Autor Wątek: Zakup Corolli e12 1.6 vvti  (Przeczytany 1628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rzub3r

• Początkujący
Zakup Corolli e12 1.6 vvti
« dnia: 01 Kwietnia 2019, 19:06:08 »
Dzień dobry,

w związku z tym, że w wypadku inny kierowca skasował mi auto, szukam wozu w okolicach 10 tys. zł z lpg.
Rozważam zakup corolli e12 z ogłoszenia w pobliżu Krakowa.
Aby uniknąć ewentualnych kłopotów z wrzucaniem tu linków do innych stron wkleję treść ogłoszenia.

Cytuj (zaznaczone)
Witam, mam do sprzedania Toyotę Corolle e12 1.6 VVTi o mocy 110 km z instalacją gazową z lubryfikatorem. Samochód w dobrym stanie jak na swój wiek, silnik pracuje bez zarzutu, dobrze współpracuje z gazem. Karoseria dobrze się trzyma, pomimo kilku drobnych rysek i wgnieceń, prezentuje się całkiem ładnie. Zawieszenie jak na 16-letnie auto nie jest wytłuczone, a wręcz przyjemnie się nim jeździ.

Samochód wyposażony jest w m.in:
-Klimatyzację manualną (sprawna i nabita)
-El. szyby
-El. lusterka
-Czujniki cofania
-Komputer pokładowy
-Fabryczne radio
-Podłokietnik
-Wlew gazu obok wlewu benzyny
-Felgi aluminiowe Dbv
Do tego komplet kół zimowych (felga stalowa + opona) oraz zapasowe koło dojazdowe.

W czerwcu ubiegłego roku zostały wymienione progi oraz nadkola, obecnie nie ma oznak korozji.
W lutym tego roku wymienione zostały klocki hamulcowe oraz wycieraczki.

Warto wspomnieć, że auto pochodzi z polskiego salonu, ma oryginalny przebieg, jest garażowane, a w środku nie było palone.
dodam że auto jest z 2003 roku i ma przebieg wg właściciela 290 tys. km cena to 8900 zł

Brzmi to dla mnie całkiem sensownie, ale nie znam się zbytnio na tym modelu. Bazuję na informacjach i opiniach z Internetu.
Zależy mi głównie na niezawodności i ekonomicznym środku transportu. Czy taki samochód w tej cenie i z takim przebiegiem jest sensowną propozycją? Jesteście w tanie powiedzieć ile dzisiaj kosztuje wymiana rozrządu w takim modelu?
Proszę Was o rady z własnego doświadczenia, czy wg Was ten egzemplarz w tej cenie pojeździ jeszcze trochę?
Czy przy takim przebiegu można spodziewać się poważniejszych awarii, konieczności remontu skrzyni biegów lub innych istotnych podzespołów? Na co zwrócić uwagę przy oględzinach samochodu?

Offline tomex_

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup Corolli e12 1.6 vvti
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2019, 13:50:35 »
Hej,
Sam nie mam e12, ale kilka lat sporadycznie jeżdżę i serwisuję ojca autko. On ma z 2002 roku, salon polska 1.6 benzyna, bez gazu. Przebieg około 240 tysięcy i w sumie nic z autem się nie dzieje. Rocznie robi około 5-8 tysięcy. Filtry i olej zmieniane raz w roku, pełny syntetyk. Wycieków nie ma, dolewać oleju też nie dolewa. Auto posiadamy od 8 lat i przez ten czas zrobiliśmy klocki + tarcze przód i tył, końcówki drążków i tuleje. Rozrząd jest na łańcuszku, więc nie ma potrzeby go wymieniać- choć tu zdania są podzielone, ale pod tym względem nic się nie dzieje z autem.
Blacharsko trochę gorzej to wygląda, nadkola z tyłu zaczęło już łapać, ale zrobiliśmy zaprawki. Od spodu konserwacja zrobiona 2 lata temu i tam oznak żadnych nie ma.  Auto było bardzo porysowane i zaniedbane pod względem lakieru, ale miało być do jeżdżenia i tę funkcję spełnia.

Zwróć uwagę na spód auta, obejrzyj go dokładnie, sprawdź czy nie ma wycieków. Dowiedz się na jakim oleju jeździ, powinien nadal na syntetyku. Jeśli zalewa półsyntetykiem to mi by się zapaliła już żarówka ostrzegawcza, że coś może być nie tak. Jeśli producent zaleca to lejemy syntetyk zawsze, nie ma tutaj znaczenia wiek czy przebieg samochodu. Sprawdź mocowania reflektorów z przodu- lubią się urywać, no i bolączka tego modelu- pożółkłe klosze reflektorów z przodu. Można to zregenerować lub wstawić nowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl