Autor Wątek: Auris II 1.6/130 problem z kieronicą i drzwiami..  (Przeczytany 3688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arkanoid2000

• Toyot Leżący
  • *
Auris II 1.6/130 problem z kieronicą i drzwiami..
« dnia: 01 Kwietnia 2019, 14:13:18 »
pomóżcie koledzy..mam problem z kierownicą...podczas skręcania w lewo i prawo na parkingu...na wysokości deski rozdzielczej bądź samej kierownicy słyszę  dosyć głośne pykanie..strzelanie...na większych prędkościach problem nie występuje...czytałem o wymianach całej kolumny w aso za kosmiczne pieniądze....za tą szczerze dziekuje...czy jest jakies inne wyjscie ?? czy w aso zawsze beda mi chcieli wcisnac nowa kolumne ?

drugi problem to drzwi kierowcy..podczas przyspieszania badz hamowania lub przy jezdzie pod zduzych nierownosciach coś strzela w drzwiach...odgłos jakby dobiega z dolnego tylnego rogu przy połaczeniu szyby i boczka drzwiowego...rozbierał już ktoś boczek drzwiowy..?? jesli tak to jak ?? jest to trudna sprawa ?

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II 1.6/130 problem z kieronicą i drzwiami..
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2019, 19:10:06 »
Kolego :-), najpierw trzeba na youtube sprawdzić, tam jest wiele filmików o rozbieraniu przeróżnych sasamochodów, np. taki może Cię zainteresować: https://youtu.be/FXue_XBGJ-M

Co do kręcenia kierownicą i trzaskach to chętnie sam posłucham co to może być, bo słyszałem to w kilku samochodach i nie było to objawem uszkodzenia czy awarii.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2019, 20:50:45 »
Jeżeli chodzi o demontaż boczka drzwi to ściągasz maskownice z uchwytu drzwi (zatrzaski) odkrecasz widoczna śrubę, następnie ściągasz zaślepkę okrągła pod klamka drzwi i odkręcasz następną. Chwytasz za tapicerkę w dolnym rogu przy słupku i energicznie szarpiesz aż puszczą spinki. Podnosisz tapicerkę do góry, gdy się uwolni wypinasz z wewnętrznej strony tapicerki dwie linki od zamka i klamki.
Gotowe :song:

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2019, 20:53:32 »
Sorki nie oglądałem załączonego filmiku tam jest to pokazane :wallbash:

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2019, 21:56:00 »
Moze to byc walek przekladni kierowniczej ,temat stary jak swiat juz od 1 generacji i dalej toyota tego nie wyeliminowala dalej prawdopodobnie ten sam problem.Na pocieszenie jezeli to jest to to w aso wymiana kosztuje 700 lub 800 zlotych.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2019, 23:12:10 »
Ech... u mnie dopiero teraz przy 50tys przebiegu (AurisII ts 2015) wychodzą te kwiatki z kierownicą.
Kręcąc pierwsze metry po parkingu słychać jakieś dziwne trzaski, później w trakcie jazdy ustają.
Nie wiem czy nie pogorszy się z czasem, ale takiego bubla to nie mam nawet w 17 letniej corolli E12.
Tam koła jakoś pewniej połączone są z kierownicą bez tego dziwnie przesadzonego wspomagania.

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2019, 23:32:45 »
Przy 50 tys juz sie rozkracza ,toyota leci w gumki dobrze zna ten problem ze wczesniejszych modeli. Nie chce ale musze powtorzyc 3 juz raz ,,a idz pan w .....uj z toyota.Troche jeszcze poczekamy i wyjdzie ze  te nowe toyoty corolla z 2019 roku zdychaja na stuki w kolumnie kierowniczej.

Offline Arkanoid2000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwietnia 2019, 01:14:28 »
jesli to wałek..to da radę to jakoś taniej naprawic ? czy aso bierze za samą diagnoze ?

Offline Arkanoid2000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia 2019, 21:32:25 »
Ech... u mnie dopiero teraz przy 50tys przebiegu (AurisII ts 2015) wychodzą te kwiatki z kierownicą.
Kręcąc pierwsze metry po parkingu słychać jakieś dziwne trzaski, później w trakcie jazdy ustają.
Nie wiem czy nie pogorszy się z czasem, ale takiego bubla to nie mam nawet w 17 letniej corolli E12.
Tam koła jakoś pewniej połączone są z kierownicą bez tego dziwnie przesadzonego wspomagania.

i coś już diagnozowales?

Offline Arkanoid2000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwietnia 2019, 22:57:10 »
czytałem na forum avensisisa t27 że problem z kolumną kierownicy również występuje  w tym modelu..jeden z kierowcow podokręcał jakieś sruby w kolumnie i wałkach i przeszły stuki przy manewrowaniu...ktoś coś wie na ten temat ?

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2019, 23:51:47 »
Gdzies tutaj na forum czytalem ze byla akcja serwisowa na dokrecenie tych nieszczesnych srub ,poszukaj ,jest na ten temat troche .

Offline Arkanoid2000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwietnia 2019, 21:25:59 »
Gdzies tutaj na forum czytalem ze byla akcja serwisowa na dokrecenie tych nieszczesnych srub ,poszukaj ,jest na ten temat troche .
w  Aurisie ta akcja ?? za bardzo nie mogę znaleźć

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwietnia 2019, 23:15:09 »
my jestesmy po serwisie na dwa lata eksploatacji (ok 30000 km)
sam przeglad nie wyszedl drogo, ze swom olejem Castrol Edge 5W30 jakies 870 PLN (Chwaszczyno k. Gdyni)

co do akcji serwisowej kolumny kierowniczej, jest grupa modeli w ktorych wg. pana z serwisu sruby mocujce kolumne kierownicza moga sie poluzowac w SKRAJNYCH WARUNKACH podczas ustawiania wysoksci kierownicy.... nie wplywajac na bezpieczenstwo kierowcy i pasazerow

dotyczy to grupy modeli z 2008 i poczatku 2009 - nalezy podac VIN w stacji serwisowej i wszystko bedzie jasne, w modelach tych sruby wymieniane sa na nowe udoskonalone

to tyle

pozdrawiamy i zyczymy tysiecy udanych dalszych kilometrow

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl