Autor Wątek: Rav4 4wd ASB  (Przeczytany 2019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szablozębny

• Prawie Toyot
Rav4 4wd ASB
« dnia: 01 Maja 2019, 12:23:26 »
Witam, zakupiłem Toyotę Rav4 2.0pb 4wd z automatem, chciałem sobie powymieniać, płyny ustrojowe tj. oleje w dyfrach, silniku, a skrzynię chyba zostawię fachowcowi. Mam pytanie odnośnie dyferencjałów, a właściwie o przedni dyferencjał, jaki tam wlać olej, i czy coś co jest różnie nazywane w różnych miejscach jak: reduktor, skrzynka transmisyjna, przekładnia kątowa czy hipoidalna itp czyli prawdopodobnie coś pomiędzy skrzynią a dyfrem, czy tam wlewa się osobno olej?, jeżeli tak to jaki. Gdzie znajdę informację ile oleju wchodzi do danego podzespołu? Czy dyfer ma LSD?

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 4wd ASB
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2019, 12:28:47 »
ale wiesz że rav4 jest w 5 generacjach?

Offline Szablozębny

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2019, 20:30:11 »
Przepraszam, 2004r.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2019, 23:17:11 »
Chcesz to samo robić, ASO czy u jakiegoś mechanika.
ASO ma tę zaletę, że powinni wiedzieć co i jak zrobić + a olej uleją z wielkiej beki, wiec zapłacisz tyle ile będzie użyte.
Jak szukasz, jaki płyn lub olej kupić do swojego samochodu.
To polecam, wyszukiwarki doboru oleju na stronach producenta.
np. Motul czy Mobil
Po wybraniu swojego samochodu, wyskoczą ci wszystkie pasujące i co ile, należy wymieniać.

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maja 2019, 00:16:39 »
skrzynia U241F,
wymiana w niej oleju to łatwizna
mały poradnik, ta sama skrzynia -> https://youtu.be/IjBkvcLTIBo
filtr skrzyni taki -> http://midparts.com.pl/mobile/pl/p/U140-U240-U241-FILTR-Z-USZCZELKA-MISKI/2043

informacje na temat płynów ustrojowych tu -> https://ravenol.lubricantadvisor.com/default.aspx?lang=pol

polecam oleje Ravenol, są świetne jakościowo i nie przecenione jak inne znane marki,

olej tylko klasy T-IV, na bagnecie oleju jest też wygrawerowany taki symbol, niby są zamienniki ale jeśli jest dostępny taki jak trzeba to po co kombinować,

pamiętaj że poziom oleju w automatycznej skrzyni sprawdza się gdy olej jest rozgrzany a silnik uruchomiony,
moment dokręcenia śrub filtra to 11Nm, śruby misy olejowej 8Nm wklejka się je na niebieski klej do gwintów,

ja sam sobie wymieniałem olej w automacie, nigdy wcześniej tego nie robiłem, było to 1,5 roku temu a zrobiłem od tego czasu 20 tyś km

tylko jedno ale, chyba wszędzie podają że przy wymianie "serwisowej" potrzeba 3.5L oleju, u mnie jakoś spłonęło 4,3L, duża bańka ma 4L i musiałem na szybko kupować dodatkowy litr,
mimo to na samodzielnej wymianie statycznej oleju w asb wyrobiłem się w kwocie 250 zł za filtr WIX (udało się go tanio kupić) i olej Ravenol T-IV

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maja 2019, 09:54:56 »
Ja zamówiłem oryginalne oleje Toyoty w intercarsie, różnica prawie żadna a jakoś do mostu/dyfra bałem się inny zalać. Nawet opakowania są dostosowane pojemnościowo w miarę do potrzeb.

btw, z tego poradnika YT wklejonego przez alk80 niezły szlam ze skrzyni wypłynął. Chyba bym po 100km kolejną wymianę zrobił.

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2019, 10:29:55 »
Radek i tu byś się zdziwił, bo oleje OE Toyoty są kiepskiej jakości, zwłaszcza silnikowe, nawet w fabrykach nie leją tych olejów,

czytałem na grupie Previi o przypadku wymiany oleju w U140E po 300 tyś km, ponoć spłyneła smoła a po wymianie oleju auto zrobiło kolejne 350 tyś km

Offline Szablozębny

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2019, 13:09:32 »
Czy tylny dyfer ma LSD?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl