Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #390 dnia: 13 Maja 2021, 19:49:15 »
To i ja się pochwalę. Od zatankowania 2 tygodnie temu codzienne jazdy z dzieckiem do szkoły, 4x12,6km dziennie z Ursynowa na Ochotę i z powrotem. Klima chodzi, tryb Normal, spalanie średnie od zatankowania 4,2l/100 ;) kombi hsd z pełnowymiarowym kołem.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #391 dnia: 14 Maja 2021, 08:01:32 »
Tak może być, pogada sprzyja. Tylko trzeba pamiętać, że wskazania komputera zaniżone są znacząco...  Notuję tankowania i więcej wychodzi, wydaje mi się że około 0,3-0,5l trzeba by dodać.

Z innej strony pytanie: czy jest opcja wyłączenia "pełzania" skrzyni?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #392 dnia: 19 Maja 2021, 16:00:55 »
Wyjeździłem bak do końca tylko po mieście i wyszlo 794km na 36litrach co dało ok 4,5l/100 a komputer pokazuje uparcie 4,2 więc w tym przypadku myli się 0,3l.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #393 dnia: 19 Maja 2021, 16:50:59 »
Zaniża o 7% wg moich porównań.  Nie wiem czy ma to jakiś związek ze wskazaniem prędkościomierza, który podobnie zawyża.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #394 dnia: 19 Maja 2021, 17:09:11 »
Prędkościomierz też zaniża. Jadę na tempomacie równo 100 km/h a navi pokazuje 92 km/h, 50 km - 46 km/h. Opony jak fabryka zaleca.
Nie wiem jak u was.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #395 dnia: 19 Maja 2021, 17:12:40 »
Prędkość też mam zaniżoną, akurat to przez wzgląd na fotoradary w Warszawie nie jest takie złe... 

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #396 dnia: 19 Maja 2021, 20:31:25 »
Prędkościomierz też zaniża. Jadę na tempomacie równo 100 km/h a navi pokazuje 92 km/h, 50 km - 46 km/h. Opony jak fabryka zaleca.
Nie wiem jak u was.
praktycznie każdy samochód zawyża prędkość, jedziesz te 100km/h licznikowo a tak naprawdę realnie GPSowo masz  5-10% mniej
jest to zrobione właśnie tak ze względu na fotoradary
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 20:33:41 wysłana przez jacek1979 »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #397 dnia: 19 Maja 2021, 20:41:30 »
Nie wiem jak u was.
praktycznie każdy samochód zawyża prędkość, jedziesz te 100km/h licznikowo a tak naprawdę realnie GPSowo masz  5-10% mniej
jest to zrobione właśnie tak ze względu na fotoradary

Nie ze względu na fotoradary licznik zaniża prędkość ale zabrania tego Dyrektywa nr 77/433/EWG.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #398 dnia: 19 Maja 2021, 20:54:15 »
Ale ona zabrania chyba zawyżania.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #399 dnia: 19 Maja 2021, 21:25:21 »
To zależy o której prędkości mówisz.

Dyrektywa nie pozwala aby prędkościomierz podawał niższą prędkość niż rzeczywista.

A co do kwestii obliczania zużycia paliwa przez komputer, to się zastanawiam czy jakiś znudzony Japończyk, zamiast liczyć wprost z licznika przebiegu, nie wymyślił sobie że będzie całkować wskazanie prędkościomierza w funkcji czasu?  Podobnie jak dziwacznie jest zrobiony ten wykres zużycia chwilowego, zamiast np. co kilometr to wyświetla średnie zużycie co minutę jazdy.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 21:32:45 wysłana przez Zbig »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #400 dnia: 19 Maja 2021, 22:05:59 »
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 22:08:36 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #401 dnia: 19 Maja 2021, 23:04:13 »
To zależy o której prędkości mówisz.

Dyrektywa nie pozwala aby prędkościomierz podawał niższą prędkość niż rzeczywista.

A co do kwestii obliczania zużycia paliwa przez komputer, to się zastanawiam czy jakiś znudzony Japończyk, zamiast liczyć wprost z licznika przebiegu, nie wymyślił sobie że będzie całkować wskazanie prędkościomierza w funkcji czasu?  Podobnie jak dziwacznie jest zrobiony ten wykres zużycia chwilowego, zamiast np. co kilometr to wyświetla średnie zużycie co minutę jazdy.

Ja się dziwię że nie da się przełączyć na średnie zużycie w obecnej jeździe od rozpoczęcia jazdy czyli to które jest pokazane po dotarciu do celu i wyłączeniu silnika. Jedyna szansa na takie śledzenie średniego zużycia jest zresetowanie ogólnego zużycia i wtedy można śledzić średnie zużycie obecnego odcinka.
Ale ja bym chciał bez resetowania ogólnego zużycia.
Chyba że jest możliwość bez resetowania ?
Ja nie znalazłem.  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #402 dnia: 20 Maja 2021, 01:19:27 »

Ja się dziwię że nie da się przełączyć na średnie zużycie w obecnej jeździe od rozpoczęcia jazdy czyli to które jest pokazane po dotarciu do celu i wyłączeniu silnika. Jedyna szansa na takie śledzenie średniego zużycia jest zresetowanie ogólnego zużycia i wtedy można śledzić średnie zużycie obecnego odcinka.

Na ekranach Informacje podróżne możesz sobie ustawić 3 rodzaje wskazań średniej prędkości: od uruchomienia, od uzupełnienia paliwa i od wyzerowania.  A faktyczne zużycie to tylko przez podzielenie zatankowanej ilości do pełna przez przejechany dystans od poprzedniego tankowania.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #403 dnia: 20 Maja 2021, 18:16:39 »

Na ekranach Informacje podróżne możesz sobie ustawić 3 rodzaje wskazań średniej prędkości: od uruchomienia, od uzupełnienia paliwa i od wyzerowania.  A faktyczne zużycie to tylko przez podzielenie zatankowanej ilości do pełna przez przejechany dystans od poprzedniego tankowania.

Średniej prędkości ?
Mnie interesuje średnie zużycie paliwa od uruchomienia i od wyzerowania.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #404 dnia: 20 Maja 2021, 19:28:56 »
Tak oczywiście.  Miało być średniego zużycia paliwa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl