Autor Wątek: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT  (Przeczytany 27828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV IV ; 4 generacji, 2014 r., 4x4, wymiana oleju w CVT
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Lipca 2019, 10:40:16 »
cześć

Czy możecie polecić jakiś sprawdzony warsztat, mający pojęcie o skrzyniach CVT, któremu można zaufać i zlecić wymianę oleju.

Lubuskie lub Dolnośląskie

Nie chcę przepłacać w serwisie, ale również nie chcę oddawać żony auta do niesprawdzonego warsztatu.

dziękuję

cOOba

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Lipca 2019, 11:36:13 »
Na wiosnę wymieniałem olej w CVT  (RAV III 2010).

Niezależne warsztaty w mojej okolicy wyceniały usługę na 550-600 PLN.
ASO Toyota wyceniło usługę wymiany na 700,00.

Przy takiej różnicy wg mnie nie ma sensu kombinować z niezależnym warsztatem. 

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Sierpnia 2019, 15:03:32 »
Cześć

Otrzymałem ofertę z serwisu Toyota - 400 zł

Oferta budzi moje podejrzenia, czy aby ten serwis wie jak to wykonać prawidłowo ?

Czy procedura wymiany oleju w CVT jest skomplikowana ? czy można coś zepsuć ? Nie chciałbym postawić żony auta "na kołki" jak serwis coś zepsuje...  :wallbash:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Sierpnia 2019, 17:57:56 »
Nie jest skomplikowana ale płyn do CVT trochę kosztuje. Ustal najpierw co dokładnie chcą Ci tam zalać za te 400 zł. Poza tym 73 tys to chyba trochę wcześnie na wymianę, jeśli to autentyczny przebieg. Mój serwis sugeruje wymianę przy 120 tys więc pewnie zrobię przy 90 tys ale raczej nie wcześniej.
My Toyota is Fantastic :)

Offline patryk.mysiak

• Początkujący
  • Samochód:: Lexus NX 300h
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Grudnia 2021, 15:47:22 »
Mam Lexus NX 300h
Wcześniej Lexus IS 300h.
Oficjalnie w żadnym z tych samochodów nie ma przewidzianego serwisu olejowego w skrzyni.
W ASO toyoty i Lexusa mówią to co mówi książka serwisowa - sugerują nie wymieniać.
Na pytanie czy inni klienci wymieniaja, dostałem odpowiedź że różnie z tym bywa 50/50.
Serwisant przyznał się że sam jeździ toyota hybryda i wymieniał w swoim cvt olej przy 90k km.
Sam również zdecydowałem się na wymianę przy 95k.
Jest to wymiana statyczna. Ponoć schodzi niemal cały olej.
Tak samo robiłem w IS 300h.

W tiptronicach czy s tronicach przy wymianie statycznej schodzi tylko połowa oleju więc lepiej tam zastosować wymianę dynamiczna. Jest to jednak wymiana bardzo ryzykowna i należy ją robić w specjalizującym się serwisie skrzyń. Taka wymianę robiłem jak jeszcze jeździłem passatem CC.

Pozdrawiam i polecam nie przekonywać jednego czy drugiego do swoich racji. Każdy niech robi to co uważa za słuszne.
Szkoda tylko że serwisy nie pomagają w decyzji

Wysłane z mojego LE2113 przy użyciu Tapatalka

Offline dzemzmaslem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Lipca 2023, 22:10:44 »
Cześć,
ja ostatnio wymieniałem olej w CVT - przy ok. 60 tys. w RAV 4 IV 2013 r. 2,5 z USA.
Mi w ASO powiedzieli, że ma być olej Toyoty ATF WS, to samo mi potwierdzili w serwisie, w którym robiłem wymianę.
Zapłaciłem niecałe 1200zł, przy tym, że na wydruku z wymiany wpisane mam, że zużyli 12 litrów oleju...i to robi kwotę.
Serwis w Auto Wawer w Warszawie - nie jestem specem, ale zrobili profesjonalne wrażenie, dostałem wydruk z urządzenia, posprawdzali mi dodatkowo czy nie ma żadnych błędów na skrzyni.

Pozdrawiam.

To 2.5 z USA tez były CVT ??

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Lipca 2023, 23:59:31 »
Ale rozmawiacie o CVT (benzyna) czy eCVT (hybryda) ?
Bo to zupełnie inne konstrukcje i zalecenia co do wymiany w nich oleju też pewnie są inne.
W CVT jest przekładnia bezstopniowa z paskiem (+ ewentualnie pierwszy bieg fizyczny w Direct Shift CVT), a w eCVT przekładnia planetarna i 2 silniki elektryczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl