Autor Wątek: Żarówki HIR2  (Przeczytany 29052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Żarówki HIR2
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Maja 2019, 23:27:46 »
W hybrydzie napiecie 12V powstaje w inny sposob niz w klasycznym napedzie. U mnie w AII HSD 2014 tryb pracy nie ma widocznego wplywu na jasnosc swiecenia swiatel mijania.

Offline Krzysiek108

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Maja 2019, 15:23:51 »
Właśnie przepaliła mi się żarówka Philipsa, natomiast druga to była jakaś chinska w dodatku 9006, a nie 9012.

Ps. Właśnie zamówiłem PIAA Hyper Arros.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2019, 15:45:18 wysłana przez Krzysiek108 »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maja 2019, 19:19:11 »
Znalazłem taką żarówkę na niemieckim amazonie - Hella 8GH 009 319 Bulb, 12 V.

Ma pozytywne opinie i jest relatywnie tania ~10 Eur. Zastanawiam się nad zakupem jako zapas bo ceny tych żarówek w sklepach tak niskie nie są a jak się spali to trzeba będzie kupić "na już".

Offline Krzysiek108

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Maja 2019, 19:22:34 »

Ma pozytywne opinie i jest relatywnie tania ~10 Eur. Zastanawiam się nad zakupem jako zapas bo ceny tych żarówek w sklepach tak niskie nie są a jak się spali to trzeba będzie kupić "na już".
Ja dalem niecałe 50 funtów z przesyłką, bo potrzebuje na już. Jutro do południa będą w domu.

« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2019, 19:24:22 wysłana przez Krzysiek108 »

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Maja 2019, 21:10:40 »

Nie żeby się czepiać, ale żebyśmy wszyscy wiedzieli jak podejść do tematu, skąd wiesz, ze ta żarówka Hella posiada stosowna homologację dla naszych samochodów i czy ubezpieczyciel w razie kolizji nie będzie miał wątpliwości czy uznać roszczenie? Jest jakaś zasada - oznaczenia, certyfikaty?

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Maja 2019, 23:54:32 »
Nie żeby się czepiać, ale żebyśmy wszyscy wiedzieli jak podejść do tematu, skąd wiesz, ze ta żarówka Hella posiada stosowna homologację dla naszych samochodów i czy ubezpieczyciel w razie kolizji nie będzie miał wątpliwości czy uznać roszczenie? Jest jakaś zasada - oznaczenia, certyfikaty?

Świetne pytanie. Nie mam pojęcia.

Można się jedynie domyślać po kraju producenta - Hella jest niemiecka, sklepu w którym żarówka jest sprzedawana - niemiecki Amazon, oraz samego sprzedawcy - wygląda na oficjalne konto Hella. Pod spodem na stronie produktu ktoś zadał pytanie czy żarówka jest zgodna z niemieckim TUEV. Ktoś inny odpowiedział, że posiada oznaczenie E1 na podstawie. Oczywiście dla pewności warto byłoby zapytać bezpośrednio u sprzedawcy.

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Maja 2019, 09:53:07 »

Trochę siedzę w branży "żarówkowej" więc pozwolę sobie w wielkim skrócie sprostować kwestię homologacji żarówek. Po pierwsze nie istnieje coś takiego, jak homologacja dedykowana konkretnej marce czy modelowi pojazdu. Żarówka posiada po prostu homologację lub nie. Producenci (Philips, Osram etc) zwracają się do odpowiedniej instytucji, która przeprowadza badania danego typu żarówki i na podstawie ich wyników (zgodności parametrów z wzorcowymi) wydaje wspomnianą homologację. Jej numer zazwyczaj umieszczany jest na samej żarówce w formie ciągu kilku znaków (liter/cyfr) poprzedzonych oznaczeniem kodowym instytucji która takową homologacje wydała (znaczek E1, E4 etc).

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Maja 2019, 10:52:16 »
Producenci (Philips, Osram etc) zwracają się do odpowiedniej instytucji, która przeprowadza badania danego typu żarówki i na podstawie ich wyników

Dzięki za informację. Czy można zakładać, że wszystkie żarówki znanych producentów będą miały tą homologację a te z Azji już niekoniecznie?
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2019, 10:56:20 wysłana przez al2357 »

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Maja 2019, 11:30:45 »
Uznani producenci nie mogą sobie raczej pozwolić na wypuszczenie na rynek produktu, który nie jest homologowany. Osobnym tematem są oczywiście żarówki "wzmacniane" (np. o większej mocy niż nominalne) lub wersje standardowych żarówek w odmianie ksenonowej lub ledowej. Tutaj zazwyczaj producenci umieszczają informację, że takie źródła światła nie są przeznaczone do użytkowania na drogach publicznych.
Zakup żarówek takich producentów jak Philips, Osram, Narva, Tungsram, Hella, Bosma, czy Bosch to zazwyczaj gwarancja tego, że żarówka taka posiadać będzie wymaganą homologacje. Natomiast nie można też z góry zakładać, że każdy produkt azjatycki homologacji posiadać nie będzie. Nie od dziś wiadomo, że znane marki w różnych branżach przenoszą swoją produkcje na Daleki Wschód celem obniżenia jej kosztów. Nie inaczej jest z wcześniej wymienionymi "markowymi" producentami żarówek.
Tak czy inaczej, najlepiej sprawdzić fizycznie czy żarówka którą zamierzamy kupić posiada na swoim trzonku "wybity" numer homologacji.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Maja 2019, 15:28:49 »

Trochę siedzę w branży "żarówkowej" więc pozwolę sobie w wielkim skrócie sprostować kwestię homologacji żarówek. Po pierwsze nie istnieje coś takiego, jak homologacja dedykowana konkretnej marce czy modelowi pojazdu. Żarówka posiada po prostu homologację lub nie. Producenci (Philips, Osram etc) zwracają się do odpowiedniej instytucji, która przeprowadza badania danego typu żarówki i na podstawie ich wyników (zgodności parametrów z wzorcowymi) wydaje wspomnianą homologację. Jej numer zazwyczaj umieszczany jest na samej żarówce w formie ciągu kilku znaków (liter/cyfr) poprzedzonych oznaczeniem kodowym instytucji która takową homologacje wydała (znaczek E1, E4 etc).
Oby tak było jak piszesz.
No tylko pozostaje jeszcze pytanie czy znaczek homologacji "Ex" jest poparty faktycznym certyfikatem i czy my użytkownicy mamy do niego dostęp? Ale teraz to już się trochę czepiam.

Bo to prawda jest. Znajomemu nie wypłacili odszkodowania (kolizja nie z jego winy) bo miał żarówki z tesco za 4 zł.

To co za g...o kupił Twój znajomy w tym Tesco? Taka marka jak Tesco sprzedaje żarówki bez znaczka E?   <zolta>
A może to ubezpieczyciel kieruje się własnymi interpretacjami homologacji i na tej podstawie kwalifikuje żarówki na homologowane lub nie?  <regulamin>

No powiem Wam, że to bardzo ciekawy temat jest bo płacimy ubezpieczenie a nie wiemy jak się zachować aby ubezpieczyciel nie miał tzw. wontów.

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Maja 2019, 16:10:18 »
No tylko pozostaje jeszcze pytanie czy znaczek homologacji "Ex" jest poparty faktycznym certyfikatem i czy my użytkownicy mamy do niego dostęp? Ale teraz to już się trochę czepiam.

Jak wspomniałem, uznani na rynku producenci nie pozwoliliby sobie na akcje z "lewą" homologacją. To mogłoby pogrzebać wiarygodność marki. W przypadku producentów mniej znanych możliwość taka teoretycznie wchodzi w rachubę. Zwykły zjadacz chleba nie bardzo ma możliwość porównania numeru homologacji umieszczonej na żarówce z tą, która faktycznie widnieje na wydanym przez odpowiedni organ dokumencie certyfikującym. Producenci bardzo niechętnie udostępniają taką dokumentację z racji tego, że widnieje na nich sporo wrażliwych informacji, w tym np. dane dotyczące konkretnego miejsca produkcji żarówki (fabryki) czy też marek/firm dla których dana fabryka żarówki produkuje. Jeśli już udaje się zdobyć takowy dokument, to najczęściej jest on w odpowiedni sposób spreparowany przez producenta/dystrybutora tak, aby część informacji pozostała niejawna.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Maja 2019, 19:29:08 »
Uznani producenci nie mogą sobie raczej pozwolić na wypuszczenie na rynek produktu, który nie jest homologowany.
Osram ma kilka żarówek, które nie są homologowane, Phillips także i nie piszę tutaj o LED'ach czy Xenonach.
Kiedyś nieświadomie kupiłem w markecie żarówki Osram i okazało się, że nie mają homologacji - zwykłe żarówki longlife.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Maja 2019, 19:53:33 »
Uznani producenci nie mogą sobie raczej pozwolić na wypuszczenie na rynek produktu, który nie jest homologowany.
Osram ma kilka żarówek, które nie są homologowane, Phillips także i nie piszę tutaj o LED'ach czy Xenonach.
Kiedyś nieświadomie kupiłem w markecie żarówki Osram i okazało się, że nie mają homologacji - zwykłe żarówki longlife.
Ale jaja!
Czyli obligo to sprawdzać czy żarówka ma homologację - zawsze i wszędzie.

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Maja 2019, 17:13:03 »
Kiedyś nieświadomie kupiłem w markecie żarówki Osram i okazało się, że nie mają homologacji - zwykłe żarówki longlife.

Wielu producentów posiada w swojej ofercie żarówki samochodowe bez homologacji, Ci uznani również. Wynika to z prozaicznego faktu, iż nie wszystkie żarówki samochodowe podlegają obowiązkowi ich certyfikowania. Generalnie chodzi o to, że obowiązkowi homologacji podlegają żarówki stosowane w oświetleniu zewnętrznym pojazdu, czyli te które stanowią o jego widoczności na drodze. Pozostałe, np. te stosowane w oświetleniu wewnętrznym nie wymagają takich procedur.

Jeśli zaś chodzi o standardowe żarówki Osram typu Long Life, to aż mi się wierzyć nie chce że mogłyby nie posiadać homologacji...

Offline Krzysiek108

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Maja 2019, 17:15:11 »
Po wymianie żarówek różnica kolosalna. PIAA polecam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl