nie uwierzę:) To już większy wpływ na zuzycie i opory powietrza niż te 3mm ma chyba to, czy Ci jakiś ptak narobi na maske, czy nie :)

czysta fizyka

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2005, 20:35:16 »
jesli założysz o jeden rozmiar to może ci haczyć o rant, więc z tym uważaj :D

O jeden rozmiar od czego?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl