Autor Wątek: Codzienne użytkowanie Corolla Sedan HSD  (Przeczytany 41146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JRA

• Toyot Leżący
  • *
Codzienne użytkowanie Corolla Sedan HSD
« dnia: 10 Maja 2019, 09:44:09 »
Pierwsze 4000km za mną. Majówkowa podróż do Włoch pozwoliła zweryfikować auto.

Na +:
- średnie spalanie 4,5L - PL,CZ,A autostrada 120km/h, IT - drogi krajowe i miasta zgodnie z przepisami
- adaptacyjny tempomat + asystent pasa ruchu - auto samo trzyma tor jazdy, czasem wyręcza kierowcę, spokojnie radzi sobie bez rąk na kierownicy
- wygodne fotele i przyjemna pozycja za kierownicą (mega postęp w stosunku do poprzednika)
- bardzo dobre prowadzenie, razem z jakością wnętrza tutaj nastąpił również przełom
- płynność napędu hybrydowego bardzo duża, znacznie lepsza niż w HSD 136km

Na -:
Przy 140km/h jest głośno od słupków i lusterek
Mniejszy bagażnik niż w poprzedniku i nadal wnikające zawiasy do środka

Na +/-:
Dynamika auta. Po prostu do jazdy. Ani wolne, ani szybkie za to bardzo oszczędne. Wyprzedzania na krajówkach nawet sprawne, elektryczny silnik daje od razu kopa. 3 tryby jazdy. 80% na Normal, 20% na ECO. Na Power nie jeżdżę gdyż podnosi obroty i głośniej wyje.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyboru auta!
ex. Auris TS HSD '15
ex. Auris TS 1.6 '17
ex. Corolla 1.6 '16
ex. CHR HSD Selection '18
ex.Corolla Comfort 1.6 '17
Corolla Sedan HSD '19
CHR HSD Selection JBL '19

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Codzienne użytkowanie Corolla Sedan HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2019, 00:24:26 »
ile to ma koni?
RAV4 2.5 hybrid

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2019, 07:00:15 »
Sedan jest tylko w opcji 122 KM w HSD.

Napisz co masz na mysli ze jest lepsza plynnosc ukladu HSD niz w Auris? Dla mnie HSD w Auris jest bardzo plynny.

Nie brakuje Ci skali Charge/Eco/Power zamiast obrotomierza? Ja juz sie calkiem przestawilem :)

Remek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2019, 10:12:28 »
Pierwsze 4000km za mną. Majówkowa podróż do Włoch pozwoliła zweryfikować auto.

Na +:
- średnie spalanie 4,5L - PL,CZ,A autostrada 120km/h, IT - drogi krajowe i miasta zgodnie z przepisami
- adaptacyjny tempomat + asystent pasa ruchu - auto samo trzyma tor jazdy, czasem wyręcza kierowcę, spokojnie radzi sobie bez rąk na kierownicy
- wygodne fotele i przyjemna pozycja za kierownicą (mega postęp w stosunku do poprzednika)
- bardzo dobre prowadzenie, razem z jakością wnętrza tutaj nastąpił również przełom
- płynność napędu hybrydowego bardzo duża, znacznie lepsza niż w HSD 136km

Na -:
Przy 140km/h jest głośno od słupków i lusterek
Mniejszy bagażnik niż w poprzedniku i nadal wnikające zawiasy do środka

Na +/-:
Dynamika auta. Po prostu do jazdy. Ani wolne, ani szybkie za to bardzo oszczędne. Wyprzedzania na krajówkach nawet sprawne, elektryczny silnik daje od razu kopa. 3 tryby jazdy. 80% na Normal, 20% na ECO. Na Power nie jeżdżę gdyż podnosi obroty i głośniej wyje.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyboru auta!
jak ta toyota jeździ w porównaniu do CHRa? Ja jestem bardzo zainteresowany wersją kombi i tym ich całym 2.0l silnikiem jeśli będę mieli dobre promocje na koniec rok to zostawie chr'a i wezmę corolle

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2019, 11:35:29 »
Pytanie do kolegów @Remek i @JRA: jaka jest maksymalna prędkość przy której dostępny jest tryb żeglowania w trybie EV w Waszych Toyotach? W Aurisie to jest licznikowe 74 km/h. Jestem ciekaw czy u Was (4. gen HSD) jest to większy próg? W Corolli 2.0 HSD jest to 115 km/h ale tutaj jest mocniejszy układ hybrydowy.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2019, 15:33:28 »
Ja kupiłem CHRa z perspektywą zmiany po 3 latach na większe auto plus robimy tylko 12tys rocznie więc by nam nigdy dopłata do Hybrydy nie zwróciła.
Jeśli chodzi o nową Corolle to wzięlibyśmy 2.0l hybrydę bo ma więcej mocy plus auto kupilibyśmy już na dłuższy okres, pewnie 5-7lat

Offline JRA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2019, 12:59:00 »
Płynniejsza praca ukadu hybrydowego to mniej zauważalne włączenia silnika spalinowego i przejścia między poszczególnymi trybami pracy. Lepsze wyczucie na pedale gazu, którym łatwiej regulować jazdę. Żeglowanie w trybie EV nie sprawdzałem maksa ale przy 100kmh widziałem kontrolkę EV. Przy częstej jeździe na aktywnym tempomacie nie zaprzątam sobie głowy trybami. Dobrze, że można wyregulować odległości do poprzedzającego nas auta. Szybki dostęp z kierownicy i można to zmienić.

W CHR mam ten sam układ ale Corolla jeździ się przyjemniej ze względu na lepsze fotele i więcej miejsca za kierownicą przy moich gabarytach, przyjemniejsze wykończenie wnętrza.  Na tylnej kanapie i w bagażniku również więcej miejsca.

Skala ECO/power/CHG jest dostępna na ekranie środkowym. Obrotomierz fajna sprawa, tego mi brakowało. Teraz może być na zegarach jedno i drugie. Wybór trybu jazdy przełącznikiem obok skrzyni biegów znacznie lepszy niż gmeranie w komputerze jak w CHR. Duża dźwignia zmiany biegów znacznie lepsza niż to małe ustrojstwo, które było w Aurisie.
ex. Auris TS HSD '15
ex. Auris TS 1.6 '17
ex. Corolla 1.6 '16
ex. CHR HSD Selection '18
ex.Corolla Comfort 1.6 '17
Corolla Sedan HSD '19
CHR HSD Selection JBL '19

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2019, 15:49:11 »
No to fajnie  :good:

O C-HR czytałem ze żeglowanie EV działa do 70 km/h. W Corolli to więc podnieśli. Wiadomo technologicznie C-HR jest 3 lata do tyłu za Corollą.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2019, 15:53:06 »
Płynniejsza praca układu hybrydowego to mniej zauważalne włączenia silnika spalinowego i przejścia między poszczególnymi trybami pracy. Lepsze wyczucie na pedale gazu, którym łatwiej regulować jazdę.
W Aurisie są niezauważalne, więc nie wiem jak mogą być mniej zauważalne w Corolli?  Może chodzi o to że silnik spalinowy jest jakby nieco lepiej wyciszony?  Piszę jakby, bo o ile bez wątpienia jest różnica przy porównaniu z moją po 80 tys km to już jak wsiadam do Aurisa flotowej nówki, różnica nie jest taka oczywista.

Cytuj (zaznaczone)
W CHR mam ten sam układ ale Corolla jeździ się przyjemniej ze względu na lepsze fotele i więcej miejsca za kierownicą przy moich gabarytach, przyjemniejsze wykończenie wnętrza.  Na tylnej kanapie i w bagażniku również więcej miejsca.
W porównaniu z klitkowatym C-HR to na pewno, ale trzeba porównywać z poprzednią Corollą.  Nowy sedan jest o 1 cm dłuższy, pół cm szerszy i 3 cm niższy - czyli gabarytowo jest mniejszy od poprzednika.  Drzwi są znacznie grubsze więc miejsca na szerokość na wysokości bioder jest mniej , zwłaszcza z tyłu.  Wygląda też że ze względu na obniżenie kabiny obniżyli wysokość siedziska kanapy.

Cytuj (zaznaczone)
Duża dźwignia zmiany biegów znacznie lepsza niż to małe ustrojstwo, które było w Aurisie.
To jedno z większych rozczarowań.  Wielka kompletnie zbędna wajcha, zupełnie niepotrzebna bo przecież w eCVT to jedynie elektryczny przełącznik.  Liczyłem na to, że Toyota w ogóle zrezygnuje z dźwigni, ale motoryzacyjna konserwa ma się dobrze.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2019, 15:57:42 »
Wiadomo technologicznie C-HR jest 3 lata do tyłu za Corollą
E tam.  Ten sam napęd, ta sama płyta podłogowa.  Nowe wyświetlacze i trochę więcej softu od bezpieczeństwa.  Za chwilę C-HR będzie miał facelift to dogoni.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Maja 2019, 09:05:11 »
Ale na pewno jest inny sterownik silnika skoro żeglować można w trybie EV przynajmniej do 100 km/h (chyba nawet do 115) zamiast do 70 km/h. W Corolli musi być lepsza efektywność cieplna silnika skoro sterownik silnika zezwala na wyłączenie silnika spalinowego przy takiej prędkości.

Poza tym również uważam, że Auris ma bardzo płynną pracę układu HSD  <taniec>

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Maja 2019, 22:21:01 »
W Corolli musi być lepsza efektywność cieplna silnika skoro sterownik silnika zezwala na wyłączenie silnika spalinowego przy takiej prędkości.
Ale co ma efektywność cieplna silnika spalinowego do maksymalnej prędkości jazdy na elektrycznym?

Offline maciek89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maja 2019, 13:54:48 »
Cytuj (zaznaczone)
Duża dźwignia zmiany biegów znacznie lepsza niż to małe ustrojstwo, które było w Aurisie.
To jedno z większych rozczarowań.  Wielka kompletnie zbędna wajcha, zupełnie niepotrzebna bo przecież w eCVT to jedynie elektryczny przełącznik.  Liczyłem na to, że Toyota w ogóle zrezygnuje z dźwigni, ale motoryzacyjna konserwa ma się dobrze.
Przecież poszli do przodu wymieniając to zmyślne ustrojstwo z aurisa na wygodną dźwignię. Jest wielkości aktualnych DSG czyli idealnie w sam raz. Przyciski, czy pokrętła są nieintuicyjne, tylko wajcha jak w Mercach się broni ale w Toyocie musieliby zmienić układ sterowania wycieraczkami. Dla mnie to krok w dobrą stronę, posłuchali testerów / klientów i rozwiązali przełączanie "biegów" tak jak powinno to być zrobione od początku.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maja 2019, 14:59:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Przecież poszli do przodu wymieniając to zmyślne ustrojstwo z aurisa na wygodną dźwignię. Jest wielkości aktualnych DSG czyli idealnie w sam raz. Przyciski, czy pokrętła są nieintuicyjne, tylko wajcha jak w Mercach się broni ale w Toyocie musieliby zmienić układ sterowania wycieraczkami. Dla mnie to krok w dobrą stronę, posłuchali testerów / klientów i rozwiązali przełączanie "biegów" tak jak powinno to być zrobione od początku.

Absolutnie się nie zgodzę. Mam nowa corolle 2.0 TS od 3 tygodni i właśnie brak joysticka jak w Auris mi doskwiera. Miał jedną podstawowa zaletę - parkowanie automatem nie mogło być szybsze jak w tamtym rozwiązaniu. Auto tocząc się jeszcze do przodu można było w ułamku sekundy przełączyć na bieg wsteczny. To było możliwe tylko przy joysticku. Teraz jak w klasycznym automacie. Zatrzymanie się, przesunięcie dźwignie o kilka trybów w tył lub przód. Nie wiem czemu to zmienili, czy względy techniczne? Wątpię.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2019, 15:06:10 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline maciek89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maja 2019, 20:53:59 »
No to jak widać zależy od preferencji ale wrzucenie wstecznego przy toczeniu się to tak średnio zdrowe jest dla automatu, choć w aktualnych, gdzie to tylko dżojstiki komputer zadba o to żeby nie zrobić krzywdy. Dla mnie najwygodniejsze rozwiązanie ma jednak Merc ale też kwestia przyzwyczajenia natomiast ta dźwignia w Corolli zwyczajnie mi się podoba. Pozdrawiam kolegę ze starej gwardii Autogalerii. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl