Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Marca 2020, 13:25:16 »
Czytaj uważnie. Ja napisałem, że wiosna to okres kiedy spalanie jest najmniejsze bo nie trzeba grzać ani chłodzić.

Nie zgodze sie. Mimo ze w garazu mam teraz 12..14stopni to silnik spalinowy chodzi po pierwszym starcie tak samo dlugo jak w zime przy 0 stopni. W tej samej odleglosci od domu sie wylacza...moze metr wczesniej.... W zime mialem 20 stopni na auto i dogrzewalo mi jak czasami chodzil spalinowy w czasie jazdy wiec nie wlaczal sie dodatkowo na postojach. Jak szybujesz a nie jezdzisz na elektryku to baterii i tak nie ruszasz a to co zuzyje klima doladuje sie hamowaniem.... W zime wlaczasz grzanie foteli i szyby tylnej a w lato nie ma tego wiec z baterii tez idzie mniej pradu tak samo na swiatla.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 20 Marca 2020, 13:26:11 »
No i w lato jezdzisz na letnich...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #182 dnia: 20 Marca 2020, 13:50:16 »
A oni w kółko o zimie...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #183 dnia: 20 Marca 2020, 14:05:48 »
Latem pojawia się coś czego zimą i wiosną nie mianowicie problem temperatury baterii. Powyżej 44 albo 46 stopni (nie pamiętam dokładnej wartości) układ hybrydowy zaczyna działać na pół gwizdka. Limity ładowania i rozładowania bardzo spadają co skutkuje dużo czestszym hamowaniem klockami i czestszym załączaniem silnika spalinowego. Układ chłodzenia baterii działa dziwnie. Nie zauważyłem aby wentylator wszedł na wyższy bieg niż 4 w skali do 6. Skutkuje to szybkim wzrostem temperatury baterii szczególnie w sytuacji gdy po jeździe auto stoi przed dłuższy czas na słońcu. Dodatkowo z czasów kiedy w modelarstwie RC używało się ogniw NiMH pamiętam, że temperatura powyżej 43st.C nieodwracalnie niszczy ogniwa. Z tego powodu przez całe lato jeżdżę z HA, która steruje wentylatorem chłodzącym baterie i dopiero dzięki HA wentylator wchodzi na 6 bieg.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #184 dnia: 20 Marca 2020, 20:13:39 »
Tak a w niskich temperaturach też układ daje z siebie polowe mocy bo baterie jak są zimne to są mniej wydajne... Wiec Twoje uzasadnienie z temperaturą nic nie wnosi.... W zime auto tez wlacza klime jak szyby paruja i jak uzna za stosowne gdy jest na auto. Wiele osób pisało niezależnie na forum także Priusa ze w lato pali o ok 1l mniej...
jak Ci nie dziala wentylator na 6 biegu to wyczyść kratke i filtr wentylatora i sprawdź czujnik temperatury baterii albo jedź do serwisu...albo zacznij właczać klime to wtedy chłodniejsze powietrze kabiny lepiej schłodzi baterie ;)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #185 dnia: 16 Kwietnia 2020, 21:25:11 »
trasa między miastami, 27,8km, jazda zgodnie ze znakami prędkości, pulse and glide całą trasę ale bez użycia HA tylko patrząc na wskazówkę "obrotomierza" (rozpędzanie do zadanej prędkości i szybowanie ze wskazówką na 0). klima na auto, nawiew 21 stopni.
-> spalanie 3,7/100 :) z pełnowymiarową oponą w bagażniku, tylko kierowca.
Zacząłem z 3 kreskami baterii, skończyłem z 4 (końcówkę do garażu jadę tylko na elektryku).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Kwietnia 2020, 21:37:39 »
Słowo klucz "zgodnie ze znakami". Ubiegłego lata z Łodzi do Władysławowa starą trasą, jadąc 10km/h ponad limit miałem spalanie 3,9.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #187 dnia: 19 Kwietnia 2020, 17:19:52 »
Słowo klucz "zgodnie ze znakami".
Trasa Białystok - Wrocław - Białystok (S8 i A2) zgodnie ze znakami i średnia wyszła 7 l/100km  <diabel>

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 20 Kwietnia 2020, 10:27:26 »
Auris HSD; Trasa Bydgoszcz - Ełk (około 370km) średnia równa 4.0 L. Raczej ekonomiczna jazda, tereny zabudowane starałem się przejeżdżać na prądzie. Miałem postanowienie zejść poniżej 4l ale się nie udało, trochę zimno było (luty), latem pewnie się uda. Z tego co zauważyłem rozpędzać się na prądzie chyba lepiej tak mniej więcej w połowie zakresu ECO, jeśli balansujemy na granicy załączenia się spaliny zużywa się więcej prądu na ten sam przejechany dystans. Szkoda tylko, że prędkość w tym zakresie jest mizerna :)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #189 dnia: 20 Kwietnia 2020, 12:05:58 »
W moim przypadku z upływem lat użytkowania hybrydy zwiększa się średnie zużycie paliwa. Spowodowane jest to zmianą techniki jazdy.
W pierwszym roku użytkowania starałem się jeździć eko tak aby auto jak najmniej spalało, spoglądałem często na zielone pole, wykorzystywałem wszędzie gdzie się dam jazdy na elektryku;
W drugim roku zaczynałem powoli zapominać że mam hybrydę.
W trzecim roku w większości jeździłem jak normalnym autem, od czasu do czasu spoglądam na "obrotomierz" i starałem się jeździć zgodnie z najlepszą technika jazdy hybrydą;
W czwartym roku jest to po prostu samochód do przemieszczenia się z punktu A do punktu B bez większego wykorzystania systemu hybrydowego i technik jazdy hybrydą. Powoli zaczyna mi brakować mocy w coraz częstszych dłuższych wypadach drogami szybkiego ruchu.

A jak to miało wpływ na spalanie ?
I rok przebieg 22 004 km - średnie spalanie 4,36 l/100 km
II rok przebieg 12 627 km - średnie spalanie 4,79 l/100 km
III rok przebieg 17 551 km - średnie spalanie 4,84 l/100 km
IV rok przebieg 11 430 km - średnie spalanie 5,22 l/100 km

Tak więc stosowanie się do technik jazdy jednostką hybrydową ma realny wpływ na spalanie, niemniej te wyniki odnoszą się w większości do jazdy po mieście lub w strefie podmiejskiej i głównie zgodnie z przepisami + 10 km/h.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #190 dnia: 21 Kwietnia 2020, 20:21:09 »
Powoli zaczyna mi brakować mocy w coraz częstszych dłuższych wypadach drogami szybkiego ruchu.
O to to to...
Tak więc stosowanie się do technik jazdy jednostką hybrydową ma realny wpływ na spalanie, niemniej te wyniki odnoszą się w większości do jazdy po mieście lub w strefie podmiejskiej i głównie zgodnie z przepisami + 10 km/h.
W 100% się z Tobą zgadzam.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 23 Kwietnia 2020, 20:41:07 »
Niedawno trasa 12.6km predkosc z ograniczeniami plus do 10km i wynik 3.1l/100 :). Silnik byl cieplawy bo ruszyłem z postoju. Nie bylo z górki. Pulse and glide.
Jestem w stanie uwierzyc ze priusy taxi po miescie po przegiegu 100k km maja srednie 2.9 jak kierowca jest ogarniety i jezdzi pulse and glide.
A jak to w zyciu srednie 5..6l/100 tez jest ok. Znajomy ma forda fieste ecobust i po tym samym miescieco na jezdze to jego malenstwo pali 8/100.

Offline Cienkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 04 Czerwca 2020, 11:56:06 »
Wczoraj trasa nr 92 Poznań - Koło i spowrotem, średnie spalanie 3,8/3,9l. Łącznie 270 km/ 4h.15min. Auris TS kombi. Klima ok 1h pracowała.

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #193 dnia: 05 Czerwca 2020, 10:45:40 »
Trasa Bydgoszcz-Bieszczady, jazda po górach i powrót, łączenie 1800 km,  średnia z wyjazdu 4,1 l. Powrót głównie autostradą, jazda raczej ekonomiczna, niezbyt obciążony (wypad samotny). Nie pierwszy raz auris hsd potwierdził wbrew obiegowym opiniom, że to świetny samochód także w długie trasy. Swoją drogą kilka razy dziennie bateria ładowała się na maksa, tzn zielone wszystkie cegiełki, ciekawe jak to wpływa na żywotność baterii?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 07 Czerwca 2020, 20:41:53 »
Wczoraj tankowanie hybrydki: wlalem 36.7 litra po zapaleniu kontrolki. Przejechalem 757km :) klima on caly czas i technika pulse and glide. Bateria zawsze 60...70%. Spalanie wychodzi 4.7 a komputer pokazal mi 4.8 ;). Sporo tras na zakupy 1.5km ale tez kilka spokojniejszych tras miedzymiastowymi.
Woże pelnowymiarowe koło 16cali i przeważnie 2 pasażerów

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl