Witam , i kolejny raz alarm w mojej Rav'ce strzelił focha .
Może po kolei , posiadam Rav4 z 2012 r z systemem KEYLESS czyli jak nazywają inteligentnym kluczykiem .
Pierwszy raz problem wystąpił w zeszłym roku mianowicie nie mogłem się dostać do samochodu pilot nie reagował na przyciski , po wielokrotnych próbach wreszcie się udało dostać do samochodu , ale to nie koniec problemów .Problemem było odpalenie silnika a na wyświetlaczu pojawiał się cały czas komunikat że nie wykryto kluczyka (co jest zastanawiające bo pilota miałem na wierzchu ) po pewnym czasie wszystko zaczęło działać normalnie (otwieranie , zamykanie , odpalanie , żadnych komunikatów) .
Przeszukałem internet ale mądrych informacji nie znalazłem pomimo że podobne przypadki były opisywane , a porady "wymień baterie w pilocie " są tylko i wyłącznie dla LAIKÓW bo świadomy użytkownik zacznie od tej czynności i takich porad proszę nie przesyłać .
Kolejne razy wystąpiły w tym roku jak wcześniej opisane , ale tym razem przyjrzałem się co się dzieje i zauważyłem że po podejściu do samochodu kontrolka w pilocie często miga , wcześniej migała sporadycznie i do samochodu nie da się dostać a jak już to problem z odpaleniem (komunikat ze nie wykryto kluczyka) a po pewnym czasie wszystko wraca do normy , dodam że w różnych miejscach parkowania a w pobliżu nie zauważyłem nic co możne emitować zakłócenia .
Proszę o fachową poradę .
Oraz jezeli to możliwe informacje o rozmieszczeniu anteny/anten od Keylessa i centralki wraz z jakimś manualem i schematami .
Dziękuję .