Autor Wątek: Uszczelki drzwi e12 1.4d4 2004r  (Przeczytany 4012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marttinj23

• Toyot Leżący
  • *
Uszczelki drzwi e12 1.4d4 2004r
« dnia: 05 Kwietnia 2019, 21:42:40 »
Witam jestem od niedawna użytkownikiem Corolli strasznie szumi w aucie powyżej 80, jak bym jeździł z nie domknietymi oknami , posprawdzalem uszczelki za kierowca z tyłu w karoserii odchodzi, zniekształcone, może ktoś zna tani sklep gdzie można kupić nowe uszczelki, albo jak to naprawić, sprawdzić gdzie dmucha powietrze od strony kierowcy ktoś lekko podkładal wklejal kawałki gąbki pod uszczelka w jednym miejscu od strony kierowcy lekko swiszczy powietrze, najbardziej słychać z tyłu auta, ktoś coś doradzi z góry dzięki za pomoc
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2019, 22:12:40 wysłana przez Marttinj23 »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Uszczelki drzwi e12 1.4d4 2004r
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2019, 23:25:51 »
Witam jestem od niedawna użytkownikiem Corolli strasznie szumi w aucie powyżej 80, jak bym jeździł z nie domknietymi oknami , posprawdzalem uszczelki za kierowca z tyłu w karoserii odchodzi, zniekształcone
   musisz okrreslic czy szum jest od szyb czy od przyleganua drzwi do karoserri bo to dwie niezalezne kwestie.
może ktoś zna tani sklep gdzie można kupić nowe uszczelki, albo jak to naprawić
ASO toyota ? ten sklep sie nazywa... Cena kosmiczna bagatela 560PLN. Naprawic raczej sie nie da jeslu jest porwana to tylko na smieci.Sprawdz uszczelnienie szyb w obwiedni drzwi szczegolnie w narozmiku, czesto tutaj nie dochodzi do konca i jest szum. Jak ktos podkladal gabki pod uszczelki to obawiam sie ze masz powypadkowe auto i  kiepsko napeawione blacharsko. Rozne corolle e12 widzialem i wcale bum soe nie dziwił jak masz powypadkowy egzemplarz.   

Offline Marttinj23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2019, 23:05:43 »
Uszczelki są całe nie porwane, sprawdzę te szyby czy się z tyłu domykaja, bite nie było oryginalne folie na progach sprawdzane całe auto czujnikiem, lakieru i na stacji kontroli pojazdów  uszczelka w drzwiach z tyłu za pasażerem ładna przylega nic nie uszkodzona, tylko za kierowca lekko zniekształcona oczywiście pisze o uszczelkach w karoserii z tyłu auta nie w drzwiach, uszczelki w aso 560 zł za oczywiście 2 uszczelki na jedną parę dzwi
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 23:39:24 wysłana przez Marttinj23 »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2019, 00:44:16 »
Uszczelki są całe nie porwane, sprawdzę te szyby czy się z tyłu domykaja,
Z tyłu nie spotkałem się jeszcze żeby uszczelki karoseryjne wnęki drzwi były porwane. Jak siedzisz na fotelu kierowcy i w czasie jazdy słyszysz za głową szum to na pewno nie dobiega z tylnej lewej szyby a szyby kierowcy. Chyba że siedziałeś jako pasażer z tyłu i nasłuchiwałeś...

bite nie było oryginalne folie na progach sprawdzane całe auto czujnikiem, lakieru i na stacji kontroli pojazdów

Super jak masz takie stacje Diagnostyczne gdzie mierzą grubość lakieru, daj namiary > chętnie skorzystam.... pytałeś ile mikronów wskazywał miernik?
Folie można przykleić a nawet ich nie ruszać i obmalować w koło, też takie widziałem. Zdejmij sobie uszczelkę z podejrzanych drzwi i zobaczy czy na krawędziach blach są zgrzewy < takie tłoczone kółka o średnicy około 1.0cm >? Spotkałem się z Rolkami gdzie krawędzie, na które zakładana jest uszczelka były wyrówna szpachlą i kółek nie było widać.
Dziś spece z "polskich złomowni" potrafią zrobić pod miernik, dlatego trzeba wiedzieć gdzie mierzyć żeby nie dać się wyrolkować:)

uszczelka w drzwiach z tyłu za pasażerem ładna przylega nic nie uszkodzona, tylko za kierowca lekko zniekształcona oczywiście pisze o uszczelkach w karoserii z tyłu auta nie w drzwiach, uszczelki w aso 560 zł za oczywiście 2 uszczelki na jedną parę dzwi

Piszesz o cenie za komplet < lewa + prawa> na tylne wnęki drzwi ?? W którym ASO podali Ci taką cenę?
Tak żeby uściślić>> W karoserii nie ma uszczelek, są na karoserii albo na drzwiach od strony karoserii, jest też uszczelka krawędziowa szyby w ramce drzwi.  W drzwiach to jest szyba, mechanizm jej podnoszenia, siłownik zamka itd...
Trochę  mało po polskiemu piszesz... ale bez urazy...

Strzała!

Offline Marttinj23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2019, 19:16:52 »
Dzięki kolego napewno sprawdzę szybę od kierowcy dokładnie szum słyszę jakby za sobą z tyłu

Offline Marttinj23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2019, 19:38:07 »
Uszczelki wnęki tylnych drzwi nie są porwane tyko porostu dobrze nie przylega sprawdzałem wszystkie 4 szyby w drzwiach niby zamykają się do końca sprawdzałem każda szybę po kolei i ręcznie sprawdzałem czy można domknac wydaje się być ok

Offline dawidr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2019, 21:15:01 »
Panowie ten problem jest znany. Ten Typ Tak Ma. Kierowca wsiada i wysiada najczęściej i uszczelki nie wytrzymują. Jak temu zaradzić? Albo kupić nowe uszczelki w ASO, albo od drzwi pasażera od anglika. Sprawdziłem u siebie niechcący. Sąsiad uszkodził mi drzwi i kupiłem drugie w tym samym kolorze. Okazało się że to od angielskiej wersji. Po założeniu drzwi szum dwukrotnie mniejszy, przyjemność z jazdy zdecydowanie większa.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2019, 00:19:49 »
Kierowca wsiada i wysiada najczęściej i uszczelki nie wytrzymują. Jak temu zaradzić? Albo kupić nowe uszczelki w ASO, albo od drzwi pasażera od anglika. Sprawdziłem u siebie niechcący. Sąsiad uszkodził mi drzwi i kupiłem drugie w tym samym kolorze. Okazało się że to od angielskiej wersji. Po założeniu drzwi szum dwukrotnie mniejszy, przyjemność z jazdy zdecydowanie większa.
Kolejny mąciciel...
Określ się, o której uszczelce piszesz.
1.Wymieniając same drzwi nie wymieniłeś uszczelki karoseryjnej wnęki drzwi bo ona nie jest na drzwiach.
2. Uszczelka na drzwiach w E12 raczej dożywotnia bez żadnych wad eksploatacyjnych
3. Wymieniając drzwi kupiłeś zapewne kompletne z szybą i zakładam że tutaj był problem z poprzednimi skoro zrobiło się dwa razy ciszej.   W tych od Angola podnośnik prawidłowo podsuwa szybę powodując jej właściwe uszczelnienie w ramce drzwi gdzie też jest uszczelka.

Mam wrażenie, że do końca nie wiesz o czym piszesz...
 Zawsze jak szumi u góry drzwi to najpierw trzeba szukać winy w sposobie ułożenia się szyby w ramce drzwi >szczególnie w rogu gdzie szyba często idzie ze skosa i nie wchodzi do końca w rowek...Standard, w Suzuki było to wadą słabego mechanizmu podnoszenia szyb które były wymieniane na gwarancji. Trzeba zacząć od rozebrania boczku i przeczyszczenia prowadnic wraz z całą szybą, często winowajcą jest brud, bo w rolce nie miałem jeszcze problemu z mechanizmem podnoszenia szyby a mam 3 sztuki Vin od S.

CO do uszczelek karoseryjnych to że się przecierają to wiemy wszyscy > zawsze na wysokości oparcia fotela. Powód tego defektu to duża właściciela i brak wygimnastykowania przy wsiadaniu i wysiadaniu ja to nazywam " wtaczanie się do auta"
Wycierasz ją ciałem i siłą rzeczy przeciera się a pozniej pęka na zagięciu od charakteru jej pacy. I tyle w temacie.
Zeby temu zaradzić wystarczy wcale nie trzeba kupować nowych uszczelek w ASO które < LP kosztuje bagatela 560PLN>a wystarczy zamontować używaną uszczelkę od wersji japońskiej.U mnie jak auto przejął ojciec to używka z Anglika vin od S wytrzymała raptem 3 miesiące. Teraz mam zamontowaną od japońca VIN od J i już drugi rok nic się nie dzieje, a mój ojciec rocznik 50 dosłownie "wtacza" się do auta.
Mam zdjęcia jak rozróżnić uszczelkę dla VIN od J i od S/N. Co najlepsze niektórzy handlarze twierdzą że są takie same i u się mylą. Wystarczy je zważyć i już można się zdziwić, że na japońskiej nikt nie oszczędzał. Jest grubsza i z lepszego EPDM, ma też inaczej zgrzewaną doczołowo gumę tam gdzie jest oryginalny "szew"

Nie ma co rzeźbić w temacie bo tutaj wg. mnie sprawa jest jasna i przejrzysta. Trzeba się dobrze przyjrzeć i każdy dojdzie sam co za ptaszek ćwierka.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 00:33:39 wysłana przez smokofilidanek »

Offline dawidr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2019, 21:09:04 »
Widzę, że kolega smokofilomanek jak zwykle lepiej wie co kto miał, ma i mieć będzie.
Już koledze Marttinj23 pisałeś, że miał auto po wypadku...
I że agielskie podajniki szyb lepiej szyby podają....
Oj człowiecze zmień nicka na SamochwałaWkącieStała...

Offline Vaneheim

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2020, 17:52:24 »
Cześć,
czy ktoś ma wiedzę czy uszczelka w otworze drzwi karoserii przód kierowcy jest taka sama w HB przed liftem 2003 rok jak w HB po lifcie 2006 rok?
Kupiłem uszczelkę od anglika z 2003 roku z vinem od J ( jak nowa) i jak przymierzam na "sucho" to otworu to wydaje mi się, ze jest niestety za mała.
Chciałbym się upewnić zanim zacznę demontować uszkodzoną.
Dzwoniłem do ASO stwierdzili, że cytuje nie są pewni ale powinna być taka sama.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2020, 19:51:51 »
Cześć,
czy ktoś ma wiedzę czy uszczelka w otworze drzwi karoserii przód kierowcy jest taka sama w HB przed liftem 2003 rok jak w HB po lifcie 2006 rok?
Kupiłem uszczelkę od anglika z 2003 roku z vinem od J ( jak nowa) i jak przymierzam na "sucho" to otworu to wydaje mi się, ze jest niestety za mała.
Chciałbym się upewnić zanim zacznę demontować uszkodzoną.
Dzwoniłem do ASO stwierdzili, że cytuje nie są pewni ale powinna być taka sama.
Otwor drzwiowy jest ten sam podobnie w combi i sedanie takze uszczelka musi pasowac. Moze byc tez tak ze ktos sprzedal Ci tylna , ale wtedy troche j ej brakuje i podciecie pod listwe ma krotsze, co mozna latwo wylapać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl