Autor Wątek: Dreszcze lub coś jeszcze (F)  (Przeczytany 17061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Dreszcze lub coś jeszcze (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipca 2008, 21:26:44 »
pojezdzilem po warsztatach cos tam osluchiwali opukiwali, luzy delikatne sa na przegubach ale ze nie na takich ludzie jedza,

Przykład kompletnego braku wiedzy o działaniu i usterkach w układzie przeniesienia napędu.Dla dobrego mechanika wystarczy ze dobrze wysłucha Twojego opisu usterki.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipca 2008, 21:36:25 »
[...]
W 2.0(benzyna) prawa jest długa i podparta dodatkowym łożyskiem.

To jest właśnie krótka.
Długa jest w 1,6 i 1,8 bo nie jest niczym podparta i idzie bezpośrednio ze skrzyni do piasty.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lipca 2008, 22:15:23 »
Perzan to mi zamotales:/ Potrzebuje prawej do 3S-FE i jaka to wkoncu jest?? Krotka czy dluga?? Po konsultacjach mam 2 glosy na dluga i twoj na krotka.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lipca 2008, 22:16:45 »
Jeśli kierownica jest po lewej, to długa jest po prawej (ustalałem będąc wewnątrz).
Chyba, że ona jest dzielona - nigdy jej nie wyjmowałem (myślałem , że jest cała).

W każdym razie - prawa jest podparta łożyskiem.

[edit] I jeśli przy podporze nie jest dzielona to jest długa.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2008, 22:53:01 wysłana przez piasek101 »

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipca 2008, 22:19:54 »
Perzan to mi zamotales:/ Potrzebuje prawej do 3S-FE i jaka to wkoncu jest?? Krotka czy dluga?? Po konsultacjach mam 2 glosy na dluga i twoj na krotka. A jutro chce po ludziach dzwonic i zamawiac. wiec..?? :|

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lipca 2008, 22:33:44 »
Tak jak pisałem wcześniej - sprzedający ma wiedzieć czy ma prawą czy lewą.

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lipca 2008, 22:47:54 »
dobra dobra widze zamot sie zrobil :D Po primo ustalmy co rozumiemy przez "prawa". Prawa, gdy siedzimy za kierownica i polos jest na prawe kolo. Kupuje uzywke bo o nowce to chyba niema co mowic, i czlenio sie mnie pytal czy z absem i czy krotka, czy dluga. I tu wlasanie bol. Mnie tez sie zdaje ze prawa jest dluga. A ty Perzan niemiales cos na odwrot w komorze silnika?? Czy mi sie tylko cos gdzies na jakims watku wydawalo??

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lipca 2008, 23:05:15 »
Prawa strona samochodu jest jedna. W polsce przepisy mówią, że kierownica jest po lewej stronie samochodu, a ta przeciwna jest prawa.
Zawsze zaznaczam wyraźnie jeśli piszę "prawa" lub "lewa" mając na myśli widok od przodu auta.
Jedno ustalone.
Drugie, to w 2,0 prawa półoś jest dzielona. Od skrzyni do podpory (łożyska) jest sztywne względem silnika i skrzyni. Za łożyskiem podporowym jest przegub wewnętrzny i od niego idzie krótka półośka do piasty.
Natomiast 1,6 i 1,8 mają prawą półoś w jednym kawałku, przegub wewnętrzny jest przy samej skrzyni, a gdzieś tam w okolicy połowy jest jakiś ciężarek równoważący czy taki jakiś wynalazek.
Stąd jest długa i krótka.
Jak do 2,0 to musisz kupić całość od skrzyni do piasty razem z podporą, żeby przegub wewnętrzny był kompletny. Jak kupisz samą "półośkę krótką" to przegub wewnętrzny może się sypnąć szybciej niż się spodziewasz :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lipca 2008, 16:36:40 »
Prawa polos do 3S-FE jest dluga i koniec i kropka. Sprawdzone.
Pytanie: czy polos od 1.8 bedzie pasowac do 2.0?? I czy niepadnie przypadkiem szybciej ze wzgledu na wiekszy moment do przelozenia??

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lipca 2008, 17:59:52 »
Prawa polos do 3S-FE jest dluga i koniec i kropka. Sprawdzone.
Tak i ja pisałem, ale dotyczy to tylko odległości skrzyni biegów od koła.

Po poście Perzana (nie chciałem już zaśmiecać forum i tłumaczyć się) ,,przypomniałem" sobie o przegubie wewnętrznym, który dzieli ,,moją półoś" na dwie części :
1. od skrzyni (podparta łożyskiem) do przegubu wewnętrznego
2. od przegubu wewnętrznego do zewnętrznego (faktyczna półoś).

Jeśli to wszystko sprawdziłeś i prawa jest dłuższa - ja mam wątpliwości, ale wystarczy wejść pod samochód i zmierzyć (chyba różnica w długości nie jest w mm).

Co do różnic 1.8 a 2.0 - w tej pierwszej  jest cała (niedzielona) półoś prawa (z takim ciężarkiem ,,na środku"; nie zmieścisz jej do 2.0.

Poczekaj na inne opinie.

[edit] Tu jest ta z ciężarkiem (niżej )

http://www.allegro.pl/item394671138_polos_przegub_carina_e_1_8_16v_7a_fe.html

« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2008, 18:06:06 wysłana przez piasek101 »

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lipca 2008, 18:54:22 »
Czyli przed wyjazdem nie wymienie polosi:| Dobrze ze brejdak ma samochod, to Carina pojdzie w odstawke i pozniej poszukam. Dostalem polos od 1.8 i mowili ze to samo co 2.0 ale widac nie. Pozatym miala oslone przegubu zewnetrznego uszkodzona, wiec byla tym bardziej niepewna. Na szczescie kase zwroca, wiec luz. A co myslicie o regeneracji?? Warto czy nie??  Tu jest stronka ktora mnie zainteresowala: http://polosie.pl/

rafsado

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwietnia 2010, 13:30:07 »
Miałem opisany powyżej problem z moja Carina 2.0 gli przy dynamicznym wciskaniu gazu przy około 90 km/h wszystko zaczynało sie trząść. Okazało się że to połosie. Posłałem do wyżej wymienionej firmy i po sprawdzeniu wszystkich czterech przegubów okazało się że do roboty sa dwa. Regeneracja dwóch (jeden zewnętrzny drugi wew) wyniosła 550 zł niedawno je załozyłem no i zabrałem sie do testowania. Przy 90km/h wszystko ok niestety problem występuje nadal ale przy około 170 km/h...

Bilans całej operacji mimo wszystko zaliczam na plus. nie ma cudów to tylko regeneracja...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl