Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #450 dnia: 08 Sierpnia 2021, 17:54:02 »
Po prostu nie dodawaj gazu do oporu tylko tak do połowy skali Power. Chwilowe, krótkie wycie absolutnie nie niweczy zalet, wygody i oszczędności przekładni bezstopniowej.
O to chodzi.
Zresztą, przecież w zwykłym aucie jak chcesz nagle przyspieszyć redukujesz bieg i dodajesz ostro gaz - obroty wejdą na max to też wyje, prawda? I tak też się zachowuje hybryda, tylko robi to automatycznie i natychmiast.
Do tego dorzuca  parę koników z akumulatora.

Wybacz ale się z tym nie zgodzę ze w manualnej skrzyni biegów jest tak samo główne to wycie co w automacie. Automat wyje na potęgę w tej hybrydzie

Tylko dla nie przyzwyczajonych i tylko przez moment podczas gwałtownego przyspieszania.
Za to w mieście cicho jak w bibliotece a i spalanie śmiesznie niskie.
Moje z wczoraj.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline P.Sz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris I hubrid
« Odpowiedź #451 dnia: 14 Grudnia 2021, 21:20:22 »
Witam. Jestem tu nowy:) a Aurisem z 2012r. jeżdzę już ponad rok.  Co do spalania to moje spostrzeżenia są takie. Latem po mieście jeździłem bardzo delikatnie. Baterię wykorzystywałem wszędzie gdzie mogłem. Prędkość max 60-70. Niestety spalanie najniżej jakie udało mi się osiągnąć to 5-5,5. Trasa tak do 80-90 km można zejść poniżej 5.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #452 dnia: 14 Grudnia 2021, 21:32:09 »
Hybrydą po mieście nie należy jeździć delikatnie. Należy szybko się rozpędzać na spalinowym a po osiągnięciu docelowej prędkości odpuścić gaz i żeglować na elektryku. Pod górkę nie męczyć baterii tylko wcisnąć gaz i na górkę wjechać na spalinowym a z górki zjechać na elektryku.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #453 dnia: 14 Grudnia 2021, 23:31:32 »
Witam. Jestem tu nowy:) a Aurisem z 2012r. jeżdzę już ponad rok.  Co do spalania to moje spostrzeżenia są takie. Latem po mieście jeździłem bardzo delikatnie. Baterię wykorzystywałem wszędzie gdzie mogłem. Prędkość max 60-70. Niestety spalanie najniżej jakie udało mi się osiągnąć to 5-5,5. Trasa tak do 80-90 km można zejść poniżej 5.
A ile przed hybrydą Ci wychodziło spalanie w podobnych warunkach i w jakim modelu?

Hybryda w mieście oszczędza względem benzyny o zbliżonej wielkości i osiągach 2-3 l/100 km, względem diesla 0,5-1 l/ 100 km.

Warunki jazdy mają spory wpływ.  Długości przejazdów, osiągana średnia prędkość.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #454 dnia: 10 Stycznia 2022, 20:52:13 »
Niestety spalanie najniżej jakie udało mi się osiągnąć to 5-5,5

U mnie w Corolli jesienią w cieplejsze dni wychodziła mi średnia ok. 4 l/100, teraz w zimie wychodzi mi 4,5 - 4,6. Jeżdżę w warunkach miejskich i podmiejskich.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #455 dnia: 27 Stycznia 2022, 18:24:20 »
Koledzy mam pytanie dotyczące jazdy hybrydą.Jezdze na taksowce i praktycznie samochodu nie gasze przez 8 godzin.Czy dobrze robie??Czy lepiej kiedy stane gdzies na 15 minut zgasic samochod i zalaczyc tylko zaplon aby radio sie załączylo??

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #456 dnia: 27 Stycznia 2022, 18:52:40 »
Dobrze robisz. Słuchanie radia na wyłączonym napędzie to ryzyko rozładowania akumulatora 12V. Korzystaj z dobrodziejstw hybrydy, na postoju ciepło w zimie i chłodno latem. Latem w upalne dni włącz HA i pozwól jej sterować wentylatorem baterii bo fabrycznie chłodzenie działa dziwnie, nastaw maks. 42st.. Co miesiąc dwa wyczyść filtr powietrza chłodzącego baterię. Nie otwieraj tylnych drzwi na postoju bo wtedy nie działa chłodzenie baterii.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 27 Stycznia 2022, 19:36:57 »
Nie otwieraj tylnych drzwi na postoju bo wtedy nie działa chłodzenie baterii.

Klientów do taksówki wpuszczaj tylko przez okno lub przednimi drzwiami. Niech przechodzą na tył po podłokietniku. Albo przez bagażnik ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #458 dnia: 27 Stycznia 2022, 19:56:38 »
Ale zabłysnąłeś. Częsty widok na postojach taxi latem to otwarte drzwi czekających na zlecenie taksowek żeby zrobić przewiew. Otwarcie tylnych drzwi wyłącza chłodzenie baterii. Coś jeszcze masz do dodania w tym temacie?

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #459 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:03:20 »
To dobrze uswiadomiliscie mi ze jednak dobrze robie nie gasząc samochodu.Nigdy w zimie czy w lecie tez nie gasilem ale wtedy jeszzce nie mialem hybrydy.Musze sie wziasc za czyszczenie filtra chlodzacego baterie bo z tego co widzialem to jest lekko zabrudzony.Czy w zimie macie klime załączoną??

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #460 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:10:45 »
Mam włączoną cały czas. Kiedy wyłączałem na zimę wiosną przez kilka dni wydobywał się smrodek po jej włączeniu. Od kiedy nie wyłączam na zimę smrodku nie ma.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #461 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:57:11 »
Co do klimy to ja w zimie włączam, ale zazwyczaj wokół komina mam wyłączana. Ale kilka razy w tyg ja włączam. Dobre ozonowanie i dbanie o f. kabiny i nic nie śmierdzi. Latem cały czas praktycznie jest włączona.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #462 dnia: 27 Stycznia 2022, 21:31:05 »
Nigdy nie ozonowalem i jeśli cały czas klima jest używana nic nie śmierdzi. Tak przynajmniej jest u mnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #463 dnia: 27 Stycznia 2022, 21:45:18 »
Nie rozumiem po co ją wyłączać? Latem chłodzi,  zimą osusza...po to jest.
Oczywiście jeśli nie mamy alergii z nią związanej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #464 dnia: 28 Stycznia 2022, 06:22:33 »
Takie dziadowskie oszczędności. Klimą ciągnie od 0.5 kW do 2 kW. Grosze przy całej jeździe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl