Autor Wątek: Sezonowa wymiana kół  (Przeczytany 4092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Sezonowa wymiana kół
« dnia: 25 Marca 2019, 11:50:31 »
Dzisiaj ogłosiłem sobie koniec sezonu zimowego i  w swojej Corolli wymieniłem koła zimowe na letnie czyli:

Zimówki 16"  na felgach aluminiowych z  oponami  Nokian 205/55 R16 91H WR D4,

na letnie 17"  na oryginalnych felgach aluminiowych Michelin Primary HP 215/45 R17.

Zabieg przeprowadzony w Rybniku w Toyota Konsek a koszt  to równe 80 zł.

W tej cenie zamienili koła - czyli wyważyli letnie koła i dopompowali oraz sprawdzili na komputerze czy czujniki załapały. Obejrzeli auto pod maską, oraz od spodu, gdzie mechanik stwierdził odkręconą (trochę) osłonę nad tylnym tłumikiem i ją porządnie dokręcili. Może i ta osłona trochę tak pukała na nierównościach bo czasem takie coś słyszałem a teraz nie. Plus do tego zwyczajowa kawa i ok.

Po zamianie rzuciła mi się w uszy jedna zasadnicza sprawa - opony letnie są jednak znacznie głośniejsze od zimówek :)

Offline kris1610

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Sezonowa wymiana kół
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2019, 15:10:28 »
Ja wymianę kapci z zimowych na letnie ogarnąłem w tamtym tygodniu  <taniec>
Swoją drugą ciekawe jakby chciał samemu zaktualizować czujniki TMPS. Mam wgrane dwa komplety i ciekawi Mnie jak się to wykonuje.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2019, 16:19:10 »
Podobno jak są skojarzone dwa komplety to same się logują te założone - no tylko nie wiem co jak drugie będą w pobliżu w garażu.

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2019, 19:01:50 »
Gdy są wgrane dwa zestawy czujników ciśnienia to ich przełączanie należy wykonać manualnie za pomocą tego przycisku który jest przy schowku. Procedura przełączania zestawów niestety nie jest opisana w każdej instrukcji. Ja mam samochód z lipca 2017r i u mnie opisane jest tylko procedura kalibracji ciśnienia w aktualnie wybranym  zestawie czujników (str. 462). Podczas przełączania zestawów należy inaczej naciskać ten przycisk. Jest to opisane gdzieś na forum Toyoty, ale jakby co to mogę wrzucić taki przepis.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2019, 19:08:27 wysłana przez Bambzo »

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2019, 07:11:27 »
Opisz ten sposób naciskania (przełączania) przy zmianie kół z innymi czujnikami :)

Offline Jasiczek

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2019, 22:55:29 »
Czy przy wgrywaniu czujników należy wgrać 4 i przełączyć przez 3 krotne wciśnięcie guziczka w schowku i wtedy wgrać następne 4 , czy nie ma to znaczenia?

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2019, 23:16:19 »
Dzisiaj w serwisie  poinstruowali mnie, ze jesli sam bede zmienial kola, to po zmianie mam przekrecic kluczyk i nacisnac 3 razy pod rzad przycisk w schowku. Potem odczekac okolo 1 minuty i to wszystko.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2019, 09:48:59 »
Tak u mnie ten sposób z 3 krotnym przyciśnięciem też działa :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl