Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #225 dnia: 13 Sierpnia 2020, 07:09:14 »
Mieszkam na morenie, mam wszędzie z górki

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #226 dnia: 13 Sierpnia 2020, 09:16:36 »
Mieszkam na morenie, mam wszędzie z górki

I jak chcesz wrócić do domu to dzwonisz po lawetę ? ;-)

Bo tak dzisiaj z ciekawości spojrzałem, po jakim dystansie od porannego zimnego startu zużycie średnie pokazywane przez komputer spada do poziomu 5,3 l/100km i było to 15 km - przy takiej przeciętnej jeździe po niespecjalnie zatłoczonym mieście, bo są wakacje.  Jutro jak mi się będzie chciało pojadę defensywnie, ale wątpię aby się dało skrócić trzykrotnie.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #227 dnia: 13 Sierpnia 2020, 09:27:57 »
Trójmiasto średnio 5.3 trasy 3do 6 km
W jaki sposób to robisz ? Przy zimnym starcie na tak krótkich odcinkach po mieście nie do zrobienia.

Do zrobienia. Ja czesto odwoze tesciowa ktora mieszka 1.5km i w obie strony robiac 3km mam spalanie ze startem na zimnym 5.8 metody to pulse and glide i jazda na pradzie oraz delikatne wczesniejsze hamowanie ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #228 dnia: 13 Sierpnia 2020, 09:57:20 »
W jaki sposób to robisz ? Przy zimnym starcie na tak krótkich odcinkach po mieście nie do zrobienia.

Do zrobienia. Ja czesto odwoze tesciowa ktora mieszka 1.5km i w obie strony robiac 3km mam spalanie ze startem na zimnym 5.8 metody to pulse and glide i jazda na pradzie oraz delikatne wczesniejsze hamowanie ;)

To chyba na plug-in ;-)

Nawet jak startujesz z pełną baterią i jedziesz na prądzie nie przekraczając 33 km/h to przejedziesz kilometr i włączy się silnik spalinowy w tryb rozgrzewania i błyskawicznie średnie zużycie skoczy do 8-10 w zależności od warunków jazdy i pory roku, dopiero jak się skończy tryb rozgrzewania możesz zacząć ze zużycia schodzić, a to trwa

Poza tym o reprezentatywnym zużyciu można mówić tylko wtedy, gdy stan baterii jest podobny na koniec do początkowego.  Żadna sztuka ruszyć na pełniej baterii i wydrenować ją na dojeździe aby zrobić ekstra wynik.  Ja też mam taką trasę do sklepu 1,7 km - często się daje zrobić bardzo dobry wynik w jedną stronę ale wtedy z powrotem załącza się doładowanie baterii i jest dwa razy tyle.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #229 dnia: 13 Sierpnia 2020, 10:42:47 »

To chyba na plug-in ;-)

Nawet jak startujesz z pełną baterią i jedziesz na prądzie nie przekraczając 33 km/h to przejedziesz kilometr i włączy się silnik spalinowy w tryb rozgrzewania i błyskawicznie średnie zużycie skoczy do 8-10 w zależności od warunków jazdy i pory roku, dopiero jak się skończy tryb rozgrzewania możesz zacząć ze zużycia schodzić, a to trwa

Poza tym o reprezentatywnym zużyciu można mówić tylko wtedy, gdy stan baterii jest podobny na koniec do początkowego.  Żadna sztuka ruszyć na pełniej baterii i wydrenować ją na dojeździe aby zrobić ekstra wynik.  Ja też mam taką trasę do sklepu 1,7 km - często się daje zrobić bardzo dobry wynik w jedną stronę ale wtedy z powrotem załącza się doładowanie baterii i jest dwa razy tyle.

Wiem o czym mowisz ale to auto ma jakis dziwny algorytm rozgrzewania ukladu-inny w zaleznosci od sytuacji. Ja trzymam auto w garazu na poziomie 0 i powoli musze wytylowac auto i wyjechac z garazu a potem droga osiedlowa 20m i wlaczyc sie do ruchu. Juz przy wyjezdzaniu z garazu wylacza sie benzyna bo jade bardzo wolno na samym elektryku po garazu. Widac komputer uznaje ze moze zaraz w ogole sie zatrzymam i wszysko wylacze wiec nie ma sensu dalej rozgrzewac benzyny. Zuzywa sie raptem 1 kreska albo wcale bo benzyna laduje tez baterie. Potem gdy za chwile robie zawrotke na ulicy jade juz na benzynie ale o dziwo nie chodzi ona ponad 1km tylko juz wylacza sie gdy tylko puszcze gaz. Nie znam sie dokladnie na trybach ecu ale sadze ze jak sie delikatnie rusza i z bardzo malymi predkosciami to mam raptem s1 lub s2 a potem nie ma miejsca drenowanie baterii. Po kursie 3km koncze z tym samym stanem baterii lub nawet o 1 pasek wiecej.

Gdyby auto stalo np na chodniku i zimne bym odpalil i od razu wjechal na jezdnie to faktycznie bedsie drenowana bateria i dluzej bedzie chodzila benzyna  i wtedy na 5..5.5 spalanie nie ma szans. Takze czesciowo masz racje.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2020, 10:44:54 wysłana przez tomsan »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #230 dnia: 13 Sierpnia 2020, 11:18:32 »
Wiem o czym mowisz ale to auto ma jakis dziwny algorytm rozgrzewania ukladu-inny w zaleznosci od sytuacji. Ja trzymam auto w garazu na poziomie 0 i powoli musze wytylowac auto i wyjechac z garazu a potem droga osiedlowa 20m i wlaczyc sie do ruchu. Juz przy wyjezdzaniu z garazu wylacza sie benzyna bo jade bardzo wolno na samym elektryku po garazu. Widac komputer uznaje ze moze zaraz w ogole sie zatrzymam i wszysko wylacze wiec nie ma sensu dalej rozgrzewac benzyny. Zuzywa sie raptem 1 kreska albo wcale bo benzyna laduje tez baterie. Potem gdy za chwile robie zawrotke na ulicy jade juz na benzynie ale o dziwo nie chodzi ona ponad 1km tylko juz wylacza sie gdy tylko puszcze gaz. Nie znam sie dokladnie na trybach ecu ale sadze ze jak sie delikatnie rusza i z bardzo malymi predkosciami to mam raptem s1 lub s2 a potem nie ma miejsca drenowanie baterii. Po kursie 3km koncze z tym samym stanem baterii lub nawet o 1 pasek wiecej.

Gdyby auto stalo np na chodniku i zimne bym odpalil i od razu wjechal na jezdnie to faktycznie bedsie drenowana bateria i dluzej bedzie chodzila benzyna  i wtedy na 5..5.5 spalanie nie ma szans. Takze czesciowo masz racje.

Ciekawe.  Jakie średnie spalanie od startu pokazuje Ci komputer w momencie gdy po raz pierwszy wyłącza się benzyna? A możesz spróbować wymusić tryb eV na starcie i wyjechać na nim, przechodząc na normalny dopiero po włączeniu się do ruchu i zobaczyć ile wtedy wyjdzie na całej trasie?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 13 Sierpnia 2020, 12:08:00 »

Cytuj (zaznaczone)
Ciekawe.  Jakie średnie spalanie od startu pokazuje Ci komputer w momencie gdy po raz pierwszy wyłącza się benzyna?
Pokazuje ok 66...47l/100. Jak wyjade z garazu to juz wykladniczo maleje
Cytuj (zaznaczone)
A możesz spróbować wymusić tryb eV na starcie i wyjechać na nim, przechodząc na normalny dopiero po włączeniu się do ruchu i zobaczyć ile wtedy wyjdzie na całej trasie?
Juz tak robilem. Wtedy mam 8...10 ;)  bateria spada i komputer w koncu wylacza ev no i benzyna dlugo sie nagrzewa a bateria dodatkowo jest drenowana wiec sytuacja gdyby na zimnym od razu wlaczyc sie do ruchu.
Dlatego nigdy nie wlaczam ev. Drenowanie baterii nic dobrego nie daje a potem dodatkowo bateria dostaje w tylek bo benzyna sie grzeje i oczekuje wsparcia baterii a ta ma tylko 2 paski.
Zbig-sprobuj odpalic hsd i nie ruszac, poczekaj chwile az benzyna sama zgasnie i dopiero rusz delikatnie. Sadze ze wtedy naturalnie dojdzies do S4 bez drenowania baterii i bedzie nizsze spalanie.
Gdy ecu nie porusza auta to widocznie szybciej sie nagrzewa i nie musi drenowac baterii.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2020, 12:13:17 wysłana przez tomsan »

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #232 dnia: 13 Sierpnia 2020, 19:32:39 »
Jak odpalam auto wciskam natychmiast przycisk Ev. Potem jadę 1.7 km z górki. W zależności od stanu baterii ładuje lub lekko dodaje gazu. Na dole spalanie od 2 do 3 l. Potem na płaskim trochę i pod koniec dnia podjazd pod górkę. Średnia z 10 000 5.1. Dzis zrobiłem trasę 540 km z dolnego Śląska do Gdyni. Spalanie na kompie 5 na dystrybutorze 5.4. Do Wrocławia drogi lokalne tam było 4.4, ekspresówka do Żnina 130 (według samochodu na gps to około 122 km/h. Potem Bydgoszcz i autostrada 130. Klima włączona. Ale powoli zaczynam uważać, że taka jazda robi się niebezpieczna. Za dużo uwagi poświęcam wskaźnikom a za mało sytuacji na drodze

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #233 dnia: 14 Sierpnia 2020, 00:15:39 »
Ale powoli zaczynam uważać, że taka jazda robi się niebezpieczna. Za dużo uwagi poświęcam wskaźnikom a za mało sytuacji na drodze
No właśnie mam podobne odczucia.  Jak dzisiaj usiłowałem trafić w ten punkt gdzie znikają strzałki na wyświetlaczu, to stwierdziłem że to mocno rozprasza. 

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #234 dnia: 14 Sierpnia 2020, 08:28:55 »
Po jakimś czasie, kiedy ogarniemy 'jak to wszystko działa" obserwacja systemu na ekranie nie jest konieczna.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #235 dnia: 14 Sierpnia 2020, 20:49:11 »
Jak dzisiaj usiłowałem trafić w ten punkt gdzie znikają strzałki na wyświetlaczu,
Po jakimś czasie, kiedy ogarniemy 'jak to wszystko działa" obserwacja systemu na ekranie nie jest konieczna
MariuszB: chcesz powiedzieć, że bez patrzenia na wyświetlacz udaje Ci się utrzymać taki stan?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #236 dnia: 15 Sierpnia 2020, 07:46:40 »
@Zbig, wczoraj jechalem na zakupy 500m :) odpalilem po nocy zimne auto. Oto wynik pod linkiem. Wyszlo 9.9l/100 za trase 500m. Jak wyjezdzalem z garazu to bylo 54.6l/100 i wtedy benzyna sie zgasila. Potem tylko zapala jakby juz byla w pelni rozgrzana.
Jak jade 3km to wracam ze spalaniem ok 5.5l/100

https://www.imagevenue.com/ME12AWDA

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #237 dnia: 15 Sierpnia 2020, 07:50:15 »
Ale powoli zaczynam uważać, że taka jazda robi się niebezpieczna. Za dużo uwagi poświęcam wskaźnikom a za mało sytuacji na drodze
No właśnie mam podobne odczucia.  Jak dzisiaj usiłowałem trafić w ten punkt gdzie znikają strzałki na wyświetlaczu, to stwierdziłem że to mocno rozprasza.

Ja gwaltownie puszczam gaz i strzalka szybuje w dół. Pod koniec szybowania gdy juz zbliża sie do 0 to lekko znowu naciskam gaz i strzałka ustawia sie na 0. Wymaga to wprawy ale da sie zrobić.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #238 dnia: 15 Sierpnia 2020, 13:27:58 »
@Zbig, wczoraj jechalem na zakupy 500m :) odpalilem po nocy zimne auto. Oto wynik pod linkiem. Wyszlo 9.9l/100 za trase 500m. Jak wyjezdzalem z garazu to bylo 54.6l/100 i wtedy benzyna sie zgasila. Potem tylko zapala jakby juz byla w pelni rozgrzana.

Jak masz jechać 500m to włączaj tryb EV zaraz po zapaleniu się kontrolki READY i jedź w miare powoli to Ci może starczy chociaż w jedną stronę  :grin:

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #239 dnia: 15 Sierpnia 2020, 14:27:12 »

Jak masz jechać 500m to włączaj tryb EV zaraz po zapaleniu się kontrolki READY i jedź w miare powoli to Ci może starczy chociaż w jedną stronę  :grin:

Czasem startuje i mam 3 paski wiec auto nie pozwoli na tryb ev. Jak mialem duzo paskow to te 500m mocno wydrenowaly baterie bo nie da sie jechac do tego sklepu powolutku. Nawet gdyby za Twoja radą dojechal do sklepu, to potem wracam do domu z pusta baterią i benzyna chodzi aby ją naładować i kończę ze spalaniem 15l/100 wiec lepiej wychodzi jechac do bliskiego sklepu na eco i pod sklepem miec 10l/100 a w drodze powrotnej spadnie do 5.5..7 bo silnik bedzie juz nieco rozruszany. Jakbym jechal tylko na ev to zaraz ktoś wsiada na zderzak i sie wkurza...osobiscie uwazam ze ev jest tylko aby podjechac kilkanascie metrow po np garazu aby nie dymić albo nie hałasować na cichym osiedlu.
Powyzsze warianty juz oczywiscie testowalem w boju i ten na eco jest optymalny dla spalania i baterii

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl