jak ustawiać światła metodą "przed ścianą", to jest prosty wzór na to:
stajesz 10 metrów od ściany i górna granica między światłem a cieniem na tej ścianie musi być 10cm poniżej środka reflektorów (ewentualnie jak staniesz 5 metrów od ściany, to 5cm, itp.). Daje to w efekcie 1% nachylenie wiązki światła w dół.
Oczywiście auto bez bagażu, z kierowcą za kierownicą, pokrętło poziomowania reflektorów na 0.
Tu jest to wyraźnie narysowane na obrazkach (nawet czytać tekstu nie trzeba):
http://www.swiatla.its.waw.pl/doc_media/materialy/samodzielne_ustawianie_wiate.pdfUstawianie reflektorów względem poziomu lusterek to chyba przepis na to jak oślepiać innych kierowców a nie jak poprawnie ustawić światła

w końcu każde auto ma lusterka na innej wysokości.
Niektórzy magicy z SKP są zbyt leniwi, żeby pokręcić kilka razy śrubokrętem i ustawić światła. Wszystko zależy na kogo trafisz. Zakładam, że z ASO jest podobnie - tam gdzie ja jeżdżę na przeglądy okresowe to akurat światła ustawiają (widzę różnicę przed wizytą i po wizycie, nie tylko ustawienia góra-dół ale też lewo-prawo). Na jednym SKP też mi kiedyś ustawił diagnosta bez pytania, na innym trochę popatrzył przez ten swój przyrząd, wykrzywił minę i machnął ręką.