Autor Wątek: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku  (Przeczytany 34346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Valvematic 1,6 spadki mocy przy ruszaniu na rozgrzanym silniku
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lipca 2019, 23:57:39 »
Zalej zwykła 95 i sprawdź co się dzieje z wzniosem zaworów.
Ps. Komp był uniwersalny czy toyotowski?.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lipca 2019, 04:51:03 »
Uniwersalny. Jak mogę sprawdzić wznios zaworów?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lipca 2019, 13:57:19 »
Sprobuj dogadac sie z ktoryms ASO na podpiecie kompa jak objawy wystapią, bez gaszenia silnika, od razu jak podjedziesz do nich. Albo niech za kaucją zaloza do auta rejestrator logow, jezeli oczywiscie cos takiego maja. Ja takie zabawki w serwisie FCA widzialem, pozwalaly rozwiazywac ciekawe przypadki.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Sierpnia 2019, 15:57:18 »
Witam ponownie.
A więc auto było u mechanika który pracował kiedyś w Aso teraz prowadzi własny serwis przede wszystkim Lexus, Toyota. Nic nie diagnozował tylko pojeździł (dusił ją na wysokich biegach z niskich obrotów) i stwierdził że nic złego nie zauważył że silnik pracuje prawidłowo  :o . Dzień później auto pracowało jak złoto, nie zamyśliło się ani razu i było dynamiczne. Niestety już następnego dnia wrócił problem  z ruszaniem tylko teraz też już nie tylko na pierwszym biegu ale czasem dwójka i bardzo rzadko trójka też zamuli. Pojechałem więc do Aso i rejestratora logów nie mają ale z dużym prawdopodobieństwem obstawiają uszkodzone sprzęgło ( i ewentualnie skrzynię) podobno na sucho sprawdzając jest za twarde (za ciężko pracuje pedał).Problem tylko przy rozpędzaniu z niższych biegów a jak się rozpędzi to już wszystko idealnie. Co do skrzyni to nie pasowała trochę dwójka że za ciężko wchodzi (na postoju)  , chociaż dla mnie po wymianie oleju w skrzyni pracuje idealnie ( ja nigdy przy wrzucaniu drugiego biegu nie ciągnę lewarka do oporu w swoją stronę) bardzo rzadko przy redukcji lekko przyhaczy ale to naprawdę incydentalnie no i ostatnio kilka razy przy wysokich obrotach odbiła mi trójka( ale to też zdarzyło się raz na parę tygodni). Podobno ślizga się sprzęgło skrajnie zużyte a u mnie może być uszkodzone, chociaż dziwi mnie że doświadczony mechanik podczas jazdy nie wyłapał że coś ze sprzęgłem nie tak  :o  Co myślicie o takiej diagnozie? Oczywiście jak będę się mocno upierał to mechanik weźmie auto na dzień i pojeździ z podpiętym testerem , ale radził też jechać na analizę spalin żeby wykluczyć sondę. No i  zarówno On jak i w Aso mówili ze po czyszczeniu przepływomierza nie muszę odłączać aku???  Wcześniej przy przeglądzie i czyszczeniu przepustnicy wspominałem  też żeby przeczyścili przepływkę , ale chyba dla spokoju kupię jakiś preparat i sam tam sobie zajrzę.
Pozdro

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Sierpnia 2019, 19:01:44 »
Miałem tak samo w starej corolli E11, gdzie uszkodzone były kable od świec. Przy rozpędzaniu się tracił na początku moc, coś dławiło silnik.
Twój 1,6 nowszy, nie ma już kabli tylko są cewki na świecach ale może świece już nie dają rady?
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2019, 19:04:06 wysłana przez Gawith »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpnia 2019, 19:41:58 »
Jak by był.problem z zapłonem to wywalić błąd i check.
Jeśli problem.jest że sprzęgła to w trakcie braku przyspieszenia obroty  by szły do góry.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sierpnia 2019, 19:47:00 »
Przy problemie ze świecami wywala check? Od kiedy?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpnia 2019, 19:56:18 »
Cytuj (zaznaczone)
ale może świece już nie dają rady?
Świece wymienione na oem .
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli problem.jest że sprzęgła to w trakcie braku przyspieszenia obroty  by szły do góry.
Jak problem występuje to obroty od dołu bardzo marnie wzrastają dopiero koło 2 tys może się odblokowuje i jedzie .Jak mnie przytyka to odczucia są takie jak bym jadąc pod górę wrzucił zbyt wysoki bieg, po chwili jakby lekkie szarpnięcie i zaczyna przyspieszać.

A co myślicie o potencjometrze , bo znalazłem parę postów na Avensis z podobnymi objawami i on był winny, tylko że tam zawsze check się zapalał.

Offline kolo41

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Sierpnia 2019, 03:20:14 »
Mam podobnie, u mnie jak ja cisne na trojce do 100km/h to komputer po przerzuceniu na 5 podpowiada zeby zmienic  bieg na nizszy :o

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Stycznia 2020, 20:39:53 »
Do tej pory się z tym nie uporałem ponieważ brak w sz-n mechaników skłonnych podrążyć temat . Zaobserwowałem natomiast że jak już się zatrzymam i mam problem z dynamicznym ruszeniem to wciskam drugi raz sprzęgło i wyrywam z piskiem (wraca moc).
Nie wiem czy to też może mieć jakiś związek ale zauważyłem też że jak wyłączę na manetce światła to obroty spadają w okolicę 600 i czuć drgania, jak postoję tak trochę to się stabilizuje. Jak włączę światła z manetki to obroty są stabilne około 700 +
ale może to normalne z tymi obrotami i też bez włącznie świateł są u Was niższe (oczywiście mowa o obrotach na rozgrzanym silniku)

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2020, 20:44:23 wysłana przez Momek »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Stycznia 2020, 20:58:18 »
Zawsze jak włączysz światła to obroty podbija.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Stycznia 2020, 22:18:18 »
Tak na marginesie to proponuje tankować na orlenie, po drugie może problem jest z układem paliwowym..... ale to trzeba sprawdzić od samego zbiornika.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Stycznia 2020, 23:05:32 »
Właśnie zastanawiałem się czy to się nie zaczęło po akcji serwisowej związanej ze zbiornikiem par paliwa, ale miałem wtedy auto dopiero od około 2 miesięcy a to zdarzało się tak sporadycznie że nie zwróciłem uwagi czy to dokładnie po tym serwisie się zaczęło.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Stycznia 2020, 19:49:56 »
Tak na marginesie to proponuje tankować na orlenie, po drugie może problem jest z układem paliwowym..... ale to trzeba sprawdzić od samego zbiornika.
Czym się różni paliwo z orlenu od tego nie z orlenu? Z innej rafinerii jest? Jakieś przykłady? Dowody?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Stycznia 2020, 19:58:02 »
Czym się różni paliwo z orlenu od tego nie z orlenu? Z innej rafinerii jest? Jakieś przykłady? Dowody?

Może jeszcze chcesz badania na ten temat ?
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl