Autor Wątek: Montaż bagażnika rowerowego z wtyką 13 pin do gniazda haka 7 pinowego - adapter?  (Przeczytany 5269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
witam

W swojej Rav 4 - 2014 rok, mam zamontowany oryginalnie w serwisie podczas zakupu auta hak, z gniazdem 7 pinowym.

Zakupiłem bagażnik rowerowy Thule który ma wtyk 13 pinowy, czy adapter - przejściówka załatwi problem ?

Czy będzie konieczność dociągnięcia do wtyczki dodatkowych przewodów ? świateł ? czy będą niektóre światła nie aktywne ?

pozdrawiam

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Załatwi.

Instalacja 13 pinowa jest do przyczep kampingowych - bagażnik na pewno nie ma wszystkich pinów podłączonych
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
załatwi, tylko kup właściwą przejściówkę,
bo są z 7 na 13 i 13 na 7,
swoją drogą dziwne że w nowym aucie aso montowało gniazdo 7 pin, to już w zasadzie przeżytek,
a co ze wstecznym i p-mgielnym?

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
widziałem właśnie w sprzedaży adaptery - 7 pin gniazdo i 13 pin wtyka

tylko zastanawiam się nad kwestią sygnału do tych dodatkowych świateł - wsteczne i przeciwmgielne

Czy w tej wtyce 7 pionowej są one już podpięte, a nie wykorzystywane przy używaniu wtyki 7 pionowej ?

Chyba zaryzykuje te 20 - 30 zł na adapter, jak nie będzie działać to wymiana instalacji haka - tak zaproponowano w serwisie gdzie hak był montowany

koszt - 500-700 zł  :wallbash:

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
sprawdziłem, gniazdo 7 pin ma p-mgielne a
nie ma wstecznego

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
no i właśnie lipa

wg aktualnych przepisów platforma rowerowa traktowana jest jako przedłużenie pojazdu, i musi mieć wszystkie światła które występują w pojeździe, czyli również przeciwmgielne i światła biegu wstecznego.

więc adapter nie da rady.... trza przerabiać instalację haka, trudno... przed Nami wyjazdy wakacyjne z rowerami, wolę mandatów nie płacić.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
Może taka rozpiska pomoże.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
wg aktualnych przepisów platforma rowerowa traktowana jest jako przedłużenie pojazdu, i musi mieć wszystkie światła które występują w pojeździe, czyli również przeciwmgielne i światła biegu wstecznego.

więc adapter nie da rady.... trza przerabiać instalację haka, trudno... przed Nami wyjazdy wakacyjne z rowerami, wolę mandatów nie płacić.

dodam jeszcze, ze przyczepa powyzej 750kg musi tez miec pelne oswietlenie - tzn tez swiatlo cofania wiec musi byc zlacze 13pin. Rav4 hybryda z napedem na przod ma dopuszczalna mase holowanej przyczepy max 800kg wiec  zlacze 13pin jest obowiazkowe...
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2019, 19:21:02 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
koszt - 500-700 zł 

Montaż instalacji 13 pinowej jest znacznie bardziej skomplikowany niż 7 pin.
Trzeba sporo rozebrać, przeciągnąć przewody przez cały samochód, zamontować przekaźniki.

https://roweroweporady.pl/bagaznik-rowerowy-na-hak-a-gniazdo-7-lub-13-pinowe/
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2019, 09:59:24 wysłana przez Wojak WRO »
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl