Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #150 dnia: 06 Marca 2020, 09:07:24 »
Skrzynia i wszystko w niej się kręci napędzane od kół, a przełączając na N skrzynia rozłącza pompę olejowa

skrzynia rozłącza pompę olejową ??? Auris nie ma skrzyni, ma tylko przekładnię planetarną gdzie każde wejście energii może też być wyjściem. To zmodyfikowany mechanizm dyferencjału stosowany od dawna aby koła kręciły się z różną prędkością na zakręcie niezależnie od prędkości wału napędowego.
Po co Ci pompa olejowa (silnika) jak silnik i tak nie chodzi bo na szybowaniu włącza się EV ??? Przekładnia planetarna nie ma pompy, olej w niej poprostu pływa i jest poruszany ruszającymi się trybami - tak jak w dyferencjale. Jak włączasz z N na D to tylko elektronika włącza tranzystory IGBT MG1 i MG2 jak trzeba i jak trzeba podaje zapłon na silnik spalinowy...w trybie N elektronika nic nie robi i tak się uzyskuje N a silniki elektryczne MG1 i MG2 poprostu kręcą się swobodnie nic nie robiąc.
jedyny element mechaniczny w przekładni Aurisa to zapadka która blokuje koła na postoju jak włączasz P.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: 06 Marca 2020, 09:11:53 »
Nie bez powodu nie zalecają takiej operacji.

jak pisałem potem, nie zalecają bo w trybie N nie jest ładowana bateria trakcyjna i tylko dlatego.
jedyne "szarpnięcie" jakie mam to wtedy gdy ruszam spod świateł i włączam D z P lub N ale to dlatego bo silnik trakcyjny dostaje na rozruch więcej prądu aby się toczyć.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #152 dnia: 06 Marca 2020, 10:48:14 »
Jak dla mnie jazda w trybie N jest o tyle bez sensu, że pozbawiamy się możliwości odzysku energii.  Rzeczywista jazda po mieście w 99% przypadków polega na tym, że się na przemian przyspiesza i zwalnia.  Jadąc płynnie używamy do zwalniania głównie układu rekuperacji, bez użycia hamulców.

skrzynia rozłącza pompę olejową ??? Auris nie ma skrzyni, ma tylko przekładnię planetarną gdzie każde wejście energii może też być wyjściem. To zmodyfikowany mechanizm dyferencjału stosowany od dawna aby koła kręciły się z różną prędkością na zakręcie niezależnie od prędkości wału napędowego.
Po co Ci pompa olejowa (silnika) jak silnik i tak nie chodzi bo na szybowaniu włącza się EV ???
Po to aby podtrzymała ciśnienie oleju w silniku aby był gotowy do pracy w momencie gdy zmienisz z N na D.  To akurat może tak być i mieć głęboki sens.  W trybie D jest tak, że jak jedziesz na eV i wciśniesz gaz załączając ICE, to MG1 najpierw go rozkręca uruchamiając w ten sposób pompę oleju połączaną z ICE łańcuchem a dopiero potem daje zapłon.  W trybie N oba silniki elektryczne są wyłączone.

Średnia ok 45km/h. Max 70...75km/h.
No to nie są zbyt reprezentatywne warunki porannej jazdy po Warszawie :-)  Rzadko kiedy udaje mi się osiągnąć średnią ponad 25 km/h...
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2020, 14:57:27 wysłana przez fazibazi »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 06 Marca 2020, 15:01:35 »
to MG1 najpierw go rozkręca uruchamiając w ten sposób pompę oleju połączaną z ICE łańcuchem a dopiero potem daje zapłon

to co piszesz nie ma sensu bo pompa oleju silnika spalinowego i tak jest z nim połączona na sztywno - trybem lub łańcuchem (ale raczej trybem bo łańcuch jedynie łączy korbowód z panewkami), jak pompa chodzi to siłą rzeczy także i tłoki więc nie ma znaczenia czy silnikiem poruszy MG1 czy cokolwiek innego...bo tłoki i tak trą przez krótki czas o metal stąd Toyota zaleca rzadki olej 0W...
jak jedziesz 60km/h i włączasz D z N, to przekładnia planetarna widzi dużą różnicę prędkości silnika który dopiero startuje i dużą prędkość kół i to własnie ona dostosowuje odpowiedni rozdział energii więc silnik nie rusza nagle pełną parą. Tak samo jak dyferencjał "wie" że na zakręcie jedno koło ma się kręcić szybciej od drugiego - na tym polega geniusz dyferencjału. Opór danego odbiorcy energii powoduje że dostaje on mniej energii.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 07 Marca 2020, 16:59:59 »
Mój C-HR jadąc przepisowo na trasie dom-praca potrafi spalić 2,6 l/100km, tyle co motocykl, ale już od 2022 wszystkie nowe samochody w Unii Europejskiej będą jeździć przepisowo. https://elektrowoz.pl/drogi/od-2022-roku-obowiazkowy-mechanizm-ograniczajacy-szybkosc-isa-wszystkie-nowe-samochody-w-unii-europejskiej/

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 07 Marca 2020, 21:02:56 »
Przyznam, że jeżdżę już hybrydowym Aurisem dobrych kilka miesięcy (zaledwie kilka razy w miesiącu, bo to auto żony), ale jeszcze nie użyłem "B" do zjeżdżania z górki.
Ostatnio była okazja (spory zjazd), ale jakoś nie miałem odwagi.
Czy jadąc z prędkością np. 90km/h po prostu daję lewarek w dół i w ten sposób wskakuje "B"? A potem w lewo i w dół i już mam z powrotem "D"?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #156 dnia: 07 Marca 2020, 22:12:44 »
Tak

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #157 dnia: 07 Marca 2020, 22:39:47 »
od 2022 wszystkie nowe samochody w Unii Europejskiej będą jeździć przepisowo. https://elektrowoz.pl/drogi/od-2022-roku-obowiazkowy-mechanizm-ograniczajacy-szybkosc-isa-wszystkie-nowe-samochody-w-unii-europejskiej/
I wierzysz w to, że chociażby 5% polskich kierowców nie będzie tego wyłączać...? 

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #158 dnia: 08 Marca 2020, 07:35:02 »
na trasie dom-praca
A mój potrafi 0 (co prawda nie C-HR). A twoj na trasie dom-praca-dom?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #159 dnia: 08 Marca 2020, 09:43:37 »
na trasie dom-praca
A mój potrafi 0 (co prawda nie C-HR). A twoj na trasie dom-praca-dom?
Kupiłeś plug-ina?

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 08 Marca 2020, 09:49:06 »
od 2022 wszystkie nowe samochody w Unii Europejskiej będą jeździć przepisowo. https://elektrowoz.pl/drogi/od-2022-roku-obowiazkowy-mechanizm-ograniczajacy-szybkosc-isa-wszystkie-nowe-samochody-w-unii-europejskiej/
I wierzysz w to, że chociażby 5% polskich kierowców nie będzie tego wyłączać...?

W razie wypadku lub stłuczki, policja, ubezpieczyciel sprawdzą i będą konsekwencje.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2020, 09:51:13 wysłana przez laki »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #161 dnia: 08 Marca 2020, 19:12:29 »
Kupiłeś plug-ina?
Nie, powiedzmy że mam z domu do pracy 6km z górki.....przykładowo rowerem:
https://www.google.pl/maps/dir/54.4684935,18.5056718/54.4412726,18.5662829/@54.447362,18.5274361,14z/data=!4m2!4m1!3e1

Dlatego spytałem jak ze spalaniem dom-praca-dom bo ono jest bardziej realne, wracamy do punktu wyjazdu.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2020, 19:20:39 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 10 Marca 2020, 09:30:41 »
Mój C-HR jadąc przepisowo na trasie dom-praca potrafi spalić 2,6 l/100km, tyle co motocykl, ale już od 2022 wszystkie nowe samochody w Unii Europejskiej będą jeździć przepisowo. https://elektrowoz.pl/drogi/od-2022-roku-obowiazkowy-mechanizm-ograniczajacy-szybkosc-isa-wszystkie-nowe-samochody-w-unii-europejskiej/

nie chcę umniejszać sukcesu ale to podejrzanie mało i musiało być mocno z górki...jakie masz spalanie w trasie w drugą stronę ? oraz ile wychodzi Ci spalanie średnie z pełnego baku?
CHR ma co prawda spalinę o sprawności 40% a nie 38% jak w auris ale za to współczynnik oporów powietrza o wiele większy no i większe koła.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Marca 2020, 10:30:17 »
Podawanie spalania z krótkich odcinków moim zdaniem nie zbytniego sensu. Dużo bardziej miarodajne jest średnie spalanie z całego roku.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Marca 2020, 16:39:33 »
ostatnio trasę z pracy miałem 4,7l/100 a nie 5.2...5,7 bo skupiałem się na szybowaniu jak najdłużej (wskazówka "obrotomierza" na 0). Bateria przy parkowaniu miała ponad 60%. Szybowanie jednak bardzo dużo daje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl