Autor Wątek: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT  (Przeczytany 27862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT
« dnia: 15 Kwietnia 2019, 12:20:08 »
Cześć.

"Dzień dobry" dla forumowiczów...

Jako że jestem świeżym posiadaczem RAV 4, 2014 r., automat, 2.0 benzyna, 4x4, zarejestrowałem się na niniejszym forum aby właściwie eksploatować to piękne auto.

Wiem, że temat wymiary oleju w CVT był na forum dotykany, jednak znalazłem tylko wątek o RAV 4 III generacji.

Posiadam RAV 4 - 4 generacji, aktualny przebieg 64 tys. km, czy olej w skrzyni wymienić ?

Serwis mówi że nie jest to przewidziane w tym aucie, ale jak czytam o CVT to niby jest to konieczne.

Czy możecie polecić jakiegoś mechanika - salon Toyoty, w Lubuskim lub dolnośląskim komu można zaufać i powierzyć takową wymianę jak trzeba ?

Pozdrawiam

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2019, 06:48:52 »
mozna sprawdzic tutaj: http://toyota-wroc.pl lub tu: http://centrumajk.pl

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2019, 07:14:08 »
olej wymieniać w cvt a zwłaszcza w rav ,bo skrzynie padają w nich najczęściej pozdr

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2019, 08:51:50 »
Co ile najlepiej wymieniać?
My Toyota is Fantastic :)

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwietnia 2019, 18:20:16 »
Na stronie motul, po wpisaniu twojego samochodu wyświetla się.

Pojemność   :
   Pojemność układu smarowania 2,1 L. Napełnienie serwisowe
   Pojemność układu smarowania 8,9 L. Napełnianie suche

Zastosowanie   :   Normalne (standardowe) warunki eksploatacji
Częstotliwość   :   Kontrola 48 mies./ 60000 km
Produkty           :   Multi CVTF

Zastosowanie   :   Trudne warunki eksploatacji
Częstotliwość   :   Kontrola 45000 km/ 36 mies.
                        :   Wymiana 90000 km/ 72 mies.
Produkty           :   Multi CVTF

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2019, 00:14:51 »
Wynika z tego, że w normalnych warunkach eksploatacji nie wymienia się oleju tylko kontroluje co 60.000 km. W trudnych warunkach wymiana co 90.000 km.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2019, 09:38:22 »
Ten olej nie pracuje jak w automatach hydrokinetycznych, gdzie pracuje pod ciśnieniem i działa jako układ chłodzenia. Trzeba to traktować jak olej w zwykłym manualu. Mi w serwisie skrzyń automatycznych powiedzieli żeby nie wymieniać. Jak będę coś z półosiami robił czy wyciek będzie to dolewać tylko.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2019, 10:00:47 »
Mi w serwisie skrzyń automatycznych powiedzieli żeby nie wymieniać.
Za to powiedzą "zapraszamy na naprawę skrzyni"

Dziwi mnie podejście posiadaczy bądź co bądź drogich samochodów, który rozważają oszczędność 200 zł na olej co kilka lat ryzykując kilka tysięcy na naprawę skrzyni.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2019, 11:00:26 »
nie zastanawiać się tylko wymieniać,
stara prawda mówi: lepiej zapobiegać niż leczyć,
koszt nowego oleju nawet przy wymianie dynamiczniej to mały koszt w porównaniu z remontem skrzyni i problemami z tym związanymi

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2019, 13:17:31 »
Nie chodzi o oszczędność tylko pytanie po ch.. skoro producent nie zaleca, a wymiana dynamiczna też wiąże się z jakimś tam ryzykiem, że skrzynia po wymianie będzie pracować gorzej niż przed. Miałem kilka samochodów ze skrzyniami manualnymi i też oleju w nich nie wymieniałem. Za to w hydrokinetykach jak najbardziej i bardzo przestrzegałem terminów. Ale CVT to przecież zupełnie inna skrzynia. Czy w Toyocie pracują więc idioci? Ja zwykle nie staram się udawać, że wiem na temat samochodu i jego obsługi więcej niż jego producent.

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwietnia 2019, 15:12:01 »
w Toyocie mówią to co przekazano im na szkoleniach,
mi się wydaje że w europie gdzie automat to ciągle jednak egzotyka jeśli chodzi o naprawy producenci aut wolą jednak nie wymieniać oleju ze względu na czynnik ludzki, czyli ewentualne błędy popełnione przy wymianie,
ten sam producent auta w Stanach czy Kanadzie twierdzi już co innego,
z resztą często sam producent skrzyni zaleca już wymiany oleju w asb,
w skrzyni CVT może i olej nie pracuje typowo jak w hydraulicznej ale też ma sporo do roboty,
ale tak jak piszesz, wymiana może zaszkodzić, ale tylko w przypadku jeśli na tą wymianę jest już za późno, a o tym będzie świadczyć nierówna praca skrzyni
https://youtu.be/7VBCIXcldf4

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwietnia 2019, 20:00:42 »
Dziwi mnie podejście posiadaczy bądź co bądź drogich samochodów, który rozważają oszczędność 200 zł na olej co kilka lat ryzykując kilka tysięcy na naprawę skrzyni.
To nie oszczędność tylko stosowanie się do zaleceń producenta. Ja się nie znam, pytanie, czy Wy się znacie na tym urządzeniu aby tak autorytatywnie pisać wymieniać i tyle. Wiem, że zgodnie z logiką olej się zużywa i powinien zostać wymieniony, ale producent/konstruktor chyba wie co robi, skoro przewiduje jeden środek smarny na całe życie urządzenia. W poprzednim aucie w instrukcji pisało, że wymiana co 60 tys. i nie było dyskusji w temacie. Nawet goście w ASO czasami sugerowali, że może nie wymieniać, to będzie tańszy przegląd, ale nie było takiej opcji - olej w skrzyni był regularnie wymieniany. W tym aucie mam zagwozdkę, bo w instrukcji jest stoi jasno - kontrolować i uzupełniać, a na forach wielu domorosłych mechaników upiera się aby wymieniać. Pytanie - czy taka wymiana nie zaszkodzi potem takiej skrzyni. I to nie jest kwestia 200 czy 400 PLN.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline dawidr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwietnia 2019, 20:28:23 »
konstruktor chyba wie co robi, skoro przewiduje jeden środek smarny na całe życie urządzenia.
Tu jest odpowiedź. "Na całe życie urządzenia". Na ile się dziś konstruuje auta? 200 tysięcy km max i może 7 lat. Potem może się zepsuć. Ba na pewno się zepsuje jeśli nie będziemy dbać.  Ale to już problem właściciela - nie producenta. Kierowałbym się logiką - olej się zużywa, traci właściwości, koszt skrzyni to pewnie kilkanaście tysięcy, wymiana co 60 000 km to kilkaset złotych. Wybór należny do Ciebie   :-)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Czerwca 2019, 08:22:14 »
W Audi także mówią w serwisie, że oleju się w Tiptronic nie zmienia. Producent skrzyń - ZF, zaleca jednak normalne wymiany... więc nie ma co się posiłkować wiedzą serwisu, który chętnie sprzeda nową skrzynię biegów. Olej w ASB wymieniamy zawsze, zgodnie z interwałem producenta skrzyni, a nie samochodu :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2019, 22:02:30 »
Wydaje mi się, że warto wymienić.
Dziwnym, trafem taki sam samochód na rynek amerykański, ma przewidziane wymiany, a na Europę już nie.
To samo z olejem w silniku, dziwnym trafem :)  w USA interwały wymiany są połowę krótsze.
Zając życie, pewnie jakieś opłaty środowiskowe są pobierane w EU.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl