Autor Wątek: Zderzak przód - nowy zamiennik czy oryginalna używka??  (Przeczytany 1972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
Zderzak przód - nowy zamiennik czy oryginalna używka??
« dnia: 24 Marca 2019, 20:17:52 »
Hej,
Niestety zaistniała konieczność wymiany przedniego zderzaka. Przeglądam allegro i trochę tego niby jest, ale chcąc trafić na dokładnie to samo nie jest już tak łatwo. tak czy inaczej z tego co zauważyłem są też jakieś zamienniki, oczywiscie nowe. Pytanie czy miał ktoś z takim zderzakiem do czynienia? Większość oryginałów niestety jest w mniejszym lub większym stopniu uszkodzona i naprawiana ale przynajmniej jakość samego zderzaka (o ile naprawa niewielka) jest OK. Nie wiem natomiast jak z tymi zamiennikami, które kosztują w granicach 400zł...

Offline PrzemekC5

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zderzak przód - nowy zamiennik czy oryginalna używka??
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2019, 07:06:52 »
Cytuj (zaznaczone)
...chcąc trafić na dokładnie to samo...
Mówisz o kolorze lakieru?

Ja natomiast na przykładzie samochodów, w których widziałem zamienniki zdecydowanie je odradzam.
Spasowanie oraz zachowanie się w naszych zakresach temperatur niestety nie pozwala mi ich polecić.
Jeżeli jest wśród nas lakiernik chyba potwierdzi...

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2019, 08:28:13 »
Też miałem wymieniać zderzak po drobnej stłuczce (E12). Miałem podobny dylemat. Kilka dni później miałem kolejne zdarzenie  - uderzyłem małą sarnę która następnie wzbiła się w powietrze a jak  okazało się że zderzak jest cały to zrezygnowałem z zamienników.

Pewnie zamiennik nie byłby w stanie przyjąć takiej siły i uszkodzenia by przeniosły się na osprzęt silnika (np. chłodnice, zbiornik płynu, pas przedni itp.).

Nie wiem jak jest teraz ale 15 lat temu orginalne zderzaki były niezwykle mocne więc lepsza opcja to orginalna używka niż zamiennik.

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2019, 20:09:17 »
Dzięki za opinie. Nie mówię o kolorze lakieru, bo i tak nie trafię ale o konfiguracji (brak otworów pod spryskiwacze, poliftowy etc). Czego się najbardziej obawiam w zamiennikach to właśnie tego że są po pierwsze zrobione z guana a po drugie że nie da się ich poprawnie spasować. Przekonaliście mnie że jednak lepiej używkę, nawet po drobnych naprawach niż zamiennik.
BTW. Wie ktoś może czy gdzieś jest cennik oryginałów Toyoty??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl