Autor Wątek: Wynik spalania  (Przeczytany 5755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Wynik spalania
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Kwietnia 2019, 08:08:25 »
No gdzie moją trasą jechać. To niepotrzebne. Tak ogólnie, każdy swoją, jakąkolwiek, dłuższą.

Niestety rację ma KoMarek.
Dla przykładu moje skrajne wyniki w dłuższej trasie:
1. 335km po toskańskich wzgórzach - jazda wolna, leniwa, zwykle około 60km/h - zużycie 15,80l co daje 4,72l/100km
2. 560km niemieckich autostrad - starałem się jechać 130-140km/h, a czasami trzeba było zwolnić więc potem starałem się jechać ten sam czas 160km/h , tak by te około 140km/h było zachowane - zużycie 42,29l, co daje 7,55l/100km

Najniższą średnią po polskich drogach uzyskałem na trasie 682km (głównie krajówki, około 30-40% A i S, jazda nieco poniżej prędkości dopuszczalnych, powiedzmy 5-10% poniżej) - zużycie 34,00l, co daje 4,99l/100km. Oczywiście jazda nastawiona na oszczędność...

I jako ciekawostka najwięcej w trasie na jednym baku zrobiłem 717km, a do baku weszło 44,27l paliwa.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Kwietnia 2019, 10:01:33 »
KoMarek - lubisz oszczędnie jeździć to hybryda byłaby dla Ciebie odpowiedniejsza bo mógłbyś na niej jeszcze więcej wycisnąć :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Kwietnia 2019, 10:15:24 »
KoMarek - lubisz oszczędnie jeździć to hybryda byłaby dla Ciebie odpowiedniejsza bo mógłbyś na niej jeszcze więcej wycisnąć :)
Paradoksalnie hybrydy wcale nie muszą być optymalne dla tych najbardziej oszczędnych.  Jak komuś zależy tylko na oszczędności i jeszcze nie jeździ za wiele to doradzam najtańszą benzynę w manualu.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Kwietnia 2019, 10:36:17 »
Dla mnie "wyciskanie" nie jest priorytetem. Podstawa, to przemieszczać się sprawnie i płynnie. Resztę załatwiają wieloletnie nawyki i elastyczne przystosowanie się do charakterystyki samochodu. HSD podoba mi się, trochę zazdroszczę posiadaczom. Sam się głęboko zastanawiałem, ale mało jeżdżę po mieście i niedużo rocznie. HSD jednak ma wysoko zautomatyzowany napęd, tam od człowieka zależy mniej. Zniknąłbym w tłumie na poziomie 4.xx l/100  ;)
I prawdopodobnie zacząłbym dziadkować, bo HSD podświadomie zachęca do tego.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Kwietnia 2019, 13:26:57 »
HSD jednak ma wysoko zautomatyzowany napęd, tam od człowieka zależy mniej. Zniknąłbym w tłumie na poziomie 4.xx l/100  
I prawdopodobnie zacząłbym dziadkować, bo HSD podświadomie zachęca do tego.
Automatyzacja jest konieczna bo ręcznie byś tego nie ogarnął - trzy silniki pracujące w bezstopniowej konfiguracji. Ale to bynajmniej nie oznacza braku kontroli - tylko to się odbywa na trochę innym poziomie i de facto stanowi wyższe wyzwanie niż manual.  Nie wiem do czego zachęca, ale przy dynamicznej jeździe oszczędność względem spalinowego rośnie a nie maleje.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Kwietnia 2019, 13:44:06 »
Na ekspresówce będzie problem, bo większe prędkości to większe opory i większe spalanie.

Nie będzie problemu, bo na ekspresówce można jechać równo. W/g mnie 100 km/godz. przy 2,5 tys obrotów na 6 biegu i można pobić jakiś nowy rekord spalania. Myślę, że wtedy dałoby się osiągnąć te 5,5 l, z tym że ja nie miałem okazji jechać na dłuższej trasie ekspresówką. Jak wyprzedzam, szczególnie ciężarówki, to daje mocniej w palnik przy niższych biegach, ale wtedy komputer pokazuje wyższe chwilowe spalanie, a tak na co dzień jeżdżę z obrotami najczęściej w granicach 2,5 - 3,5 tys., a jak mi zależy na wyniku spalania, to utrzymuję w momentach stałej jazdy 2,5 obr na 6 biegu. No dobra, zakończymy chyba te wywody, bo każdy jeździ po swojemu, a liczyłem tu na podawanie rekordowych wyników spalania, jakie komu udało się uzyskać, a nie na wywody, 3maj się i szerokiej drogi życzę.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Kwietnia 2019, 20:48:53 »
Myślę, że to właśnie te wywody są najwartościowsze, a nie suche dane, one są bardzo względne.
Wesołych Świąt!
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl