Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #195 dnia: 30 Czerwca 2020, 22:44:41 »
Dziś trasa Warszawa-Ryki przez obwodnicę Garwolin. 5 osób na pokładzie, cały czas klima, tryb eco. Prędkość na szybszych trasach 90...100km. Spalanie 4.0 a z powrotem 4.1. Tam gdzie się dało pulse and glide. Przy takim załadunku i prędkości mój diesel palił  4.5...5 na tej trasie. Przyjemniej jechało się też hybrydą ;) hybryda 2:0

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #196 dnia: 16 Lipca 2020, 11:05:23 »
A czy zauważył ktoś wpływ pogody na spalanie?
Mam wrażenie, że gdy pada deszcz, znacząco podnosi się zużycie paliwa.

Wiadomo: wycieraczki, światła są włączone, może nieco więcej nadmuch - ale to przecież ma niezauważalny wpływ.
Zakładając, że nie włączam klimatyzacji w tym czasie, to nie widzę wytłumaczenia :o.

Zauważył ktoś podobne zjawisko?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #197 dnia: 16 Lipca 2020, 11:48:56 »
Zauważyłem. Kiedy pada deszcz są większe korki stąd wyższe spalanie.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 16 Lipca 2020, 12:30:56 »
Zwiększone opory ruchu - deszcz o nadwozie ma inny wpływ jak samo powietrze oraz wpływ toczenia kół po mokrej, czasami zalanej wodą nawierzchni a nie po suchej.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #199 dnia: 16 Lipca 2020, 12:31:11 »
też mam wrażenie, że podczas deszczu nieznacznie więcej pali. Chyba to wynika z tego, że kiedy pada jest zazwyczaj chłodniej i mokra nawierzchnia ma większe opory toczenia (kałuże itd). Jednak na pewno nie są to kolosalne różnice.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 16 Lipca 2020, 20:04:31 »
A czy zauważył ktoś wpływ pogody na spalanie?
Mam wrażenie, że gdy pada deszcz, znacząco podnosi się zużycie paliwa.

Wiadomo: wycieraczki, światła są włączone, może nieco więcej nadmuch - ale to przecież ma niezauważalny wpływ.
Zakładając, że nie włączam klimatyzacji w tym czasie, to nie widzę wytłumaczenia :o.

Zauważył ktoś podobne zjawisko?
tak ale elektryka w hybrydzie bierze prąd z baterii trakcyjnej wiec to raczej nie ma znaczenia. Bardziej wyłączenie klimy. Zauważyłem ze samochód szybciej zwalnia na deszczu i to jak piszą koledzy opory ruchu bo bieżnik odprowadza wodę na boki i są straty.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 16 Lipca 2020, 20:15:18 »
Niedawno trasa Warszawa-Łeba 3 osoby, klima cały czas, bagażnik kombi załadowany pod dach, lodówka elektryczna z przodu czyli 70W ekstra, prędkości po miastach zgodne z ograniczeniami, na trasie 110km/h. Na trasie tempomat, po miastach pulse and glide. Wyszlo średnie z trasy 470km  na poziomie 4,6l/100. Wskazówka baku zrobiła mniejszą połówkę baku.
Jak ktoś zatem pisze że hybryda nie jest ekonomiczna na dłuższą trasę to się myli :)

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 16 Lipca 2020, 20:31:06 »
Jak ktoś zatem pisze że hybryda nie jest ekonomiczna na dłuższą trasę to się myli
Zgadza się, ale koledzy z pracy dieslowce nadal śmieją się z mojej hybrydy, że na trasie pali więcej niż zwykły bo bateria przecież waży (chyba nie wierzą jak mówię, że około 4,5L), zaraz mi bateria padnie, i w ogóle bee bo to japoński kosmiczny niszowy wymysł i tego nikt nie naprawi przecież hehe.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 16 Lipca 2020, 20:55:33 »
Jak ktoś zatem pisze że hybryda nie jest ekonomiczna na dłuższą trasę to się myli
Zgadza się, ale koledzy z pracy dieslowce nadal śmieją się z mojej hybrydy, że na trasie pali więcej niż zwykły bo bateria przecież waży (chyba nie wierzą jak mówię, że około 4,5L), zaraz mi bateria padnie, i w ogóle bee bo to japoński kosmiczny niszowy wymysł i tego nikt nie naprawi przecież hehe.
Poczekaj jak będą wymieniali rozrząd, paski i dwumasę. Wtedy będzie płacz że tak drogo ;) bateria chodzi w cyklu jednego ładowania ale o tym nie mają zielonego pojęcia. Ja z takimi ludźmi nie wchodzę w polemikę i cieszę się z jazdy i rachunków.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 16 Lipca 2020, 20:56:38 »
Żałuje tylko że hybrydy nie nabyłem wcześniej :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #205 dnia: 17 Lipca 2020, 00:21:44 »
że na trasie pali więcej niż zwykły bo bateria przecież waży
Przy wyższych prędkościach, zwłaszcza autostradowych, masa ma malejące znaczenie, głównym czynnikiem jest aerodynamika.  Hybryda na autostradzie wychodzi w połowie pomiędzy benzyną a dieslem.  Ale już na zwykłej drodze, gdzie się więcej zwalnia i przyspiesza zaczyna być porównywalna z dieslem a w mieście z nim wyraźnie wygrywa.

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 17 Lipca 2020, 12:03:03 »
Poczekaj jak będą wymieniali rozrząd, paski i dwumasę
Zgadza się. Napędy dieslowskie z automatem np DSG, multitronic itp są bardziej złożone niż hybryda. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem animację e-CVT, jakie było moje zdumienie, że te kilka kółek zębatych to jest cała skrzynia biegów, i rozdzielnia mocy na wszystkie elementy. Żadnych sprzęgieł, wszystko zazębione na stałe.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 18 Lipca 2020, 21:13:10 »
Dziś Łeba - Warszawa. Średnie za całą trasę 4.4l/100km kosmos :) temperatura powietrza 24 do 30 stopni. Klima całą trasę.

Offline Tomaszek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #208 dnia: 28 Lipca 2020, 03:16:42 »
Trasa Białystok-Augustów-Białystok, dwie osoby, klimatyzacja, prędkości przepisowe - 3,8l/100km. Samochód mam pół roku a ciągle mi się morda śmieje jak widzę taki wynik po dojechaniu do celu :-)

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 28 Lipca 2020, 08:34:57 »
Start z rozgrzanego na pełnym słońcu samochodu więc cały cykl 'rozgrzewania' podładował baterię o 3%.
Jazda turbo-mega-zamulaszcza wszyscy mnie wyprzedzali, prędkości w okolicach przepisowych +/- 5km/h.
Po drodze 4km odcinek z 70tką.
Oczywiście bez klimy i oczywiście na maxa pulse&glide.

Z H.Assistanta 3,38

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl