Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252611 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #360 dnia: 09 Marca 2021, 00:31:32 »
Mam parę pytań.

1. Jakim cudem w nowej Corolli HB 1.8 HSD mimo zmniejszenia mocy do 122KM osiągi zostały takie same (10,9 do 100/h)
Tak naprawdę liczy się moc silnika spalinowego a ona jest taka sama w obu modelach.  Prąd z baterii w niewielkim stopniu wspomaga przyspieszanie z pedałem w podłodze.  Jednostka 1.8 w Corolli ma bardziej płaski moment obrotowy osiągający maksymalną wartość 142 Nm już przy 3600 rpm co się przekłada na charakterystykę mocy w funkcji obrotów i stąd taki wynik.

Cytuj (zaznaczone)
2. W Corolli HB 2.0 HSD moc systemowa to 184 KM - zastanawiam się czy komfort resorowania jest taki sam jak w 1.8 czy jednak zawieszenie zostało utwardzone ?
Ona jest o około 100-120 kg cięższa więc powinno mieć inną charakterystykę ale czy to się koniec końców przeniesie na odczuwalną różnicę?

Cytuj (zaznaczone)
5. Ile w Aurisie II HSD skrzynia eCVT odbiera dynamiki ? Na moje oko gdyby była skrzynia manualna to przy 136 KM i przy łączonym momencie obrotowym obu silników przyspieszenie było by w okolicach 9.0 do 100 a nie 10.9 a gdyby się udało wykorzystać 179 KM (99+80) to było by to ok. 7,5 s.
eCVT to nie jest skrzynia i nie odbiera dynamiki tylko dodaje - moment się nie łączy podobnie jak moc bo podczas przyspieszania w dużej mierze silnik spalinowy napędza elektryczny za pośrednictwem generatora.  Nawet gdyby pozwolić baterii podczas przyspieszania zasilać "na maksa" silnik elektryczny (policz sobie na ile sekund by to wystarczyło, wiedząc że użyteczna pojemność baterii trakcyjnej w Aurisie to około 0,5 kWh) to przecież silnik spalinowy przez stałe przełożenie przekładni nie ma jak oddać mocy bezpośrednio na koła.  Cały trik polega na tym, że jednostka spalinowa może się w ułamku sekundy rozkręcić do maksymalnych obrotów gdzie osiąga najwyższą sprawność i w tym stanie trwać przez cały proces przyspieszania.  Początkowo ze względu na różnicę swoich obrotów i obrotów na wyjściu moment jest zbyt niski aby oddawać moc bezpośrednio na koła i prawie cała nadwyżka obrotów służy do napędzenia generatora zasilającego silnik elektryczny który dla odmiany dysponuje maksymalnym momentem od zera rpm.  Oba momenty sumują się a taki układ pozbawiony strat na nieistniejącej skrzyni i sprzęgle, nie wymagający redukcji prędkości obrotowej silnika przy przełożeniach, okazuje się bardziej sprawny od układu ze skrzynią manualną i w efekcie cięższy o ok. 10% Auris HSD przyspiesza do setki 2 sekundy szybciej niż dysponujący taką samą mocą jednostki spalinowej Auris 1.33

Dzięki za wykład.  :beer:
W zasadzie chciało by się napisać że jeśli jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle.
Ale źle nie jest a żeby było lepiej pewno Toyota musiał by zmienić Atkinsona na Otto rezygnując z oszczędzania paliwa za wszelką cenę co mija się z celem i ideą Hybrydy.
Start Aurisa II HSD jest niezły ale po 50/h a jeszcze bardziej po 100/h dostaje już zadyszki i od 100 na 130 już trzeba ok. 8 sek. poczekać.
Czyli sporo jak na 136 KM i dużo momentu.
Toyota to zauważyła i w nowej Corolli zrobiła już także mocniejszą wersję - prawdziwe GTI czyli 2.0 HSD 184 KM (szkoda że taki drogi).
Co do zawieszenia to w teście gość na Autocentrum mówił że Sedan jest najbardziej komfortowy HB znacznie twardszy a kombi pośrodku.
Ciekawe jak się to ma do Aurisa II może ktoś miał okazje jeździć to się wypowie. Ciekawe jak ze spalaniem w 2.0 vs 1.8 HSD.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #361 dnia: 09 Marca 2021, 07:39:52 »
Ciekawe jak ze spalaniem w 2.0 vs 1.8 HSD.
Na grupie Corolla TNGA jest chyba stosowny wątek?  Wg spiritmonitor różnica pomiędzy Corollą 1.8 i 2.0 chyba około 0.7 l/100 km, ale to raczej przy grzecznej jeździe. 

Offline Myrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #362 dnia: 10 Kwietnia 2021, 12:11:50 »
Moj wynik spalania:)

Super ze udaje się zejść poniżej 3 l, natomiast przy zimnym silniku i do trasy do 6 km to średnio mam 5.5 - 6. 5l.
Jestem dopiero właścicielem Ausia od miesiąca i się uczę jazdy. Nie jeździłem nigdy metoda Pulse and glide, ale może warto spróbować. Jestem ciekaw spalania jak będzie cieplej.

Offline INSPRO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #363 dnia: 10 Kwietnia 2021, 12:36:50 »
Jedzie taki oszczędny dwupasmówka lewym pasem i dziwi się ze inni mrugaja światłami
Rower kup lub wysiąść i zacznij pchać spalanie będzie 0

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #364 dnia: 10 Kwietnia 2021, 13:00:10 »
Jedzie taki oszczędny dwupasmówka lewym pasem i dziwi się ze inni mrugaja światłami
Rysiek to nie ten. Tamten jechał Maluchem ...

Offline Myrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #365 dnia: 10 Kwietnia 2021, 18:15:13 »

Akurat to była jazda po mieście, i nie byłem zawali droga

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #366 dnia: 11 Kwietnia 2021, 16:45:55 »
Super ze udaje się zejść poniżej 3 l, natomiast przy zimnym silniku i do trasy do 6 km to średnio mam 5.5 - 6. 5l.
Jazda przy starcie na ciepło i na krótkim odcinku jest mało reprezentatywna dla zużycia.  Zawalidrogą nie jesteś gdy trzymasz dystans do jadących przed Tobą.

Offline PeterM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #367 dnia: 11 Kwietnia 2021, 20:38:09 »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 11 Kwietnia 2021, 20:46:16 »

Ładnie ładnie. Pokaz wykres Podróż - Prędkość.

Offline PeterM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #369 dnia: 11 Kwietnia 2021, 20:54:11 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #370 dnia: 11 Kwietnia 2021, 23:09:32 »
Można by pomyśleć że perpetuum mobile :-) 
No ale mnie dziś na trasie 39 km przy podobnej średniej komputer pokazał 4,1 l/100 km, tyle że przez około 15 km była jazda z prędkościami 90-110 km/h i ogólnie bez zwracania uwagi na ekonomię, no może poza ostatnim kilometrem dojazdówki...

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #371 dnia: 26 Kwietnia 2021, 10:53:58 »
Jakie macie teraz przebiegi po zimie z tankowania od full do zapalenia rezerwy? Ostatnio robię trasy powyżej 10km albo 10km, opony letnie, wskazówka jest ciutkę ponizej połowy baku a mam już zrobione od tankowania 501km! spalanie średnie pokazuje komputer 4,6l/100. Jestem bardzo zadowolony bo trasy po Warszawie i okolicach.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #372 dnia: 26 Kwietnia 2021, 11:23:48 »
Teraz jest najlepszy okres do bicia rekordów niskiego spalania bo ani grzać ani chłodzić za bardzo nie trzeba.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #373 dnia: 26 Kwietnia 2021, 12:04:32 »
wskazówka jest ciutkę ponizej połowy baku
Znaczy się w Priusie jest normalnie działający wskaźnik?  Bo w Aurisie wskaźnik na połowie skali oznacza że zostało jeszcze paliwa na 200-250 km.

Aby bić rekordy na krótkich odcinkach to trzeba mieć takie trasy gdzie się od razu rusza i jedzie bez zatrzymań do momentu aż się zakończy pierwszy cykl grzania ICE.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #374 dnia: 26 Kwietnia 2021, 13:12:39 »
wskazówka jest ciutkę ponizej połowy baku
Znaczy się w Priusie jest normalnie działający wskaźnik?  Bo w Aurisie wskaźnik na połowie skali oznacza że zostało jeszcze paliwa na 200-250 km.

Aby bić rekordy na krótkich odcinkach to trzeba mieć takie trasy gdzie się od razu rusza i jedzie bez zatrzymań do momentu aż się zakończy pierwszy cykl grzania ICE.

Zakładałem konto na forum myśląc że kupię Priusa, skończyło się na Aurisie ale zapomniałem zmodyfikować profil, poprawione ;) mam Auris kombi HSD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl