Autor Wątek: bardzo słabe światła Auris II kombi hybryda  (Przeczytany 5723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siara_nh

• Toyot Leżący
  • *
bardzo słabe światła Auris II kombi hybryda
« dnia: 17 Maja 2019, 12:42:25 »
Witam
panowie od kilku miesięcy posiadam aurisa- auto sprowadzone z niemiec- niestety mam problem ze światłami - po prostu  w nocy nic nie widać - jak załącze długe światła to praktycznie żadnej różnicy nie widze ( może lekko gdzieś w bok świecą) - byłem na stacji diagnostycznej , światła ustawiona prawidłowo , nawet minimalnie mi je podniósł ale nie widzę żadnej różnicy - czy reflektory moga być uszkodzone  ? czy to powinno wyjśc na przeglądzie bo naprawdę tak się nie da jeździć

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: bardzo słabe światła Auris II kombi hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2019, 12:58:08 »
Nie napisałeś z jakiego rocznika auto ale zazwyczaj w starszych matowieją reflektory co daje "słabsze" światło.
Można wypolerować i pewnie będzie różnica
Można też zmienić żarówki na mocniejsze (byle było w normie)
Jak diagnostyk nie maił uwag to może jest dobrze a to tylko Twoje wrażenie.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2019, 13:19:59 »
Sprawdź żarówki co tam jest włożone. Czy byle no name , czy żarówka premium.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2019, 13:42:26 »
Byl ogolnie znany problem ze swiatlami w Aurisach II i byly one wymieniane na gwarancji na poprawiona wersje.problem w tym, ze samemu trzeba bylo sie o wymiane upomniec i wielu uzytkownikow Aurisow tego nie zrobilo bo po prostu o tym nie wiedzialo. Ja mam reflektory wymienione na gwarancji i jest dzien do nocy w porownaniu z poprzednimi.

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2019, 15:19:39 »
Z ciekawości zapytam czy problem dotyczył jakiejś określonej partii samochodów (rocznik), czy tez może trafiało się to wybiórczo niezależnie od daty produkcji?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2019, 17:27:50 »
Z ciekawości zapytam czy problem dotyczył jakiejś określonej partii samochodów (rocznik), czy tez może trafiało się to wybiórczo niezależnie od daty produkcji?
Bulletin de service technique BE-0058T-0515 (BELGE)

https://hybridlife.org/attachments/optiques-toyota-pdf.13067/

Tu jest wątek o tym http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=39661.15

Podczas przeglądu należało zgłosić dokładnie że "Pobocze jest słabo oświetlone" :) Tylko na to hasło wymieniali bezpłatnie lampy, który kosztowały zgodnie z cennikiem 5000zł.

Wymieniałem w ramach tej akcji, rzeczywiście odniosłem wrażenie że pobocze jest lepiej oświetlone ale ogólnie i tak lampy tam są słabe. Wymieniłem żarówki na OptiWhite i jest trochę lepiej.

Na tej stronie można sobie sprawdzić czy auto podlega tej akcji:

https://www.check-vehicle-recalls.service.gov.uk/recall-type/vehicle/make/TOYOTA/model/ZWE186/year/2014/recalls
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2019, 17:32:37 wysłana przez mariuszs »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maja 2019, 21:24:40 »
Tyczy się n-ru częsci

ZESPÓŁ REFLEKTORA, PRAWA STRONA
81130-02E20
81130-02J60

ZESPÓŁ REFLEKTORA, LEWA STRONA
81170-02E20
81170-02J60

Offline siara_nh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2019, 08:02:32 »
dzięki za informację, dziś wyciągnę żarówki i sprawdze co tam jest - czy w każdym aurisie światła sa skrętne? bo u mnie się ruszają - czy jakiś zakład zajmujący się regeneracją reflektorów jest w stanie sprawdzić ze lampy są do wymiany/naprawy - bo nie wiem czy oni sprawdzają to tylko urządzeniem które mają na stacjach diagnostycznym czy posiadają inne bajery

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2019, 16:58:24 »
Skoro masz swiatla skretne to nie masz zarowek halogenowych wiec moze ksenony i palniki do wymiany?

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2019, 09:13:31 »
A. Jak HID to wypalone są reflektory i należy je zregenerować. Znaczy dają ci odnowione lustro a zabierają stare do regeneracji.
Przerabiałem to w Peugeocie. Tyle że tam było standardowe lustro chyba Valeo . Gość mówił, że Toyota nie maja standardowych tylko robili sami lustra i może być gorzej ze znalezieniem odnowionego odbłyśnika.
Poszukaj zakładu w swojej okolicy i zadzwoń.
I przy okazji nowe palniki. Tylko nie kupuj chińskiego badziewia, bo sfajczą ci przetwornice i będziesz miał kolejny kłopot. Ja zapłaciłem ok 1500 zł za regenerację i nowe palniki, Philipsa. Ale to do Peugeota było.
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl