Autor Wątek: stuki od koła - Corolla E11 FL  (Przeczytany 1287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Odyn1ec

• Prawie Toyot
stuki od koła - Corolla E11 FL
« dnia: 24 Kwietnia 2019, 09:15:40 »
dzień dobry,
to mój pierwszy post na forum (trochę dziwne zauważywszy, że lata świetności forum przeżywało z dekadę temu:) ), więc chciałbym się przywitać. od dobrych paru lat posiadam Corollę E11 i niestety coraz częściej borykam się z rozmaitymi usterkami. tym razem padło na stuki z okolic prawego przedniego koła. są pojedyncze, głośne i wyraźne, jakby odgłos uderzanych o siebie części. występują najczęściej przy pokonywaniu spowalniacza (ale uwaga, czasami również przy przejeżdżaniu tylnym kołem), na nierównościach, gdy autem rozbuja góra-dół, czasami przy skręcie. wydaje mi się, że stuków nie ma przy przytrzymaniu hamulca, ale to może być fałszywy trop. przyspieszanie czy skrajnych pozycje na skręcie nie wywołują stuków.
na razie były wymienione łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora, sworznie zwrotnicy (były wyrobione), poduszka amortyzatora, uszczelnione tłoczki w zaciskach hamulcowych. i dalej wali... zawieszenie było rozkręcone i mechanik twierdzi, że wszystko jest ok. diagnostyka amortyzatorów nie wykazała jakichś uszkodzeń (na szarpaku i wibratorze stuki nie występują, sprawność ok 70%).
czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z podobnym problemem albo ma pomysł na zlokalizowanie usterki?
Pozdrawiam

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: stuki od koła - Corolla E11 FL
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2019, 10:09:45 »
Klocki albo zacisk w jarzmie ? Jeśli będziesz miał luz na prowadnicy zacisku, albo klocki mają luz w jarzmie, to możesz takie rzeczy słyszeć.

Sprawdź też mocowania maglownicy.
3VZ.pl

Offline Odyn1ec

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2019, 10:40:58 »
zaciski jak pisałem były "poprawiane". to są głośniejsze stuknięcia niż od zacisków - czasami czuję w "budzie"
maglownica - sprawdzimy

Offline Odyn1ec

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2019, 09:07:55 »
nie był to przegub...

Offline Odyn1ec

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2019, 20:36:48 »
ani amortyzator.
mocowanie maglownicy w porządku