Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #210 dnia: 28 Lipca 2020, 10:13:36 »
Start z rozgrzanego na pełnym słońcu samochodu więc cały cykl 'rozgrzewania' podładował baterię o 3%.
Jazda turbo-mega-zamulaszcza wszyscy mnie wyprzedzali, prędkości w okolicach przepisowych +/- 5km/h.
Po drodze 4km odcinek z 70tką.
Oczywiście bez klimy i oczywiście na maxa pulse&glide.

Z H.Assistanta 3,38
Ładnie ale to jakiś łatwy odcinek skoro średnia wyszła 42 km/h.  Jeżdżąc po mieście w strefie prędkości 50-70 przy przeciętnym zatłoczeniu nie sposób uzyskać średniej ponad 30 km/h.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #211 dnia: 28 Lipca 2020, 11:27:07 »
:-) były 2pasy i jak widziałem czerwone to zwalniałem 100m wcześniej żeby nie tracić płynności jazdy.
Raz tylko był full stop.

Offline Janbir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 01 Sierpnia 2020, 02:47:03 »
Żałuje tylko że hybrydy nie nabyłem wcześniej :)
Ja także dobiero jak mi w dieslu łańcuch pękł ( Verso 1,6 D 80000 km 2013 rok).

Gesendet von meinem LYA-L29 mit Tapatalk

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #213 dnia: 09 Sierpnia 2020, 10:46:59 »
Dzis 3.1l/100 trasa 29km miedzy miastami.
Tym razem wiecej staralem sie jechac na pradzie niz sam pulse and glide i wynik jest lepszy.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #214 dnia: 09 Sierpnia 2020, 18:51:10 »
Można zrobić rekordowy wynik. Ale generalnie wychodzi. Trasa spokojna 4.2 miasto krótkie odcinki 5.1. autostrada 125 km/h 5.3 jak pada deszcz 5.5 to pewnie jest wynikiem większego oporu powietrza w którym są krople deszczu. Troszkę szkoda że nie możemy wykorzystywać prądu w zakresie prędkości 90 do 110. Jazda hybryda po górach nie jest łatwa m trzeba pamiętać o biegu B

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #215 dnia: 09 Sierpnia 2020, 19:44:41 »
Że też Wam się chce tak męczyć.  Mnie w trasie po krajówkach pali 5,5 - 6, z czego i tak jestem bardzo zadowolony.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 09 Sierpnia 2020, 22:14:10 »
Jakoś mam radość widząc takie liczby

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #217 dnia: 09 Sierpnia 2020, 22:24:24 »
Liczby jak liczby ale ile otaczającego  świata można zobaczyć jadąc spokojniej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #218 dnia: 10 Sierpnia 2020, 00:33:49 »
Liczby jak liczby ale ile otaczającego  świata można zobaczyć jadąc spokojniej.

Liczby są imponujące ale mnie nie o liczby chodzi.  Gdy prowadzę to wyłącznie skupiam się na drodze, bez względu na prędkość.  Do podziwiania otoczenia preferuję rower i to raczej poza asfaltem, co mi też nie poprawia spalania, bo sporą część lata przejeżdżam z bagażnikiem na dachu  :-)

Spokojna jazda oznacza w znacznym stopniu jazdę w peletonie, mnie osobiście jazda za kimś przeważnie męczy, chociaż czasem zdarza się ktoś za kim jedzie się dobrze.  Jednak przeważnie staram się przy pierwszej bezpiecznej okazji wyprzedzić, a to znakomicie podwyższa spalanie.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #219 dnia: 12 Sierpnia 2020, 08:40:57 »
Dla mnie zagadką jest dlaczego podczas deszczu auto spala 0.3 l więcej. Czy to winnik gęstszego powietrza z kroplami wody? Czy może walki opony z wodą? Wiem że to czepialstwo, ale coś takiego zaobserwowałem. Jestem również ciekawe czy da się wprowadzić poprawkę do komputera by nie zaniżał spalania o 0,3 do 0,4. I ostanie pytanie o technikę jazdy pusch and glide, czy jak to się piszę, ktoś to testował na jakieś stałej trasie i może to opisać jak to robi by uzyskać dobre wyniki

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 12 Sierpnia 2020, 10:53:57 »
Dla mnie zagadką jest dlaczego podczas deszczu auto spala 0.3 l więcej. Czy to winnik gęstszego powietrza z kroplami wody? Czy może walki opony z wodą? Wiem że to czepialstwo, ale coś takiego zaobserwowałem. Jestem również ciekawe czy da się wprowadzić poprawkę do komputera by nie zaniżał spalania o 0,3 do 0,4. I ostanie pytanie o technikę jazdy pusch and glide, czy jak to się piszę, ktoś to testował na jakieś stałej trasie i może to opisać jak to robi by uzyskać dobre wyniki

Jak pada to zdejmij noge z gazu a zobaczysz ze auto o wiele szybciej zwalnia. Bieznik opony musi odprowadzic wode na boki i dziala jak smiglo wlozone w wode - dochodza dodatkowe opory do zwyklych oporow toczenia.

Nie pusch a pulse and glide czyli pulsujesz gazem do zadania wybranej predkosci a potem glide czyli szybujesz aby wskazowka pseudo obrotmierza byla rowno na 0 lub ciutke wyzej. Zauwazysz ze znikaja wtery wszystkie strzalki animacji przeplywow energii. Wtedy nie pracuje benzyna oraz nie rozladowujesz ani nie ladujesz baterii i tylko auto powoli zwalnia. Ladowanie i rozladowanie to procesy stratne a pulsujac cala energia kinetyczna auta idzie w kola wiec nie warto czasem jechac na pradzie a tylko szybowac zwlaszcza w okolicy 70..90km/h gdzie opory powietrza jeszcze nie sa duze ale sama jazda na pradzie to duze obciazenie dla baterii i tranzystorow igbt w inwerterze.
Auto mam od lutego br i z doswiadczenia i nauki powiem ze najwazniejsze w hybrydzie jest umiejetnosc przewidywania i dobrania odpowiedniego "trybu" jazdy do sytuacji. Jak np jest pusta droga i jest np lekko z gorki to warto zrobic glide ze wskazowka na 0, jak wjezdzasz do malego miasteczka i masz wiecej jak 3 kreski baterii to warto przejechac na baterii i nie robic pulse and glide. Dojezdzajac do swiatel z daleka puszczasz gaz i lekko muskasz hamulec a potem coraz mocniej gdy auto zwalnia aby wiecej i dluzej odzyskac energie.
Gdy masz malo kresek to warto szybciej ruszyc aby benzyna sie wczesniej wlaczyla i czesciej puszczac gaz aby naladowac baterie. Duzo jest zmiennych i trzeba dostosywawac sie non stop do danej sytuacji ;) latwiej gdy jedziesz trasa ktora znasz. Ja np gdy wiem ze zaraz czekaja mnie korki (Warszawa) to wczesniej staram sie naladowac baterie na full i jade pulse and glidem.
Suma tych akcji da Ci niskie zuzycie.
Tym sposobem uzyskalem ostatnio 3.1l/100 na trasie 30km. Gdybym sie nie staral to mialbym 4.5 co i tak jest super.

I na koniec polecam na ekranie licznika ustawic sobie animacje pokazujaca ilosc kresek baterii a nie zuzycie chwilowe. Wiedza o stanie baterii jest tu niezbedna aby zmieniac tryby jazdy i robic swietne wyniki spalania.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #221 dnia: 12 Sierpnia 2020, 11:04:26 »
Dziękuję za informację, też ustawiam sobie pasek baterii na wyświetlaczu by przewidzieć to jak wykorzystać baterie, dodatkowo zmniejszyłem skalę w nawigacji by w nieznanym terenie widzieć za ile będzie teren zabudowany i wcześniej wtrącać prędkość. Bardzo żałuję że wzorem niektórych skrzyżowań we Wrocławiu nie wprowadza się informacji o zmianie świateł. Nie lubię tracić energii na gwałtownym hamowaniu na pomarańczowym

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #222 dnia: 12 Sierpnia 2020, 12:23:54 »
Dziękuję za informację, też ustawiam sobie pasek baterii na wyświetlaczu by przewidzieć to jak wykorzystać baterie, dodatkowo zmniejszyłem skalę w nawigacji by w nieznanym terenie widzieć za ile będzie teren zabudowany i wcześniej wtrącać prędkość. Bardzo żałuję że wzorem niektórych skrzyżowań we Wrocławiu nie wprowadza się informacji o zmianie świateł. Nie lubię tracić energii na gwałtownym hamowaniu na pomarańczowym

Nie ma za co. A jakie osiagasz wyniki spalania?  Podaj przyklady dla roznych tras

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #223 dnia: 12 Sierpnia 2020, 22:02:53 »
Trójmiasto średnio 5.3 trasy 3do 6 km
Drogi lokalne 4.2 do 4.6
Autostrady prędkość 125 km 5,2 do 5,6

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #224 dnia: 12 Sierpnia 2020, 22:26:39 »
Trójmiasto średnio 5.3 trasy 3do 6 km
W jaki sposób to robisz ? Przy zimnym starcie na tak krótkich odcinkach po mieście nie do zrobienia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl