Autor Wątek: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT  (Przeczytany 27860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Czerwca 2019, 13:12:07 »
ja już kończę dyskusję bo rozmowa, tobą - znawcą bez wiedzy - to walka z wiatrakami,

Wyjąłeś mi to z ust.

Nie chce, niech nie nie wymienia. Wymiana oleju to groszowa czynność w porównaniu z naprawą ASB - tak, ASB - to ogólny skrót oznaczający automatyczną skrzynię biegów... no chyba, że zaraz się dowiemy, że CVT nie jest automatem... proszę tylko o fachowe źródło takich wynurzeń...

Oczywiście, że CVT nie jest automatem panowie znawcy. Jest to skrzynia bezstopniowa, o zupełnie innej konstrukcji i działaniu niż hydrokinetyki, o jakich cały czas piszecie. Sam skrót ASB oznacza Automatyczną Skrzynię BIEGÓW, czyli implikuje istnienie biegów, których w skrzyni bezstopniowej przecież nie ma. Czy w hybrydach Toyoty też jest <ASB>?

A co do wymiany to napisałem już kilka postów wcześniej, że wymienię - po zasięgnięciu opinii mojego zaufanego serwisu i zgodnie z jego zaleceniami - a nie pod wpływem bzdur wypisywanych w tym wątku.

PS koszt wymiany płynu w CVT Toyoty to zależnie od serwisu około 1000 zł lub więcej więc lepiej nie robić tego bez potrzeby co 30-50.000 km jak standardowo w hydrokinetyku tylko najpierw dokładnie dowiedzieć się co i jak. Z tego wątku się niestety tego nie dowiemy, poczytamy jedynie o Audi, hydrokinetykach i jak to się robi w Ameryce  :song:
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2019, 13:58:38 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Czerwca 2019, 14:20:50 »
znawco bez wiedzy mieszasz pojęcia

jak tak lubisz czytać internety to sobie poczytaj co kryje się pod pojęciem "automatyczna skrzynia biegów"
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Automatyczna_skrzynia_bieg%C3%B3w

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Czerwca 2019, 14:26:02 »
Oczywiście, że CVT nie jest automatem panowie znawcy.

Ok, nie ma z kim i o czym rozmawiać. EOT.
SAP ABAP Certified Developer

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Czerwca 2019, 14:26:20 »
Nie macie zielonego pojęcia o czym piszecie. Ja piszę o moim samochodzie, czyli Toyocie ze skrzynią bezstopniową zgodnie z tematem wątku. A wy piszcie dalej bzdury. Pozdrawiam.

PS Pisałem już dawno w tym wątku, że CVT jest automatem tylko funkcjonalnie, ale na pewno nie konstrukcyjnie. Zamiast wklejać linki z Wiki proponuję więc sobie odpowiedzieć na pytanie czy przy ustaleniu interwałów wymiany płynu znaczenie ma konstrukcja czy sposób działania skrzyni od strony użytkownika.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2019, 14:47:56 wysłana przez Milos »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Czerwca 2019, 14:53:23 »
proponuję więc sobie odpowiedzieć na pytanie czy przy ustaleniu interwałów wymiany płynu znaczenie ma konstrukcja czy sposób działania skrzyni od strony użytkownika.

Na ustalenie konkretnych interwałów, znaczenie ma konstrukcja skrzyni automatycznej. Na ustalenie czy w ogóle wymiana oleju jest potrzebna - nie.
Olej, tak czy inaczej, się starzeje, może zbierać opiłki (elementy się zużywają), niezależnie od jej konstrukcji.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Czerwca 2019, 15:04:07 »
proponuję więc sobie odpowiedzieć na pytanie czy przy ustaleniu interwałów wymiany płynu znaczenie ma konstrukcja czy sposób działania skrzyni od strony użytkownika.

Na ustalenie konkretnych interwałów, znaczenie ma konstrukcja skrzyni automatycznej. Na ustalenie czy w ogóle wymiana oleju jest potrzebna - nie.
Olej, tak czy inaczej, się starzeje, może zbierać opiłki (elementy się zużywają), niezależnie od jej konstrukcji.

I z tym jak najbardziej się zgadzam. Mój serwis zalecił wymianę płynu podczas przeglądu przy 120.000 km i tak też zrobię. EOT
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2019, 15:44:40 wysłana przez Milos »

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Czerwca 2019, 15:06:02 »
Milos co do ciebie nie dociera?
CVT jest skrzynią automatyczną!
Tiprtonic jest skrzynią automatyczną!
DSG jest skrzynią automatyczną!
skrzynia hydrauliczna inaczej klasyczny automat jest skrzynią automatyczną!

tobie się ciągle wydaje że nazwa "skrzynia automatyczna" jest zarezerwowana tylko i wyłącznie do klasycznego automatu

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Czerwca 2019, 15:08:01 »
Milos co do ciebie nie dociera?
CVT jest skrzynią automatyczną!
Tiprtonic jest skrzynią automatyczną!
DSG jest skrzynią automatyczną!
skrzynia hydrauliczna inaczej klasyczny automat jest skrzynią automatyczną!

tobie się ciągle wydaje że nazwa "skrzynia automatyczna" jest zarezerwowana tylko i wyłącznie do klasycznego automatu

Pisałeś wcześniej o ASB. To ile biegów ma w takim razie skrzynia CVT? I ponawiam przy okazji pytanie: czy w hybrydzie Toyoty też jest automatyczna skrzynia biegów?

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Czerwca 2019, 15:27:37 »
ASB - automatyczna skrzynia biegów - nie oznacza tylko i wyłącznie skrzyni klasycznej hydraulicznej!
CVT jest też skrzynią automatyczną, trochę nie fortunnie nazwaną bezstopniową, bo tacy jak ty czepiają się później tego że jest "bezstopniowa"
CVT ma można powiedzieć nieskończoną ilość przełożeń, biegi są stymulowane,

skrzynie Toyoty CVT i eCVT swoją budową znacznie się od siebie różnią i wielkim błędem jest wrzucanie ich do jednego worka, co nie zmienia faktu że są to automatyczne skrzynie biegów, w skrócie - ASB,
w nich również zgodnie z zalecanym interwałem trzeba wymieniać olej

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Czerwca 2019, 15:53:52 »
Stymulowany to może być punkt G.. natomiast biegi w skrzyni CVT mogą być co najwyżej wirtualne czyli symulowane przez elektronikę. Ale nie we wszystkich i raczej tylko w nowszych skrzyniach tego typu, w starszych w ogóle nie ma wirtualnych biegów. I co, dalej jest to wówczas skrzynia biegów zgodnie z twoją definicją, mimo że nie ma biegów? Ciekawe.

Skrzynia bezstopniowa to nie jest niefortunna nazwa tylko nazwa dokładnie oddająca jej działanie.. Continuously Variable Transmission. A przekładnie planetarne e-CVT w układach HSD Toyoty to konstrukcyjnie jeszcze zupełnie co innego i oczywiście nie należy ich mieszać z CVT. Każda z tych przekładni ma swoje wymogi jeśli chodzi o obsługę, interwały wymiany płynów i do każdej z nich będą stosowane inne płyny. Dlatego mieszanie wszystkich ?automatów? i wrzucanie ich do jednego worka od początku nie ma w tym wątku sensu.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2019, 16:20:15 wysłana przez Milos »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Czerwca 2019, 16:12:23 »
Stymulowany to może być punkt G..

Czy to jest merytoryczna odpowiedź na ewidentną pomyłkę słownikową, godna dorosłego faceta na poziomie?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Czerwca 2019, 16:18:48 »
A czy godne jest czepianie się niewinnego żarciku przy pominięciu pozostałej części odpowiedzi? Jeśli schodzimy na kwestie godnościowe to nic tu po mnie. Jak raczyłeś już zauważyć, nie ma z kim i o czym pisać.

Od Audi do godności, tak można w skrócie podsumować ten wątek. Wątpię tylko czy ktoś poza mną jest tu jeszcze użytkownikiem Toyoty z przekładnią CVT.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2019, 16:26:42 wysłana przez Milos »

Offline artur83

• Początkujący
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Czerwca 2019, 21:48:48 »
Witam serdecznie,

W mojej ravce niedługo przekroczę 80 tys. kilometrów i mam zamiar wymienić olej w skrzyni. Problem jest taki, że w ASO za wymianę oleju życzą sobie 1400zł i chciałbym troszkę przyoszczędzić.

Znalazłem w internecie taki olej: https://www.motostacja.com/p/OE-TOYOTA-A08886-81390/

Główne pytanie, czy takowy olej będzie pasował do Ravki IV 2.5 Hybrydy? W ASO został podany taki numer.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline adam.k

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Czerwca 2019, 19:07:56 »
Cześć,
ja ostatnio wymieniałem olej w CVT - przy ok. 60 tys. w RAV 4 IV 2013 r. 2,5 z USA.
Mi w ASO powiedzieli, że ma być olej Toyoty ATF WS, to samo mi potwierdzili w serwisie, w którym robiłem wymianę.
Zapłaciłem niecałe 1200zł, przy tym, że na wydruku z wymiany wpisane mam, że zużyli 12 litrów oleju...i to robi kwotę.
Serwis w Auto Wawer w Warszawie - nie jestem specem, ale zrobili profesjonalne wrażenie, dostałem wydruk z urządzenia, posprawdzali mi dodatkowo czy nie ma żadnych błędów na skrzyni.

Pozdrawiam.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Lipca 2019, 11:02:24 »
Zapłaciłem niecałe 1200zł, przy tym, że na wydruku z wymiany wpisane mam, że zużyli 12 litrów oleju...i to robi kwotę.

Chyba Cię trochę naciągnęli i zapłaciłeś jak za wymianę w skrzyni hydrokinetycznej. CVT nie ma "dynamicznej" wymiany więc zlewasz cały olej i wlewasz nowy. Wchodzi z tego co pamiętam 2.8l (nawet niech będzie że 4litry to nadal ~200zł + filtr + uszczelki + robocizna)

https://allegro.pl/oferta/rowe-hightec-atf-cvt-5l-toyota-lexus-cvt-tc-7992495930

Tu jest opisane jak wymieniać i jakie są problemy:
https://www.pakwheels.com/forums/t/transmission-oil-change-of-toyota-vitz-belta-passo-k410-transmission/140094

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl