Autor Wątek: Rav4 III Problem z alarmem (KEYLESS)  (Przeczytany 5901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekv4

• Prawie Toyot
Rav4 III Problem z alarmem (KEYLESS)
« dnia: 25 Kwietnia 2019, 08:09:24 »
Witam , i kolejny raz alarm w mojej Rav'ce strzelił focha .
Może po kolei , posiadam Rav4 z 2012 r z systemem KEYLESS czyli jak nazywają inteligentnym kluczykiem .
Pierwszy raz problem wystąpił w zeszłym roku mianowicie nie mogłem się dostać do samochodu pilot nie reagował na przyciski , po wielokrotnych próbach wreszcie się udało dostać do samochodu , ale to nie koniec problemów .Problemem było odpalenie silnika a na wyświetlaczu pojawiał się cały czas komunikat że nie wykryto kluczyka (co jest zastanawiające bo pilota miałem na wierzchu ) po pewnym czasie wszystko zaczęło działać normalnie (otwieranie , zamykanie , odpalanie , żadnych komunikatów) .
Przeszukałem internet ale mądrych informacji nie znalazłem pomimo że podobne przypadki były opisywane , a porady "wymień baterie w pilocie " są tylko i wyłącznie dla LAIKÓW bo świadomy użytkownik zacznie od tej czynności i takich porad proszę nie przesyłać .
Kolejne razy wystąpiły w tym roku jak wcześniej opisane , ale tym razem przyjrzałem się co się dzieje i zauważyłem że po podejściu do samochodu kontrolka w pilocie często miga , wcześniej migała sporadycznie i do samochodu nie da się dostać a jak już to problem z odpaleniem (komunikat ze nie wykryto kluczyka) a po pewnym czasie wszystko wraca do normy , dodam że w różnych miejscach parkowania a w pobliżu  nie zauważyłem nic co możne emitować zakłócenia .
Proszę o fachową poradę  .
Oraz jezeli to możliwe informacje o rozmieszczeniu anteny/anten od Keylessa i centralki wraz z jakimś manualem i schematami .
Dziękuję .

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 III Problem z alarmem (KEYLESS)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2019, 08:49:38 »

Jak masz dwa kluczyki to zmień na drugi, to wykluczy zalanie, ewentualne braki łączeń zaśniedziałych styków wewnątrz kluczyka. 

Offline marekv4

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2019, 08:54:02 »
Niestety to już sprawdzałem , na obu to samo . Baterie też wymienione.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2019, 09:41:39 »
To pozostaje sterowniki czy moduł , ale to już jedziesz do Aso to zrobią . Nie mam żadnych schematów bo to pewnie nie udostępnia nikt.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2019, 09:46:05 »
Ktoś już pisał na forum, że ludzie mają pozakładane na domach czujniki od domowych stacji pogodowych, które to czujniki wysyłają sygnał z danymi do stacji pogodowej w mieszkaniu, zaś sygnał ten zakłócał mu działanie sygnału pomiędzy kluczykiem a pojazdem.

Żeby to wykluczyć, najlepiej jedź gdzieś na łąki/pola, gdzie nie ma domów i tam sprawdź czy dalej nie działa.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2019, 10:08:06 wysłana przez carinae20gli »

Offline marekv4

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwietnia 2019, 10:08:19 »
Jeszcze raz napiszę : takie niedziałanie występuje sporadycznie a nie cały czas , a co do zakłóceń jest taka ewentualność tylko jak to sprawdzić czy potwierdzić ?????????.
Wizyta w serwisie zapewne nic nie da (rozmawiałem telefonicznie ) jak znam życie to akurat wtedy może nie wystąpić problem .
Auto postoi i tak nic nie zrobią , jedynie i tylko wtedy gdyby problem utrzymywał się cały cas - ale wtedy to i ja bym go opanował .
Wymiana modułu , pewnie tak tylko na jaki - proszę o konkrety typ etc..
Pozdrawiam

Offline migol

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2021, 10:54:02 »
Jeszcze raz napiszę : takie niedziałanie występuje sporadycznie a nie cały czas , a co do zakłóceń jest taka ewentualność tylko jak to sprawdzić czy potwierdzić ?????????.
Wizyta w serwisie zapewne nic nie da (rozmawiałem telefonicznie ) jak znam życie to akurat wtedy może nie wystąpić problem .
Auto postoi i tak nic nie zrobią , jedynie i tylko wtedy gdyby problem utrzymywał się cały cas - ale wtedy to i ja bym go opanował .
Wymiana modułu , pewnie tak tylko na jaki - proszę o konkrety typ etc..
Pozdrawiam
Dzień dobry, czy udało się rozwiązać problem? U mnie to samo. W garażu po przybliżeniu się do auta dioda miga z większa częstotliwością i żadnej reakcji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl