Autor Wątek: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT  (Przeczytany 27815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2019, 06:56:01 »

Dziwnym, trafem taki sam samochód na rynek amerykański, ma przewidziane wymiany, a na Europę już nie.

Bzdura. W USA nigdy nie była oferowana wersja RAV4 2.0 CVT, tylko 2.5 z tradycyjnym automatem hydrokinetycznym, więc nic dziwnego, że przewidziana jest tam wymiana oleju w skrzyni. Skąd wy bierzecie te opowieści z mchu i paproci?
My Toyota is Fantastic :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwca 2019, 08:02:48 »

To samo z olejem w silniku, dziwnym trafem :)  w USA interwały wymiany są połowę krótsze.

I tu również mamy opowieść na zasadzie coś słyszałem więc nie sprawdzę i powtórzę, niech się inni martwią czy to prawda.. W rzeczywistości Toyota w Stanach zaleca wymianę oleju syntetycznego co 10.000 mil (około 16.000 km). Tylko przy olejach mineralnych interwały są o połowę krótsze. Tam faktycznie sporo osób jeździ jeszcze na mineralnych olejach, ale w Europie w nowych autach już chyba nikt. I to już całe rozwiązanie zagadki skąd się biorą różnice  :czerwona:

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwca 2019, 13:51:25 »
I jeszcze porównania do innych aut (audi z hydroenergetykiem) do CVT w Toyocie. 

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Czerwca 2019, 07:52:15 »
Każdy zrobi jak uważa. Na pewno wymiana nie zaszkodzi i taką na pewno zrobię. Przykład Audi dałem po to, aby pokazać, że Audi mówi, że w Tiptronic nie zmienia się oleju, a producent - ZF daje normalne interwały wymian... dlaczego tak jest, to łatwo się domyśleć...

Poza tym nawet leżący olej się starzeje...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Czerwca 2019, 08:15:37 »
Tylko że to jest kolejny przykład kompletnie od czapy bo Tiptronic w Audi to skrzynia zautomatyzowana (półautomat) więc interwały wymiany oleju nie mają nic wspólnego z zaleceniami dla CVT.. CVT w Audi to Multitronic, ale nawet tu jej konstrukcja mało przypomina skrzynię Toyoty.

Ja nie mówię, że nie wymienię u siebie oleju ale zrobię w temacie dodatkowy research jak będę się zbliżał do 90-100 tys km przebiegu i na pewno nie będę się przy tym kierował opowieściami z mchu i paproci tylko zaleceniami zaufanego ASO.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2019, 08:31:58 wysłana przez Milos »

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Czerwca 2019, 08:39:35 »
Aisin Werner zaleca wymiany oleju,
Toyota nie ale tylko w Europie,

u nas wymiana oleju w ASB (nie ważne jakiego rodzaju) to ciągle egzotyka i mało jest fachowców od ASB,

w "ameryce" wymiana oleju w ASB to codzienność, normalna czynność serwisowa nie zależnie od producenta auta czy skrzyni

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Czerwca 2019, 10:03:07 »
Nie ma czegoś takiego jak <ASB (nieważne jakiego rodzaju)> bo skrzynia CVT nie ma konstrukcyjnie nic wspólnego z hydrokinetycznym automatem i jest od niego równie daleko jak powiedzmy manual (tak dla zobrazowania). CVT tylko funkcjonalnie jest skrzynią automatyczną a konstrukcyjnie jest to skrzynia bezstopniowa. Poza tym w USA skrzynie CVT to rzadkość więc nie ma co się tu odwoływać do Ameryki. Te skrzynie są dużo bardziej popularne w Europie bo nie nadają się one do silników o dużej pojemności i momencie obrotowym używanych w USA a jedynie do europejskich benzynowych wiertarek. Tak więc można powiedzieć, że akurat w Stanach o CVT pojęcia nie mają.

Niemniej spytałem właśnie mój zaufany serwis i zalecają oni wymianę oleju w CVT przy przebiegu 120.000 km, mimo że producent tego nie zaleca. Nie jest to tani zabieg ale dla świętego spokoju prawdopodobnie wykonam go jednak wcześniej, przy 90-100 tys.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2019, 10:09:07 wysłana przez Milos »

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Czerwca 2019, 11:17:38 »
automatyczna skrzynia biegów - ASB
mówiąc ogólnie i w skrócie w temacie "automatów"

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Czerwca 2019, 11:48:48 »
Tyle że ich rodzaj jest zawsze ważny w temacie wymiany oleju bo od ich rodzaju i konstrukcji będą uzależnione interwały. Więc nie można tu pisać ogólnie o jakichś tam <automatach>, od skrzyń zautomatyzowanych, przez hydrokinetyki, DSG aż po CVT i e-CVT bo w każdej z nich obsługa i interwały będą inne. Piszmy konkretnie o CVT czyli skrzyni bezstopniowej bo o tym jest ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Czerwca 2019, 11:58:47 »
Tiptronic w Audi to skrzynia zautomatyzowana (półautomat)

No to ciekawych rzeczy się tu dowiaduję... czy mógłbyś podać źródło takich informacji?

bo w każdej z nich obsługa i interwały będą inne.

Ale to nie zmienia faktu, że olej się starzeje sam w sobie i trzeba go wymienić, z uwzględnieniem różnic eksploatacyjnych (inne interwały)...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Czerwca 2019, 12:43:25 »
Wrzuć w Google hasło Tiptronic i będziesz wiedział. Nie znam się szczerze mówiąc na skrzyniach w Audi, mogę się jedynie domyślać, że jest to tylko nazwa handlowa (jak choćby Quattro), która technicznie może skrywać różne typy skrzyń. Jeśli się mylę to pokazuje to tylko jakim absurdem jest wprowadzanie tu tematu skrzyni Tiptronic. Zadam tylko dwa proste pytania: czy Tiptronic ma coś wspólnego z CVT Toyoty? Jaką nazwę handlową ma skrzynia CVT Audi? Po udzieleniu sobie odpowiedzi będziemy chyba w domu.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2019, 12:49:04 wysłana przez Milos »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwca 2019, 12:58:47 »
Milos, cały czas nie rozumiesz, że podałem przykład Tiptronica tylko po to, aby pokazać, że co innego mówi producent samochodów o wymianie oleju - nie robić, a co innego producent skrzyń biegów (ZF) - robić. Odniosłem się w ten sposób do różnych interpretacji, w zależności od szerokości geograficznej.
Pisanie, że Tiptronic jest półautomatem - to jest absurd. Mogę Ci zaraz dać tonę materiałów serwisowych o tej skrzyni biegów, jeśli chcesz poszerzyć wiedzę. CVT to odpowiednik Multitronica w Audi i tam już samo Audi mówi, że olej zmienia się, o ile pamiętam, co 60kkm. Przyczepiłeś się tylko do modelu skrzyni, który był podany jako przykład sytuacji, a nie chcesz zrozumieć semantyki mojej wypowiedzi.

Podsumowując, olej zmieniamy w każdej skrzyni biegów... każdej, nawet w manualu. Jeśli powodem nie będzie zużycie tego oleju, z racji innych warunków roboczych, to będzie nim po prostu zwykły proces starzenia się tego lubrykantu. To wszystko.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2019, 13:00:44 wysłana przez K602 »

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Czerwca 2019, 13:04:05 »
Milos ty na siłę próbujesz udowodnić jakąś swoją rację dodając do tego "nie znam się", "wrzuć w google",
przeczytaj może ponownie pierwszy post,

w każdej skrzyni "automatycznej" należy zmieniać olej, interwał wymiany oleju w tej samej skrzyni ale w dwóch różnych modelach, lub w innych warunkach użytkowania będzie inny, co nie zmiana faktu że trzeba go wymieniać jeśli skrzynia ma żyć długo,

ja już kończę dyskusję bo rozmowa, tobą - znawcą bez wiedzy - to walka z wiatrakami,

pozdrawiam

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Czerwca 2019, 13:07:54 »
ja już kończę dyskusję bo rozmowa, tobą - znawcą bez wiedzy - to walka z wiatrakami,

Wyjąłeś mi to z ust.

Nie chce, niech nie nie wymienia. Wymiana oleju to groszowa czynność w porównaniu z naprawą ASB - tak, ASB - to ogólny skrót oznaczający automatyczną skrzynię biegów... no chyba, że zaraz się dowiemy, że CVT nie jest automatem... proszę tylko o fachowe źródło takich wynurzeń...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Czerwca 2019, 13:10:09 »
No bo na Audi się nie znam. Czy to przekreśla moje wypowiedzi w tym wątku? Życzę dalszej owocnej dyskusji na temat Audi i automatów hydrokinetycznych w wątku o CVT Toyoty.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl