Autor Wątek: Opony letnie 17" DUNLOP SP SPORT  (Przeczytany 3579 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andr14

• Toyot Leżący
  • *
Opony letnie 17" DUNLOP SP SPORT
« dnia: 21 Kwietnia 2019, 15:39:49 »
Witam jestem niedawno posiadaczem Auris 2 TS HSD 2017r samochód jest na AL 17" i na oponach letnich 225x45x17 DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE. Podczas jazdy przy prędkości ok 40 pojawia się odczuwalne trzęsienie samochodu? niezależnie o nawierzchni drogi.Sprawdziłem wyważenie jest ok denerwuje mnie to podskakiwanie,trzęsienie i opony są dość głosne. W serwisie byłem stwierdzili że to mogło być przez wbity wkręt w oponę,ale to nie pomogło i problem pozostał.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Opony letnie 17" DUNLOP SP SPORT
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2019, 15:48:11 »
Źle wyważone, albo któraś opona walnięta. Normalne. Mi tak się stało jak przejechałem kota. Wybuliło oponę od środka

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2019, 19:40:10 »
Ja na tych oponach wytrzymałem dwa miesiące od zakupu
Niedość że były głośne to jeszcze się już powoli rozwarstwiały a były rocznikowo dwuletnie, miałem inne modele Dunlop i nie było problemów ale ten to niezła kupa, po zakupie nowych opon wszystkie dolegliwości ustąpiły

Offline andr14

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2019, 11:25:36 »
Sprawdzę jeszcze raz wyważenie ,czy można coś takiego reklamować opony są prawie nowe?

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2019, 11:43:54 »
nie ma opcji żebyś przy 40km/h czuł niewyważenie kół. Skoro samochód Ci się trzęsie i drga przy tak małej prędkości obstawiałbym bardziej uszkodzenie kordu opony. Powinni spokojnie to wychwycić w serwisie. Czy można reklamować? Teoretycznie tak. 

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2019, 13:33:32 »
W praktyce tak, w teorii nie bo napewno się to stało z Twej winy.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2019, 13:36:38 »
Połączenie twardości zawieszenia z twardością tej opony daje niestety taki efekt, ze czuć nawet pasy wymalowane na asfalcie :/

Mam identyczny zestaw i są również bardzo głośne, głośniejsze od zimowych nokianow.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2019, 14:40:18 »
Sprawdź jazdę przy różnych ciśnieniach w kołach, spuszczając powietrze o 0,2 bara. Niewielka różnica może mieć duży wpływ na odczucia z jazdy, hałas z opon, silnika, amortyzacja. Wiem bo przez lata stosuję inne ciśnienie w zimie, lecie, na dłuższą trasę, do jazdy na co dzień po mieście.

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwietnia 2019, 14:44:20 »
Mam identyczny zestaw i są również bardzo głośne, głośniejsze od zimowych nokianow.
Może wystąpiło już ząbkowanie? Ja jak zmieniłem opony z zimowych na letnie to byłem w szoku (kupiłem używany samochód na oponach zimowych z kompletem również na lato). Na autostradzie głośny szum i huczenie, gumiarz pokazał mi właśnie, że pojawił się ten problem. Teraz zastanawiam, się czy nie zmienić na nówki, mimo, że sezon by jeszcze dały radę jeżeli chodzi o bieżnik. Opony to conti sport contact 5.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwietnia 2019, 15:36:14 »
Z oponami jest wszystko w porządku. Ten typ tak ma. Serwis mi powiedział, ze po 40k km wyglądają na bardzo mało zużyte.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Kwietnia 2019, 20:03:12 »
Nie zgodzę się bo jeździłem dwa sezony na fastresponsach. I ten typ nie jest głośny przy małych prędkościach. Do 60 ich nie słychać kompletnie

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Kwietnia 2019, 22:59:22 »
Z oponami jest wszystko w porządku. Ten typ tak ma. Serwis mi powiedział, ze po 40k km wyglądają na bardzo mało zużyte.
ok, ale Tobie chyba nie trzęsie i nie podskakuje samochód?

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwietnia 2019, 23:20:29 »
Każdy inaczej odczuwa trzęsienie samochodu. Dla mnie auris na tych oponach zachowuje się stabilnie w każdych warunkach, ale komfort jazdy jest bardzo wątpliwy w każdym zakresie prędkości. Zwłaszcza jak ktoś miał okazję jeździć bardziej komfortowymi samochodami.

Offline andr14

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Maja 2019, 14:11:21 »
Byłem ponownie po długim oczekiwaniu w serwisie i po jeździe próbnej kierownik stwierdził ze samochód jest stosunkowo sztywny i szerokość opon może powodować to / te moje odczucie w czasie jazdy/. Spytał jakim samochodem jeździłem wcześniej???. Zrobiony został test amortyzatorów i jest Ok ,ale problem pozostał. Co mogę jeszcze uzyskać w serwisie.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Maja 2019, 16:06:12 »
Stivo napisał powyżej, ze do 60km/h tych opon nie słychać. Dla mnie jest to kompletna bzdura, ponieważ nigdy nie miałem tak głośnych opon letnich. I wielu użytkowników forum ma odczucia takie jak ja.

Co do twojego pytania: sam miałem ten ?problem?, ale się do tego samochodu po prostu przyzwyczaiłem. Możesz zmienić opony, dać mniejszy profil i szerokość. Będzie niewiele lepiej, ale lepiej.

Spróbuj się przejechać inną hybrydą na takich samych oponach i zupełnie innych, to będziesz miał porównanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl