Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Maja 2019, 22:34:53 »
faciulula, a kiedy jest faza S1? Rozumiem, że to są jakieś fazy pokazywane przez Hybrid Assistant? Czy może każdy sobie rozpoznać kiedy w trakcie jazdy jest jakaś faza? ;)
Co do włączania ECO, to ja praktycznie nigdy nie włączam tych trybów EV/ECO/PWR, chyba tylko raz potestowałem i tyle. Nawet nie pamiętam, czy wymuszenie którekolowiek z tych trybów jest gdziekolwiek sygnalizowane?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maja 2019, 23:38:16 »
Bez jaj, no jakieś zalety hybryda musi mieć. Jak nie niskie spalanie, to jakie?

No ma zalety, ma - ujmująca cisza przy wyjeżdżaniu z parkingu, czy garażu i płynnym ruszaniu spod świateł, kiedy inne auta ryczą niemiłosiernie, płynność jazdy w korku i spokój, relaks, bo nie trzeba machać stale wajchą, ogólny komfort jazdy po mieście, znalazłoby się coś jeszcze, no i to niższe spalanie, nie niskie tylko niższe, np.4,5 czy nawet 5 l/100 km to i tak aż nadto niskie na taki dość duży samochód. Nie wierzę w spalanie hybrydą 3,3 l na dłuższej trasie w warunkach eksploatacyjnych i nie wierzę w poniżej 5 l silnikiem 1,6. Te nieprawdopodobnie niskie wyniki to spalanie chwilowe, a nie średnie. Ciekawe, czy takie rewelacyjne wyniki spalania wyjdą przy przeliczeniu spod dystrybutora, nie z komputera.  Nie drążmy już tego tematu i pozwólcie mi pozostać przy swoim ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2019, 23:41:53 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Maja 2019, 01:28:59 »
Komp w Aurisie przekłamuje o około 0.3-0.4.  Przy jeździe pustą krajówką 50% przez tereny zabudowane z wyłączoną klimą do zrobienia ale jak sam autor przyznał przyjemności nie było ;-)

Offline AdrianekWWL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Maja 2019, 01:30:42 »
Panie i Panowie!

Dzisiaj wprowadziłem zasadę ruszania silnikiem spalinowym na granicy eco/pwr. I co ciekawe (co w hybrydzie najlepsze) ruszam razem ze wszystkimi, a nawet niektóre pojazdy wyprzedzam, osiągam prędkość 65-70 i zaczynam płynąć na elektryku trzymając wskazówkę w 1/4 wartości eko. Wtedy predkosc delikatnie maleje, kiedy osiągam 56km z gps, znowu zaczynam rozpędzać samochód ma granicy eco/pwr i powtarzam proces caly czas. Na odcinku ok 30km jezdzac po Wrocławiu po godzinie 20 osiągnąłem spalanie 4.3, a na 100km z tego co policzylem 4.4-4.5, gdzie ok 25km pokonalem na autostradzie, a tam moje srednie spalanie jest duzo powyzej 5l (myślę, że ok 5.6-5.9 przy maksymalnej prędkości 115km :( )

Także jestem.mega zadowolony, bo.jest to dynamiczna kazda poparta bardzo niskim.spalaniem. Zastanawiam się co dalej? :)

Dzieki wielkie i będę dalej dzielił sie swoimi doswiadczeniami :)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Maja 2019, 06:21:56 »
No ma zalety, ma - ujmująca cisza przy wyjeżdżaniu z parkingu, czy garażu i płynnym ruszaniu spod świateł, kiedy inne auta ryczą niemiłosiernie, płynność jazdy w korku i spokój, relaks, bo nie trzeba machać stale wajchą, ogólny komfort jazdy po mieście.

Cisza to szukanie zalet na siłę. Płynne ruszanie spod świateł jest do nauczenia o innych "automatach" nie wspominając.
Pozostałe zalety to już jak spot wyborczy... ;)

no i to niższe spalanie, nie niskie tylko niższe, np.4,5 czy nawet 5 l/100 km to i tak aż nadto niskie na taki dość duży samochód.

To prawdziwa zaleta. Przynajmniej w korkach.

ie wierzę w spalanie hybrydą 3,3 l na dłuższej trasie w warunkach eksploatacyjnych i nie wierzę w poniżej 5 l silnikiem 1,6. Te nieprawdopodobnie niskie wyniki to spalanie chwilowe, a nie średnie. Ciekawe, czy takie rewelacyjne wyniki spalania wyjdą przy przeliczeniu spod dystrybutora, nie z komputera.

Nie musisz wierzyć. Ja od 20 lat notują sobie fakty związane z eksploatacją aut, dzięki temu nie muszę opierać się na wierze.
Bydgoszcz-Zgorzelec 682km na 34,00l benzyny, jazda drogami krajowymi 80km/h, ekspresówki i autostrady 100km/h.
To oczywiście przklad skrajny. Na tej samej trasie, gdy chcę zaoszczędzić 30-60min. zużycie paliwa jest o 1,5-2l wyższe.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Maja 2019, 06:23:02 »
Faza S1 zaczyna się od momentu uruchomienia silnika spalinowego podczas uruchomienia samochodu do momentu gdy sam się wyłączy. Trwa to jakieś 2-3 minuty. Aby włączył się silnik spalinowy musi być załączony bieg D lub R. Najlepiej widać to stojąc w miejscu.

Podczas fazy S1 nagrzewa się cały układ HSD.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Maja 2019, 08:16:54 »
przyjemności nie było ;-)

Przyjemność była ze słuchania audiobooka i satysfakcja na koniec.
Były to warunki niemal laboratoryjne, prawie jak na torze. Dla przykładu podam że Tczew poza ruszaniem spod 3 świateł przejechałem na EV z południa na północ. Resztę terenów zabudowanych czyste EV. W normalnym ruchu to nierealne.

Do fynooh, nie miałem wtedy HA ale mam nadzieję, że raport z tego programu pewnie byłby dla ciebie wystarczającym dowodem?

I nie dziwcie się że ludzie na taxi mają takie wyniki jeżdżąc cały czas po mieście i na drogach podmiejskich, to idealne auto do pracy ciągłej .....  :grin: cały czas w S3 i S4  :laugh: = pełny zakres prądu do "włożenia" i "wyjęcia" z baterii.

Do autora wątku, polecam również temat o HA który zobrazuje ci specyfikę pracy układu HSD:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39805.0.html

Zastanawiam się co dalej?

Popracuj nad hamowaniem..... ? <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2019, 09:02:32 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Maja 2019, 09:21:30 »
Polecam kompedium jak jeździć hybrydą przygotowane przez użytkownika @130rapid z opisywanego 17-stronicowego wątku z sekcji dla Priusów. Wszystko opisane jest na przykładzie Yarisa HSD ale technika jazdy podobna: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31981.msg587138.html#msg587138

Różnica jaką wyłapałem w zachowaniu układu HSD pomiędzy Yaris i Auris (prócz wiadomo pojemności silnika spalinowego, mniejszej baterii i masy Yarisa) i jest taka ze w Yaris max. prędkość podczas, której możemy sie toczyć na prądzie to max 71 km/h a w Auris 74 km/h.

Kolejna ciekawa rzecz od @130rapid: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31981.msg594041.html#msg594041
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2019, 11:20:30 wysłana przez fazibazi »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Maja 2019, 11:52:47 »
Przeczytanie 17-stron  <kawusia> wątku z sekcji Priusów utwierdza mnie w przekonaniu, że tryb ECO nadaje się tylko do jazdy w korku do ograniczenia czułości pedału gazu. Poza korkami powoduje wzrost zużycia paliwa

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Maja 2019, 00:09:28 »
Bydgoszcz-Zgorzelec 682km na 34,00l benzyny, jazda drogami krajowymi 80km/h, ekspresówki i autostrady 100km/h.

No i proszę, 682 km na 34 l paliwa to daje 4,98 l/100 km. I z tym bym się zgodził. To jest bardzo niski wynik spalania i całkiem wiarygodny i adekwatny dla hybrydy na długiej trasie. Ale 3,3 l/100, jaki podał fazibazi, to bujda, nie wierzę w to. Dziś wróciłem z trasy swoim 1,6, ok. 480 km i średnie spalanie na całej trasie w/g komputera /a komputer wskazuje mi niemal tak samo, jak po przeliczeniach pod dystrybutorem/ wyszło mi 5,9 l/100 i jestem z tego zadowolony. To jest przecież spory silnik 1,6 i dla niego wynik w granicach 6 l/100 to jest bardzo dobre spalanie. To niewiele mniej pali mój drugi Peugeot z malutkim silniczkiem 1,1, i podobnie maleńkie seicento 1,1. I na tej podstawie nie wierzę, że ktoś może silnikiem 1,6 mieć wynik 5 l/100 albo nawet mniej, jak podają niektórzy. Rekordziści mogą mieć 5,8, mogą nawet 5,7 l/100, ale w 5,5 to też za bardzo nie wierzę. Jak znam życie to ludzie po prostu lubią podawać nieprawdopodobnie niskie wyniki spalania, wysokie prędkości, czy coś tam jeszcze podobnego, żeby po prostu się dowartościować i tyle. Ty, Maciej Loret okazałeś się wiarygodny ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2019, 00:29:22 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Maja 2019, 06:07:23 »
...............albo żeby osiągnąć niskie zużycie paliwa ,  tam gdzie obowiązuje szybkość do 90/h ,, jada,, 70 :wallbash:, a na autostradzie 100 :wallbash: :wallbash:

Nie pamiętam żeby ktokolwiek ,kiedykolwiek wyprzedził mnie hybryda , obojętnie czy jadę dostawczakiem , yarisem , czy w140.

Ot taki nowy ,,sport,, kupuje hybrydę i nagle  :wallbash:  muszę się uczyć od nowa jeździć :bash: :bash: 
RAV4 2.5 hybrid

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Maja 2019, 07:16:16 »
nie wierzę w to

Nie musisz się powtarzać. Problemu z niedowartościowaniem nie mam.
Skoro śledzisz forum to w temacie "średnie spalanie HSD" z twoim podejściem też nie powinieneś uwierzyć że mi hybryda, przy codziennej jeździe pali od 5.5 do 7.5 zalezy czy mi sie spieszy czu nie, tu 80% to obwodnica trojmiasta a nie krajówka w nocy o północy....
Dodam na koniec, że w dziale Prius jest wiecej ludzi "dobrej wiary" i moj wynik nie jest czymś niezywkłym.
Przypominam, że wątek jest o technikach jazdy hybrydą.....

Darek60 to chyba po trójmieście nie jeździsz.  :cool: Zapraszam, to cie rozdziewiczę  :cheesy:  Potwierdzam większość hybrydowcow jeździ przepisowo, ale zeby byli zawalidrogami jak niedzielne dziadki w kapeluszach to sie nie zgadzam.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2019, 07:29:27 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Maja 2019, 08:09:16 »
Nie pamiętam żeby ktokolwiek ,kiedykolwiek wyprzedził mnie hybryda , obojętnie czy jadę dostawczakiem , yarisem , czy w140.
Ach te kłopoty z pamięcią ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Maja 2019, 08:14:11 »
Ale 3,3 l/100, jaki podał fazibazi, to bujda, nie wierzę w to
To jest forum techniczne, nie dyskutujemy tu o kwestiach wiary ;-)
Naprawdę uważasz że komukolwiek chciało by się preparować zdjęcia odczytów z komputera tylko po to aby wrzucić wpis na forum?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Maja 2019, 09:18:53 »
Pomijając fakt, że to preparowanie jest możliwe, to akurat wynik 3,3l wg komputera nie jest faktycznie niczym ultra niezwykłym. I nie byłoby sobie co głowy zawracać. Mnie się zdażyło kilka razy, ale w wyjątkowych sytuacjach. Ale z wynikiem  3,9l/100km mógłby już bardzo wiele zdjęć wrzucić.

Normalnie bez napinki przyjmuję, że poniżej 5l/100km, to schodzi się swobodnie.
Wszystko oczywiście wg komputera, który jak wiemy odrobine zaniża.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl