Autor Wątek: doło dojazdowe verso  (Przeczytany 3549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline limak_p

• Toyot Leżący
  • *
doło dojazdowe verso
« dnia: 10 Kwietnia 2019, 15:50:17 »
Witam,
zakupiłem toyotę verso, lecz w wyposażeniu nie było koła dojazdowego, zgodnie z książką T145/70 17` 5x114,3
może ktoś szukał i zasugeruję jakiś zamiennik (tzn pasujący od innego modelu)

dzięki z góry

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: doło dojazdowe verso
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2019, 17:03:23 »
Nie ma żadnego zamiennika, chyba że ktoś chce dziadować i uprawiać partyzantkę, stawiając na szali własne bezpieczeństwo. Ja też nie miałem fabrycznie żadnej zapasówki.
Przede wszystkim napisałbyś coś więcej - np. czy to wersja 5 czy 7-osobowa, bo to zupełnie zmienia postać rzeczy?

Offline jablonski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2019, 18:51:13 »
Kolego, szukaj od Avensisa T29.
Jak sam kupowałem to było ich bardzo mało w znanym serwisie aukcyjnym. Sprzedawcy dobrze je sobie cenią. Za nieużywane 3-letnie koło od w/w avensisa płaciłem prawie 300zł. Rozmiar się zgadza i wszystko pasuje.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2019, 20:12:10 »
jablonski - jak ma 5-osobową, to niech kupuje pełnowymiarowe. Kropka. I nie ma się nad czym rozwodzić.
Co do Avensisa, to wiele rzeczy mamy podobnych, koła również i nie jest to żadna tajemnica, tym bardziej że nawet płyta podłogowa jest z Avensisa.
Ja kupiłem nową dojazdówkę (mam 7 miejsc) w ASO za 400 zł - to wyjaśnij mi proszę, po jakiego grzyba kupować używkę za 300 zł?

Offline limak_p

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2019, 20:51:00 »
tak, żebym został dobrze zrozumiany
zamiennik - chodzi mi o koło dedykowane do innego modelu, a możliwe do zastosowania w verso, nie tanią chińszczyznę z bazaru
nie jest wiele opcu wyboru na rynku, więc pytam, a że okres wakacyjny niedługo wolałbym nie wyjeżdżać bez koła w zapasie
co do modelu
verso 7os, 2013r 2.0 D
pod trzecim rzędem siedzeń jest nawet schowek - pytanie czy zmieści się tam koło zapasowe?? kupię, sprawdzę

Offline jablonski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2019, 20:56:13 »
limak_p pytał o dojazdówkę więc wypowiedziałem się w temacie dojazdówki.
A to, czym się kierowałem kupując swoją to po pierwsze nie jest temat tego wątku a po drugie to wyłącznie moja sprawa.
Pozdrawiam.

P.S. autor wątku napisał w trakcie gdy pisałem swoją odpowiedź więc jeszcze się wypowiem:
Moja dojazdówka z avensisa mieści się w schowku wersji 7-osobowej. Trzeba tylko na czas wkładania/wyjmowania rozłożyć trzeci rząd siedzeń.

Offline limak_p

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2019, 21:02:20 »
właśnie zastanawiam się nam dojazdówką z avensisa - jest ich sporo, ale nie byłem pewien czy będzie pasować - jablonskie dzięki za podpowiedź

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2019, 21:37:20 »
Musi się zgadzać rozmiar i nie ma zamienników.
Jeśli masz 7-osobową wersję, to w grę wchodzi tylko dojazdówka, bo pełnowymiarowego (choć do wnęki się zmieści) nie wyjmiesz ani nie włożysz.
Jak znajdziesz zamiennik, to napisz, może się komuś przyda - ja parę lat temu szukałem i nie znalazłem. A sprzedawcy najczęściej nie wiedzą, co sprzedają i rozmowa wyglądała tak:
- Panie, jaki to rozmiar tej dojazdówki? - bo wystawione na aukcji, że "Toyota Verso lub/i Avensis"
- Panie, a jakie to auto?
- Toyota Verso.
- ...bęęęęędzie pasooooować.
- ?(&&$%!! ? ale jaki to rozmiar?
- będzie pasować: oryginał z Avensisa.
A potem okazywało się, że - i owszem - do Avensisa, ale starszej generacji 125/70, ale jak gostek zeznawał: "da się jechać".
Poza tym jak nie będzie pasować, to nie jest myszka i jest problem z odesłaniem.

Dlatego jak nagle Toyota obniżyła cenę dojazdówki z bodaj ok. 800 zł o blisko połowę, to sobie zamówiłem nówkę z salonu :) Nie wiem ile dzisiaj kosztuje, ale jeśli dalej ok. 400 zł, to nie ma co szukać - tylko kupować nową. :)

P.S. Jablonski - nie wiem o co ci chodzi, kolego, bo jakiś przewrażliwiony jesteś. Tym bardziej że napisałem, iż przecież z Avensisa to jest ten sam rozmiar. Czyli wniosek - kupiłeś właściwą dojazdówkę. Więc o co "się rzucasz" - to wyjaśnij sam ze sobą :)
A cena to inna kwestia... ;)

Offline ado

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2020, 10:22:10 »
Aktualizuję, obecna cena nowej dojazdówki to 507 pln.

Offline zlaczka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Września 2020, 13:33:27 »
Ja kupiłem w ASO nowa dojadowke za 500 złotych. A co do pełnowymiarowego koła to mi nie udało się upchnąć opony 205/60/16 do wnęki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl